Hlavní obsah

Dilema atletů rozhodli architekti. Původní dům zachovali i postavili nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé a majitelé domu z 50. let minulého století se nemohli dohodnout na základní věci. Mají ho nechat rozšířit, anebo si na jeho místě nechat postavit nový? Jako soudce a poradce si pár z anglického hrabství Hampshire zvolil architekty z ateliéru AR Design Studio. Ti vymysleli řešení, které nakonec uspokojilo oba partnery.

Foto: Martin Gardner

Majitelé se původně nemohli dohodnout, zda svůj starý dům zachovat a rozšířit, nebo jej strnout a postavit nový dům. Architekti použili z obou nápadů část. (Vpravo nahoře vykukuje střecha původní stavby.)

Článek

Dům postavený v 50. letech minulého století během své existence nasbíral několik nekvalitních a především kusých doplnění po stranách. Svými rozměry ani uspořádáním už svým majitelům nevyhovoval. Ti se ale nemohli dohodnout, co s ním. Nechat jej rekonstruovat a znovu rozšířit, anebo ho raději strhnout a postavit dům nový?

Když se pár poprvé setkal se svými architekty, překvapil je poněkud tím, že si nepřinesl jednu základní představu o tom, co chce, ale v podstatě jim předložil svůj spor s tím, aby jej rozhodli. To bylo pro architekty trochu neobvyklé, ale výzva, která se v tomto úkolu skrývala, se jim líbila. A tak se pustili do hledání řešení, které by se líbilo oběma partnerům.

Faktem bylo, že starý dům neměl žádné velké umělecké nebo historické kvality, které by bylo nezbytně nutné zachovat. A tak bylo možné vyhovět požadavku na zcela nový dům. To ale bylo řešení možná až zbytečně drastické. Zrovna tak bylo možné dům prostě jen rozšířit. To by ale nebylo zase moc systematické.

Šalamounské řešení

Architekti nakonec zvolili střední cestu. Místo prostého rozšíření stávající budovy přistavěli celý nový dům na zadní straně stávajícího a oba plně propojili.

Znamenalo to ovšem úplně změnit vnitřní uspořádání existujícího domu a klíčové prostory přesunout do nové budovy.

Horolezcova chata nabízí nádherný relax u vody

Tipy a trendy

Původní dům si tak směrem do ulice zachovává svůj originální vzhled tradičního kvádru uzavřeného sedlovou střechou, směrem do zahrady se pak nabízí zcela odlišný, plně moderní vzhled nové stavby s výraznými vodorovnými liniemi, na níž lze pozorovat charakteristický rukopis studia.

Na úrovni přízemí i patra architekti stěny směřující do zahrady otevřeli velkorysými stavebními otvory, které vyplnili prosklením, v horním podlaží doplněným dřevěnými stínicími prvky. Boční strany jsou pak cihlové.

Na úrovni přízemí je nově hlavní obytný prostor tvořený kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, v přízemí rovněž přibyla nová ložnice, kterou majitelé požadovali. Všechny místnosti nyní umožňují volné propojení se zahradou.

Pronikání historického a moderního stylu

Interiér staré části domu získal zcela nový styl, architekti jej hodně otevřeli a vytvořili tak velkou vstupní halu s výškou přes dvě podlaží. V ní je kovové schodiště a moderní knihovna, jež dávají příchozímu tušit, že toto není tradiční starý dům, ale že jej čeká přechod do plně moderního prostoru.

Každá z místností v původní stavbě, ať již to byly ložnice, koupelny, nebo salonek, se dočkala modernizace a nového zařízení. Zachována zůstala pouze původní výsuvná okna, což bylo přáním majitelů.

Atleti poučení pandemií

Stavba a proměna domu začala ve druhém roce pandemie. A tak si majitelé, oba zapálení triatlonisté, uvědomili, že i s ohledem na možné zopakování lockdownů někdy v budoucnu bude praktické, když si doma nechají vytvořit podmínky pro pravidelný trénink.

Architekti proto do nového domu zakomponovali nejenom posilovnu, ale také místnost s koly, veslařskými trenažery a dlouhý bazén, který začíná v krytém prostoru po straně domu a vybíhá daleko před něj, do zahrady.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám