Hlavní obsah

Rodinný dům ve spojení s přírodou. Stromy a dřeviny jsou tu hlavním prvkem

Zadání klientů se rovnalo výzvě architektům. Na pozemku se vzrostlými stromy a keři si přáli vytvořit dům, který se mezi nimi bude proplétat, jako kdyby byl pouze stezkou, a nikoli obytným prostorem. Dům v ekvádorském Quitu navrhli architekti z ateliéru El Sindicato Arquitectura. Jeho název je příznačný - Casa entre árboles (Dům mezi stromy).

Foto: Andrés Villota

Dům je doslova vszaen mezi stromy.

Článek

Od začátku práce na návrhu domu ve čtvrti Cumbayá bylo jasné, že právě stromy a další dřeviny budou neodmyslitelnou součástí projektu a že se stanou nikoli pozadím architektonického díla, ale jeho hlavním prvkem.

Ekvádorští architekti Xavier Duque, María Mercedes Reinosová a Nicolás Viteri proto na ploše 252 m2 vytvořili stavbu, jejímž srdcem je velké obdélníkové atrium.

Jednotlivé funkční zóny, ať již je to obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, nebo ložnice či koupelna, jsou rozloženy okolo něj a všechny propojuje koridor.

Ten je tak spíše než obyčejnou chodbou stezkou či pěšinkou mezi stromy, po níž se host v domě vydává a objevuje nová a nová zákoutí. Tak například zjistí, že s výjimkou hlavního denního prostoru ostatní místnosti mají ještě navíc každá svou vlastní malou zahradu, malé atrium. Díky tomu je zeleň v domě doslova všudypřítomná.

Přáním majitelů bylo mít domov co nejvíce vizuálně provázaný s okolní přírodou, architekti splnili i toto přání, zároveň ale mysleli i na jejich soukromí.

V hlavní denní místnosti jsou obvodové nosné zdi stavěné podle kolumbijské tradiční metody bahareque. Ta v úplně původní verzi kombinovala bambus a mazaninu.

Foto: Andrés Villota

Atrium rodina může využívat k romantickému posezení. Ač venkovní prostor, je ze všech stran hezky chráněný domem.

V tomto ekvádorském domě jsou použity modernější materiály. Zdi tvoří prefabrikované moduly, jež jsou ohraničeny dřevěnými trámy s průřezem ve tvaru kříže. Do nich je pak vložena mříž z drobnějších trámků (rovněž s průřezem do kříže) s mezerami vyplněnými tabulemi skla. Šířka svislých pásů je přitom 1,22 m, což umožnilo vložit do modulů i dveře a okna.

Na první pohled cihlový dům je ve skutečnosti první dřevěnou výškovou stavbou ve městě

Tipy a trendy

Takto vytvořené stěny jsou schopné nést zátěž střechy, přitom v podstatě nijak výrazně neblokují výhled z domu ven. V ložnicích a koupelně jsou samozřejmě pak některé zdi neprůhledné.

Výjimkou z modulárního systému je pouze zeď za kuchyní, která je jako jediná celá kamenná, zatímco jinde je kámen použit pouze na sokly.

Dům je příjemnou ukázkou velmi ohleduplného architektonického přístupu vůči přírodě, jenž ovšem nijak neslevuje na pohodlí poskytovaném majitelům domu. Ti se mohou těšit z výjimečného prostředí pro svůj život.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Návrhy bytových interiérů, Obytné stavby

Reklama

Související témata:
Casa entre árboles
El Sindicato Arquitectura

Související články

Výběr článků

Načítám