Hlavní obsah

Rodinný domek s výhledem na fotbalové hřiště má příhodný název - Tribuna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obci Hať nedaleko Ostravy stojí rodinné sídlo s názvem Tribuna. Nachází se na mírně svažitém pozemku vedle hlavního příjezdu do obce směrem z Hlučína a Šilheřovic. Co je ovšem nejdůležitější, podle přání majitele má dům nově výhled na fotbalové hřiště.

Foto: Martin Jakubec a časopis Bydlení mezi panely

Jednotná střešní rovina je spádována od západu k východu.

Článek

Pozemek, na němž rodinný dům stojí, je ze západní strany lemován rušnou komunikací. Příjezd na pozemek je situován na východní straně. V jihovýchodním rohu pozemku je umístěna obytná chatka. Terén je svahován od jihu k severu ve sklonu 8 stupňů.

Přáním majitele bylo zajistit dobrý výhled na fotbalové hřiště umístěné západně za hlavní ulicí. Autory stavby jsou architekti Lucie Šponarová, Ondřej Slowik a Michal Boček z ateliéru Tvary.

Údolí odstiňuje ruch okolního provozu

Zapuštění stavby do terénu umožnilo vytvořit malé údolí v oblasti jižní terasy. To odstiňuje ruch okolního provozu a znemožňuje pohled ze sousední komunikace do soukromé části zahrady a zajímavého interiéru. Na severní straně stavby je základní objem vykrojen, aby měli obyvatelé domu z prosklené části hlavního obytného prostoru výhled na centrum obce a kostel.

Spádování střechy se promítá do interiéru

Jednotná rovina střechy je spádována od západu k východu pod úhlem 8 stupňů, kolmo na sklon svahu.

Spádování střechy se promítá do interiéru, kde na západní straně vytváří nad hlavním obytným prostorem místo pro loft, jenž slouží jako tribuna s výhledem na fotbalové hřiště.

Krytý tunel se sušárnou dřeva

Základní objem je doplněn o převislé zastřešení okolních ploch a terasy půdorysně tvarované do lichoběžníku se sklonem stran opět v úhlu 8 stupňů. Zastřešení tvoří v oblasti vstupu na východní straně objektu krytý tunel se sušárnou dřeva.

Stavba tvoří přirozenou bariéru chránící soukromý prostor zahrady, takže nebylo nutné obehnat pozemek plotem.

Dům na vesnici získal s interiérem v pánském stylu švih

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám