Hlavní obsah

Byt v pražských Dejvicích získal účelně a útulně zařízený hlavní prostor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V krásné lokalitě Prahy 6 nedaleko parku Stromovka si mladý pár pořídil byt s chodbou, ze které se jde přímo do hlavního pokoje a následně do ložnice se šatníkem. Na počáteční bydlení potřeboval mít zařízenou hlavní místnost s kuchyní, jídelním a obývacím prostorem. S tím mu pomohla architektka Kornélia Faklová.

Foto: Dalibor Hoffmeister a časopis Bydlení mezi panely

Architektka dostala za úkol zařídit obývací pokoj s kuchyní a jídelnou a předsíň.

Článek

Při zařizování pražského bytu měla architektka jednu velkou výhodu. Majitelé, tedy mladý pár, měli jasně stanovený rozpočet. Ten dovoloval v návrhu počítat s kuchyní vyrobenou na míru od truhláře a ostatní části nábytku pořídit jako typové výrobky.

Prosvětlení prostoru

Hlavní obytný pokoj bytu, jenž má plochu 36 m2, je orientován na severní stranu, ale z velké části má výhled přímo do Stromovky, takže mu nepřekáží protější bytový dům. Proto jsou zde volené světlé materiály nábytků největšího objemu, tzn. kuchyně. Klienti si přáli přehledné prostory kuchyně s velkou pracovní plochou připravenou také pro setkání s přáteli. Architektka proto navrhla kuchyňský ostrůvek s barovým sezením pro pohoštění návštěv a v případě většího počtu přátel nebo rodiny, vymyslela hned více typů sezení. Například dvě u ostrůvku, tři u jídelního stolu a dva až tři na pohovce.

Byt v paneláku změnil tvář díky velkým boxům z recyklovaných nápojových obalů

Tipy a trendy

Byt v pražské Bubenči ušila architektka mladým klientům na míru

Tipy a trendy

Obývací sestava

Knihovny od českého dodavatele nábytku Master & Master umožňují po celé délce stěny mít knížky a ostatní předměty skryté za posuvnými dvířkami a v případě potřeby všechno schovat, nebo naopak ukázat.

Jelikož jednu stěnu zakrývá vysoká sestava kuchyňské linky, jež je dílem truhlářského ateliéru My Dva, protější stěna je navržena tak, aby byla pouze ve spodní části místnosti. Klienti si zde mohou pokládat obrazy anebo je věšet přímo na zeď. Tento prostor tak může „dýchat“ a bude již na majitelích, zda ho nechají prázdný, anebo ho časem zaplní uměním.

Nábytek uprostřed místnosti

Když se podíváte na pokoj, jenž měla architektka za úkol vybavit kuchyní s dostatkem úložného a pracovního prostoru, jídelní a sedací soupravou s televizí, je nutné zmínit počet dveří v místnosti. Skoro v každé zdi jsou zasazeny jedny, některé jsou dokonce dvoukřídlé. Vedou například do vedlejší ložnice anebo na balkon. Toto rozložení vymezuje prostory, do kterých bylo možné umístit nábytek a přitom zachovat možnost volného pohybu po místnosti.

Volná cesta na balkon

Architektka koncipovala svůj návrh tak, aby se do místnosti vešly všechny požadované funkce, ale prostor přitom nepůsobil přeplněně. I proto je například sedací souprava od českého výrobce Jech umístěna tak, aby ji bylo možné - v nadsázce řečeno - obíhat. Rovněž tak lze vyjít na balkon bez nutnosti cokoli někam přesouvat. Na pohovku pak plynule navazuje již zmíněný kuchyňský ostrůvek s barovým posezením, jenž tak na ni zakrývá výhled z předsíně.

V předsíni mělká skříňka se zrcadlem

Při návrzích předsíní se bytoví architekti často snaží nenápadně zakrýt technická dvířka od rozvaděčů anebo vstupu k vodoměrům a podobně. V tomto bytě je v předsíni mělká skříňka se zrcadlem, za kterým se skrývají úložné prostory pro boty a rovněž tak i přístup do technických prostorů.

Také je zde dostatek místa pro lavici, pod níž lze odkládat denně nošené boty. Na protější straně bylo možné vytvořit dostatečně hlubokou šatní sestavu na veškeré potřebné vybavení bytu a šatstvo.

Anketa

Líbí se vám v bytech dvoukřídlé dveře?
Ano, moc.
73 %
Jenom někde.
17,7 %
Nevím, nad tím jsem nikdy neuvažoval/a.
4,8 %
Ne, nemám je rád/a.
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 440 čtenářů.

Domov Jana Hřebejka je autentický, barevný, plný knih a obrazů

Jak bydlí VIP

Jednou tak, podruhé jinak. Rodinný dům prošel už podruhé zásadní přeměnou

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám