Hlavní obsah

Ve svém bytě se rodina už nemusí tísnit, architektky jí vytvořily černobílý domov plný vzduchu a místa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřčlenná rodina v panelákovém bytě postrádala prostor pro společné setkávání. Jejich domov byl rozdělen do malých pokojů, měl samostatnou kuchyň a zbytečně velkou koupelnu. Tento stav se majitelé proto rozhodli změnit a obrátili se na architektky z ateliéru loca architekti.

Foto: Jiří Beran a časopis Bydlení mezi panely

Obývací pokoj je nově propojený s kuchyní.

Článek

Byt v panelovém domě s užitnou plochou 55 m2 obývá čtyřčlenná rodina a kvůli malým pokojům a oddělené kuchyni v něm jeho obyvatelé postrádali místo pro společné setkávání, hru. Příliš velká koupelna, jejíž součástí byla i toaleta, zbytečně ubírala na prostoru pokojům a zároveň neumožnila dostatečné soukromí při osobní hygieně.

Původní zadání od majitelů proto znělo: „Potřebujeme pouze spojit obývací prostor s kuchyní a vymyslet nové zařízení dětského pokoje – ideálně samostatné postele místo palandy.“ Oslovené architektky Lucie Kirovová a Lucie Chroustová po prvotních úvahách přistoupily ke kompletní rekonstrukci, kde velkou roli hraje právě úprava dispozice koupelny.

Byt v pražských Dejvicích získal účelně a útulně zařízený hlavní prostor

Tipy a trendy

Byt v paneláku změnil tvář díky velkým boxům z recyklovaných nápojových obalů

Tipy a trendy

Otevření obytného prostoru

Jejich návrh v maximální míře pracuje s pečlivou úpravou dispozice navázanou do posledního detailu na vestavěný nábytek, který v některých případech vytváří i oddělení místností. To je i případ multifunkční skříně u hlavního vstupu, která v sobě skrývá komoru, niku na kabáty i botník.

Podstatné bylo maximální otevření obytného prostoru s kuchyní a pianem a jeho vizuální vazba a propojení na úzkou vstupní chodbu. Tato vazba je podpořena zrcadlovou skříní, v níž se odráží život rodiny a prosvětluje vstupní halu.

Dalším cílem bylo zvětšení dětského pokoje a ložnice, které umožnila změna dispozice hygienického zázemí. Minimalizovaná koupelna přitom nabízí stále dostatek prostoru pro pohodlný sprchový kout a umyvadlo.

Samostatné postele na míru

V dětském pokoji jsou navrženy samostatné postele na míru. Pocitově jsou od sebe oddělené vyvýšenou skříňkou s policemi a šuplíky, která funguje také jako noční stolek. V šuplících pod postelí se nachází spousta úložného místa pro sportovní vybavení nebo hračky. Obklad za postelemi slouží jako polička pro uchycení lampiček nebo odložení knížek. V pokoji vzniklo místo i pro dlouhý pracovní stůl. Šatní skříň v dětském pokoji je vybraná z typového nábytku. Propojení s ostatními prvky v bytě umožňuje použití stejných úchytek a doplnění soklu. Do ložnice rodičů bylo možné namontovat i vestavnou skříň, která tam do té doby chyběla.

Vzdušný prostor

Aby prostor působil co nejvzdušněji, je pojednán především v bílé barvě s podlahou v co nejsvětlejším tónu. Černé akcenty na klikách, bateriích nebo kuchyňské lince prostoru dodávají dynamiku. Tato barevná kombinace zároveň umožňuje obyvatelům libovolně měnit doplňky nebo si vybrat obrazy, které prostor dotváří dle nálady jeho obyvatel.

Anketa

Líbí se vám interiéry s jednoduchou barevnou paletou, jako je kombinace černé a bílé?
Ano, to se mi moc líbí.
73,2 %
Obvykle to docela ujde.
3,5 %
Spíše mě to neoslovuje.
14,3 %
Ne, to se mi nelíbí.
9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1054 čtenářů.

Byt v pražské Bubenči ušila architektka mladým klientům na míru

Tipy a trendy

Domov Jana Hřebejka je autentický, barevný, plný knih a obrazů

Jak bydlí VIP

Reklama

Výběr článků

Načítám