Hlavní obsah
Dům je zasazen do krajiny, která má pouštní charakter, proto bylo třeba jeho interiér stínit. Foto: Stefane Barbeau 2017

Rekonstrukce změnila ranč z padesátých let v moderní domov

Majitelé domku v kalifornském Palm Springs se rozhodli nechat jej kompletně rekonstruovat a při té příležitosti také rozšířit o přístavbu. Se svým přáním se obrátili na architekty z místního studia Hundred Mile House.

Dům je zasazen do krajiny, která má pouštní charakter, proto bylo třeba jeho interiér stínit. Foto: Stefane Barbeau 2017
Rekonstrukce změnila ranč z padesátých let v moderní domov

Dům, který měli architekti rekonstruovat a rozšířit, byl postaven na zakázku v roce 1954 na úpatí hory San Jacinto v takřka pouštním prostředí. Jeho charakter odpovídal tehdejšímu oblíbenému stylu rančů, které se v Americe v padesátých letech stavěly. Tento je ovšem orientován na pozemku tak, aby se během dní nadměrně neprohříval a aby jeho obyvatelé byli přes den chráněni před ostrými slunečními paprsky.

Charakteristickým rysem domu, který architekti ponechali beze změn byla velká prosklená stěna v hlavním společenském prostoru.

Foto: Stefane Barbeau 2017

Plot je vyroben z plátů korodované oceli. Do nehostinné krajiny dobře zapadá.

Foto: Stefane Barbeau 2017

Přímo před domem je velký bazén. I jeho voda pomáhá ochladit horký vzduch v létě.

Foto: Stefane Barbeau 2017

Základem byly výrazné, přiznané sloupy a trámy a v tomto případě pak především na zakázku vytvořená stěna složená z dřevěných oken. Architekti oceňují i spoustu drobných, více či méně nenápadných detailů a řešení, které svědčí o velmi precizní práci původního architekta stavby, jehož jméno se jim ale už nepodařilo zjistit.

Do domu se vstupuje ze dvora, který vznikl přistavěním části domu.

Foto: Stefane Barbeau 2017

Část pro hosty má i svůj vlastní vstup.

Foto: Stefane Barbeau 2017

Je tedy jen logické, že se v rámci rekonstrukce snažili zachovat především původní atmosféru a charakter stavby. Nově ji ale více otevřeli, jednotlivé zóny teď mnohem lépe plní svou funkci a navazují na sebe.

Chráněná terasa před ložnicí majitelů

Foto: Stefane Barbeau 2017

Díky přístavbě má dům nyní více než dvojnásobnou plochu podlah (ze zhruba 100 m2 je nyní 209 m2), při pohledu z ulice to ovšem není takřka znát.

Zatímco v původní podobě měl dům pouze jednoduchý, téměř obdélníkový půdorys, nově je jeho tvar do písmene L.

Vstupní chodba vede přímo do společenské místnosti.

Foto: Stefane Barbeau 2017

Chladivý efekt má i podlaha z leštěného betonu.

Foto: Stefane Barbeau 2017

Mezi oběma křídly domu vznikl chráněný dvorek. Právě z něj se pak vchází hlavním vstupem dovnitř.

Napravo od vstupu je prostorná společenská zóna s kuchyní uspořádanou rovněž do písmene L, na ni navazující jídelní zónou a obývací částí. Společenský prostor nabízí díky zachované prosklené stěně nádherný výhled do okolí a na zahradu s bazénem.

Velká prosklená stěna přivádí do interiéru spoustu světla, byť je dům cíleně stíněn.

Foto: Stefane Barbeau 2017

Jídelní stůl je blízko prosklené stěny, aby se stolovníci mohli při jídle kochat výhledem do zahrady.

Foto: Stefane Barbeau 2017

Novinkou je vytvoření malých soukromých terásek před ložnicemi, které více vyhovují současnému kalifornskému stylu.

V obývací části nechybí ani krb.

Foto: Lance Gerber 2017

Kuchyň je organizovaná do písmene L.

Foto: Stefane Barbeau 2017

Novinkou oproti původnímu uspořádání je především velkorysý prostor, který je v domě vyhrazen pro návštěvy. Ty mají k dispozici nejenom ložnici s navazující koupelnou, ale i vlastní obývací pokoj, který jinak slouží jako pracovna. Z obou těchto místností se pak vychází na jednu z již zmiňovaných soukromých teras.

Ložnice pro hosty

Foto: Stefane Barbeau 2017

Praktickým detailem, který vytvořil už původní architekt, bylo zastínění prosklené stěny dlouhými přesahy střechy. To zcela odpovídá slunnému a teplému podnebí Kalifornie. Bez přirozeného zastínění by se jinak interiér domu zbytečně přehříval.

Ložnice majitelů

Foto: Stefane Barbeau 2017

Koupelna majitelů

Foto: Stefane Barbeau 2017

Zajímavou kapitolou je volba materiálů. Architekti se inspirovali okolní pouští. Záměrně se omezili pouze na syrové, drsné a minimalistické řešení. Korodovaná ocel plotu svou barvou přesně odpovídá barvám okolní přírody, na stěnách je pak možné objevit omítku v barvě písku. Tmavohnědá okna pasují dohromady s barvou plotu.

Půdorys domu: 1 - dvorek, 2 - vstup, 3 - obývací pokoj, 4 - jídelna, 5 - kuchyň, 6 - spíž/prádelna, 7 - ložnice majitelů, 8 - terasa majitelů, 9 - koupelna majitelů, 10 - venkovní sprcha, 11 - ložnice hostů, 12 - koupelna hostů, 13 - pracovna/pokoj hostů

Foto: HMH

Průběh rekonstrukce

Foto: Stefane Barbeau 2017

Původní podoba domu

Foto: Archiv majitelů domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků