Hlavní obsah

Rodinný dvojdům pro surfaře

Jednoduchý, ale osobitý dům, kde nic důležitého nechybí a nic zbytečného nepřebývá. Takový byl záměr architekta Jakuba Chocholy, když navrhoval dům v pražských Klánovicích pro svého klienta, jenž holduje surfingu. Mottem domu je citát slavného architekta Miese van der Rohe „Méně je více“. V tomto případě heslo symbolizuje nejen dům samotný, ale i životní filozofii jeho obyvatel.

Foto: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

Dům je rozdělen zdí na dvě samostatné části.

Článek

Architektovi je blízká filozofie Ericha Fromma, který v knize Mít, nebo být rozlišuje dvě skupiny lidí. Jedna má potřebu věci vlastnit a pak má často méně času a prostředků na to, aby svůj život pořádně žila, zatímco ta druhá se soustřeďuje na to, aby život žila a dělala to, co ji baví. Převedeno do architektonické praxe, dobře navržený menší dům znamená menší finanční investici, méně starostí s údržbou, menší provozní náklady a v neposlední řadě méně stresu.

Dům s půdorysem obdélníku

Dům, jehož majitelem je milovník surfingu, se nachází na rovném pozemku v bezprostřední blízkosti lesa. Má půdorys podlouhlého obdélníku a je jednopodlažní, nepodsklepený, s plochou střechou. Původní pozemek se starým, již nevyhovujícím rodinným domem o rozloze 1060 m2 byl rozdělen na dva stejně velké pozemky, na které byly navrženy dva nezávislé domy se společnou dělicí stěnou na hranici mezi parcelami. Každý dům má jinou dispozici, ale do ulice se tváří jako jeden. Západní část má sloužit k trvalému bydlení (4+kk) a východní jako „chata“ (3+kk) pro sezonní bydlení pro část rodiny žijící v zahraničí.

Zděděný byt po babičce proměnila podle svých představ

Bydlení

Ocelová pergola

Dělicí stěna je postavena z betonových tvárnic. Na každé straně je parkovací stání pro jeden automobil a dílna (sklad). Za domem je zahradní domek se střechou z polykarbonátu, který ukazuje architektovu zálibu v dostatku denního světla ve všech prostorech. Proto jsou ve střeše osazeny typové světlíky, které pouští světlo do míst, kam by se jinak nedostalo, a vytváří tím nezastupitelný světelný efekt.

Z jižní fasády domu vystupuje ocelová pergola, která chrání interiér za velkými okny před přehříváním a kryje terasu a vstupní prostor před deštěm.

Technické informace

Plocha pozemků: V: 530 m2, Z: 530 m2

Zastavěná plocha: V: 114 m2, Z: 140 m2 (včetně krytého stání na auto)

Užitná plocha: V: 77 m2, Z: 102 m2

Obestavěný prostor: V: 380 m3, Z: 470 m3

Zdi: keramické tvárnice Eco Ton 36,5 bez dalšího zateplení

Strop/střešní konstrukce: dřevěné trámy

Zateplení střechy: polystyren zakrytý PVC fólií Protan

Okna a dveře: hliníková, profil Heroal, okna.eu

Osvětlení: Habartline

Fasáda: hladká štuková omítka natřená bílou barvou

Pergola: ocelové profily HEB

Podhled pergoly a obýváku: modřínové palubky

Dělicí stěna mezi domy: betonové tvárnice s negativní spárou

Terasa a parkovací stání: betonové dlaždice

Oplocení: drátěné svařované 2D panely

Brána a branka: tahokov

Příjezdová cesta: zatravňovací dlaždice Best Aqualines

Nábytek na míru

Interiér je řešen na míru vyráběným vestavěným nábytkem. Kuchyň je v obou domech bílošedá, v kombinaci lamina a laminátu na pracovní desce. Skříně a zavěšené police tvoří kombinace bílého lamina a dubové nebo ořechové dýhy. V „indonéské“ koupelně je použita betonová stěrka, za lamelovými dveřmi z mahagonu se ukrývá pračka se sušičkou a bojler. Jako odkaz na architektovo oblíbené Bali je zde větrací kamenná dlaždice nad vanou, kterou osobně dovezl z Indonésie.

Architekt věnoval značnou pozornost i parapetům a dveřím, které mají boční hrany z dubové dýhy. Bezfalcově řešená dveřní křídla jsou osazena do ocelových zárubní HSE se stínovou drážkou lícujících se zdí a nebo do skrytých zárubní s reverzním otevíráním. Osvětlení se skládá ze všech možných druhů svítidel od klasických stropních přes zavěšená až po sloupky v zahradě.

V obývacích pokojích jsou provedeny lité betonové broušené podlahy. Podlahy v ložnicích jsou z lepených dubových parket kladených do „stromečku“. Stínění oken je řešeno vnitřními závěsy.

Na terasu navazuje venkovní finská sauna

Západní dům má kromě jižní terasy ještě terasu severní, která je přístupná přímo z kuchyně, kam dopadá ranní slunce, a je zde příjemně v letních horkých dnech.

Na terasu navazuje venkovní finská sauna ve stejném vizuálním stylu jako zahradní domek. V každém domě je krbová vložka s nerezovým komínem. Dům je vytápěn podlahovým vytápěním a elektrickým kotlem o výkonu 9 kW. Tepelná ztráta domu je 6 kW.

„Méně je více“ platí i pro zahradu

Zahrada, kterou navrhla architektka Natalie Vataščinová, je řešena ve stejném duchu jako dům, tedy pod heslem „Méně je více“. Trávník zabírá malou část pozemku a má jednoduchý obdélníkový půdorys, kolem jsou záhony s různými druhy květin a keřů. Živý plot, který postupně proroste skrze drátěný a celý ho schová, tvoří ptačí zob (Ligustrum vulgare).

Za zmínku stojí osvětlení terasy, které tvoří navazující LED pásky v celkové délce 24 m.

Na pozemek se vrátila třešeň

Architektka nechala na zahradě vysadit novou třešeň, která na pozemku historicky byla. Přístupovou cestu do domu lemují vysoké trávy (Miscantus sinensis) a na dělicím plotě se pne zimolez (Lonicera henryi). Betonovou stěnu porůstá přísavník tříprstý.

V zahradě je dále umístěna retenční nádrž (5 m3) na dešťovou vodu, která se používá na automatickou závlahu. Jako clona a vizuální oddělení od sousedních pozemků byly před plotem vysazeny bobkovišně (Prunus lauroceanus) a kalina (Viburnum rhtydophyllum) . Dekoračním prvkem jsou vícekmenné muchovníky (Amelanchier lamarcki) u teras.

Tím, že investor stavěl dva domy najednou, dosáhl značných úspor financí při realizaci díky množstevním slevám a rozdělení nákladů na dopravu.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení ve dvojdomku?
Ano, klidně.
50 %
Ano, ale jen s vybranými lidmi v tom druhém domě.
14,9 %
Raději spíš ne.
10,6 %
Kdepak. Ne.
24,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 94 čtenářů.

Dvojdomek nezavrhli, díky němu mají promyšlený a atraktivní domov

Tipy a trendy

Praktický dvojdomek poskytne dostatek prostoru rodině i návštěvám

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Jakub Chochola (architekt)

Související články

Výběr článků

Načítám