Hlavní obsah

Nová přístavba vypadá jako stodola, ale s prací nesouvisí. Naopak, její účel je mnohem příjemnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rezavě červená přístavba v nizozemském Nederweertu, která na první pohled připomíná stodolu se střechou z vlnitého plechu, může vzbuzovat dojem, že jde o místo pro uskladnění zemědělské techniky. Ovšem, chyba lávky! Ve skutečnosti architekti z tamního ateliéru De Nieuwe Context nápaditým způsobem vytvořili venkovní prostor pro společné stolování a rodinné sešlosti nebo akce s přáteli.

Foto: Strictua

Architekti při návrhu přístavby přejali venkovský styl okolních staveb.

Článek

Majitelé domu v městečku Nederweert v jihovýchodní nizozemské provincii Limburk mají u domu hodně velkou zahradu. A na ní stojí hlavní podlouhlá budova připomínající tradiční venkovský statek.

Kolmo proti ní stál menší domek sloužící jako sklad, jehož část je otevřená a slouží jako veranda s posezením u bazénu. Její kapacita ale majitelům nestačila, a tak se rozhodli nechat tento domek rozšířit o přístavbu, která by směřovala k hlavní budově a která by vytvořila další venkovní prostor pro společné stolování, posezení s přáteli či rodinu a samozřejmě - pro nejrůznější oslavy.

Při volbě vzhledu přístavby navázali architekti z Maastrichtu na přímočarost venkovské kůlny či stodoly a krása jejich díla tak spočívá především detailech. Stavbu tvoří ocelová kostra nesoucí lehkou dřevěnou konstrukci střechy. Veškeré kovové části jsou natřené, aby se zabránilo korozi. Dřevěné části jsou ze dřeva sibiřského modřínu, který je známý svou odolností vůči povětrnostním vlivům.

Z venkovní strany je vlnitý plech orientován vertikálně, takže navazuje na střechu, latě tvořící vnitřní obklady mají naopak horizontální směřování. A navazují tak přirozeně na horizontální linie cihlových zdí okolních zděných budov.

Klasický cihlový dům získal neobyčejný doplněk v podobě teleskopické nástavby

Tipy a trendy

Od hlavního domu, kolem přístavby a menšího domku až k bazénu pak nechali architekti položit betonové bloky, které propojují cihlovou dlažbu kolem bazénu se stejným typem podlahy v přístavbě do jedné výškové úrovně. Nově představený materiál tak tvoří hlavní páteř prostoru před hlavní budovou.

Díky svému protažení téměř až k hlavní budově přístavba působí jako přirozený předěl mezi předním a zadním dvorem a zahradou. Řešena je jako semiexteriér, jedna čelní a jedna boční strana jí chybí. Druhou boční stranu lze pak ještě otevřít a umožnit tak volný průchod (případně i průjezd) skrz naskrz kolem domu.

Majitelé tak získali konečně velký prostor, kde mohou za slunných dní společně stolovat, pořádat nejrůznější oslavy a setkání s přáteli, s rodinou, a všichni se vždy budou mít kam posadit a schovat pod střechou před slunečními paprsky i deštěm.

Dilema atletů rozhodli architekti. Původní dům zachovali i postavili nový

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
De Nieuwe Context
Nederweert

Související články

Výběr článků

Načítám