Hlavní obsah

Pozor na nové praktiky šmejdů! Zaměřili se na dotace z Nové zelené úsporám light

Dotace z programu Nová zelená úsporám light (NZÚ light), které jsou určeny především pro seniory a sociálně slabé domácnosti, jsou k dispozici teprve od začátku ledna a už se staly další oblastí, ve které začínají bujet nekalé praktiky nepoctivých obchodníků, nazývaných „šmejdi“. Před jejich snahami varují oborová sdružení prodejců i místní akční skupiny (MAS).

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v nedávné minulosti tzv. šmejdi manipulovali seniory do nevýhodné změny dodavatelů energií, nyní se zaměřují na nabídku předražených či nekvalitních forem zateplení domu. Mezi nejčastější nekalé či vyloženě podvodné praktiky patří nabídka izolantů, které nedosahují deklarovaných tepelněizolačních vlastností.

Typicky se jedná o různé fólie, které v tloušťce 4 cm údajně nahradí 29 až 38 cm klasické izolace, ať již polystyrenu (EPS), minerální vlny, či foukané pěny.

Nejrizikovější jsou nabídky, které si pod nátlakem nechá investor vnutit s tím, že dotace mu bude vyplacena zpětně. V okamžiku, kdy zjistí, že si zateplil něčím, co mu stát neproplatí, má smůlu,“ varuje architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

Od ledna startuje program Nová zelená úsporám Light. Komu je určen a co s ním lze financovat

Tipy a trendy

„Je to podvod, lidem bude pořád zima, a navíc nedostanou ani slibovanou dotaci, protože stát podmiňuje vyplacení instalací účinného energetického opatření, což fólie nesplňují. Fyzikální zákony jsou neúprosné: 38 cm vaty bude izolovat mnohonásobně lépe než pár centimetrů rádoby kosmické fólie, kterou údajně vyvinula NASA. Zatím ale veškeré laboratorní testy podobných fólií jasně prokázaly, že izolují podprůměrně a jsou vzhledem ke svým vlastnostem předražené,“ dodává Kubů.

Dotace se totiž vyplácí jen pro aplikaci opatření, která jsou dostatečně účinná. Senioři by se proto měli v každém případě ještě před definitivním pořízením zateplení či výměnou oken a dveří poradit s odborníky doporučenými Ministerstvem průmyslu a obchodu, a to prostřednictvím Energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS) či národní sítě Místních akčních skupin.

Jak zateplit, abych dostal dotaci

Připomeňme minimální tloušťky izolací, jež požaduje program Nová zelená úsporám Light: na fasádě je to alespoň 20 cm, do střechy pak 30 cm a do podlahy nejméně 12 cm izolace. V praxi se však vyplatí vzhledem k cenám energií a možným úsporám dát ještě o pár centimetrů více.

Fasádu se při rostoucích cenách energií vyplatí zateplit 28 cm, střechu více než 40 cm. Pouze 10 cm izolace na fasádě nebo 20 cm ve střeše je velmi špatná investice,“ říká Michal Čejka, energetický expert ze společnosti Porsenna. Do šikmých střech se doporučuje použít alespoň 30 cm tepelné izolace. V novostavbách, kde je možné návrh konstrukce ovlivnit, je to 40 cm i více.

Vyřizování žádosti za poplatek je také nepoctivé

Zkušenosti s nečestným jednáním prodejců má také jihočeské krajské sdružení místních akčních skupin (MAS). Podle jeho předsedy Tomáše Nováka se na trhu objevují firmy, které projekt NZÚ light zneužívají tím, že nabízejí pomoc s vyřízením žádosti za poplatek. Přitom stejnou činnost nabízejí zástupci MAS zdarma. „To znamená, že my zajistíme v podstatě všechno, co se týká podání žádosti i doplňkových aktivit a není třeba za to někomu platit,“ řekl Novák. Dodal, že podle jeho informací si některé společnosti účtují za pomoc s vyřízením dotace pět až deset procent z přiznané částky.

Podle Nováka rovněž firmy často nepodávají přesné informace. „Například tvrdí, že dotace je pokaždé 150 000 korun. Ale ta částka vychází z toho, co konkrétně žadatel plánuje. Jedná se například o výměnu oken, zateplení střechy nebo stropu. Aktivity lze sčítat, ale maximální možná částka je 150 000  korun. Pokud chce však někdo vyměnit jen jedno okno, obdrží pouze 12 000 korun,“ upřesňuje Novák.

Náklady na vytápění s tepelným čerpadlem mohou klesnout o desítky tisíc, přesto důkladně počítejte

Tipy a trendy

Na tepelná čerpadla se NZÚ light vůbec nevztahuje

Další praktikou nečestných prodejců bývá tlak na spotřebitele, aby si nejdříve ze všeho pořídil tepelné čerpadlo, a to třeba i s menším výkonem, že se i takové vyplatí. To ale není v žádném případě pravda.

Pokud dům není zateplený, má starou otopnou soustavu a stará okna, tepelné čerpadlo se nemusí vůbec vyplatit. „Pořizovací náklady čerpadla jsou totiž vysoké a výsledná úspora elektrické energie bude nízká vzhledem k nákladům. Pokud je i stará otopná soustava, může se stát, že v zimě poběží více bivalentní elektrokotel než samotné tepelné čerpadlo. Zákazník tak nic neušetří, a ještě mu může být zima,“ vysvětluje energetický auditor a projektant vytápění Petr Kotek.

Posloupnost jednotlivých kroků vedoucích k úsporám energie v daném konkrétním domě by měl vždy stanovit nezávislý odborník. Už proto se vyplatí navštívit střediska EKIS a MAS, kde zájemcům takový odborník poradí a doporučí nejvhodnější opatření pro jejich dům.

„Pokud by navíc někdo nabízel dodání tepelného čerpadla koncovému zájemci v rámci financování z programu NZÚ light, pak jej zcela bez váhání zařazuji mezi energo šmejdy. Jde totiž o klamné sdělení,“ varuje Jakub Tykal ze společnosti Acond, s upozorněním, že na pořízení tepelného čerpadla se program NZÚ light totiž vůbec nevztahuje.

Jak nejlépe využít 150tisícovou dotaci z programu Nová zelená úsporám Light

Jak na to

Reklama

Související články

Renovace domu umí snížit náklady na energie

Zkušenosti ukazují, že obyvatelé důkladně zrenovovaného domu mohou ušetřit až 90 % z nákladů na vytápění a zateplení tomu přispívá minimálně z 60 %. Své...

Jak si poradit se zvyšováním cen energií

Téma úspor za bydlení je aktuální. Nejen u starých domů, ale i u novostaveb. Tam je ovšem moudré zamyslet se již ve chvíli samotného plánování. Zaměřit se...

Výběr článků

Načítám