Hlavní obsah

Zajímavá přístavba domu má pohyblivou fasádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé malého, úzkého jednopodlažního domu v australském Melbourne si jej přáli rozšířit. Úkolem pro architekty z místního ateliéru Green Sheep Collective bylo vymyslet přístavbu, která nabídne výhled ven na ulici, ale přitom příliš neodkryje interiér kolemjdoucím. Bude pěkně prohřívaná, ale ne přehřívaná a kde bude hodně světla, ale zase ne příliš. Tyto požadavky vyřešili velmi nevšedním prvkem - pohyblivou částí fasády.

Foto: Erhan Tirli

Hlavní obytný prostor může být plný světla.

Článek

Architekti projekt nazvali Well tempered house, tedy Dobře temperovaný dům, a míní tím, že v nově přistavěné části lze dobře regulovat míru osvětlení zvenčí, míru prohřátí slunečními paprsky, míru soukromí i míru výhledu ven.

Toho všeho dosáhli pomocí posuvného kovového panelu, který umístili na plasticky výraznou cihlovou zeď nově přistavěné části domu. Zeď směřuje do ulice a je na severní straně (což je na jižní polokouli směr, odkud přichází nejvíce slunečního světla během roku).

Bylo zřejmé, že stínicí prvek, který by měl na zdi vzniknout, nesmí příliš vyčnívat do ulice, zároveň musí být řešen jednoduše a ani manipulace s ním by neměla ohrožovat kolemjdoucí. Posuvný tenký panel z perforovaného kovu se proto ukázal být ideálním řešením nejenom z praktického hlediska, ale i toho estetického.

Pod panelem, případně mimo něj je umístěno okno vedoucí do hlavního obytného prostoru, jenž je vytvořen propojením obývacího pokoje, jídelny a kuchyně. Z tohoto prostoru je pak skrz prosklené shrnovací dveře možné vycházet na terasu.

Nad hlavním obytným prostorem je patro přístupné z chodby, která vede skrz původní přízemní část domu, v níž je umístěná ložnice, hudební salonek, prádelna a koupelna. Veškeré denní funkce se nově přesunuly do prostoru přístavby, která je ovšem stejně jako původní dům hodně úzká, a tak si architekti museli nápaditě vypomáhat i v jejím interiéru.

Hodně proto spoléhali na propojení funkcí u jednotlivých prvků a vestavná řešení. Do schodiště integrovali úložný prostor, stejně jako do lavice v jídelně, která prochází kolem celé stěny a nad niž umístili ještě televizi.

V ložnici v patře šatní skříň skrývá klimatizaci, knihovna rámuje výhled z okna a schodišťová podesta je přeměněna na mezanin s posezením. Střídmé, elegantní skříňky zlepšují otevřený pocit domova a zároveň poskytují styl, který bez problému přetrvá desetiletí bez nutnosti jejich opakované renovace.

Díky důkladnému zaizolovaní zdí, možnosti úpravy zastínění, přístupu denního světla, dvojitému zasklení oken a větrání napříč domem se architektům podařilo na ploše 153 mvytvořit energeticky úspornou část domu, která majitelům poskytuje přirozený a především zdravý prostor, jenž vychází vstříc jejich zvídavému a vynalézavému duchu.

Sousedé a kolemjdoucí pak získali v ulici objekt, který je zajímavý na pohled, a navíc může každou chvíli vypadat jinak.

Anketa

Líbí se vám fasády ozvláštněné například pohyblivými prvky?
Ano, moc!
26 %
Někdy to je zajímavé.
47,3 %
Obvykle moc ne.
5,8 %
Ne, to není nic pro mě.
20,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 400 čtenářů.

Klasický cihlový dům získal neobyčejný doplněk v podobě teleskopické nástavby

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Green Sheep Collective

Související články

Výběr článků

Načítám