Hlavní obsah

Renovace domu umí snížit náklady na energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkušenosti ukazují, že obyvatelé důkladně zrenovovaného domu mohou ušetřit až 90 % z nákladů na vytápění a zateplení tomu přispívá minimálně z 60 %. Své udělají také nová okna. Kvůli aktuálním cenám energií se navíc takové investice vrátí v rekordním čase.

Foto: Budovy21

Dvoupodlažní rodinný dům na jižní Moravě, jenž prošel renovací, díky níž majitelé velmi výrazně šetří za energie.

Článek

Dvoupodlažní rodinný dům na jižní Moravě prošel důkladnou renovací před 10 lety. Dům je zateplen 26 centimetry šedého polystyrenu, má vyměněná okna s trojskly, řízené větrání s rekuperací a solární kolektory na teplou vodu. Potřeba tepla na vytápění poklesla z 297 kWh/m2 za rok na pouhých 31 kWh, což je pokles o 89 %.

Reálné faktury na vytápění a teplou vodu tomu cenově odpovídají. Ve své době poklesly z 60 000 na 5-6 tisíc Kč za rok. Ještě faktura za celý rok 2021 byla vystavena na 7500 Kč. S novými cenami by byl rozdíl ještě markantnější.

Pokud by byl dům v původním stavu, obyvatelé by dnes za energie platili více než 180 000 Kč ročně. Díky celkové renovaci včetně zateplení jim cena za rok 2022 naroste, ovšem pouze na předpokládaných 20 000 Kč ročně.

Foto: Sdružení EPS ČR

Zateplení a výměnu starých oken si zaslouží také panelové domy.

Rekordní návratnost

Před 10 lety se návratnost investice bez dotace pohybovala okolo 20 let, s dotací poté vycházela na necelých 15 let. Nové ceny energií ovšem vyletěly strmě vzhůru, a i po vládním zastropování jsou 2,5× vyšší než předloni. I přes nárůst cen stavebních materiálů a ceny práce se doba návratnosti významně zkrátila. Při započtení dotace z programu Nová zelená úsporám se investice běžně navrátí do 10 let, často i dříve. To je 5× kratší doba, než je běžná životnost opatření.

„Jak ukazují zkušenosti, důkladná renovace obydlí může přinést opravdu znatelnou úsporu financí. Dům navíc získá na hodnotě, zlepší se jeho technický stav a také komfort bydlení,“ uvádí Petr Holub, energetický expert ze společnosti Budovy21.

„Je však důležité nepodcenit přípravu, důkladně si zjistit všechny informace i dotační možnosti.“

Foto: Hornbach

Dobře zateplená fasáda předchází problémům s vlhkostí v interiérech a odstraňuje tepelné mosty.

Na kvalitě materiálu a tloušťce fasády záleží

Např. při výběru zateplovacího materiálu platí přímá úměra. Čím je kvalitnější a silnější, tím lépe izoluje, a uspoří tak více energií, potažmo financí. „Navýšení ceny při použití izolantu s tloušťkou 20 cm namísto 14 cm je minimální, jedná se o zhruba 3% zdražení celkové ceny zateplení,“ říká Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

„Při zateplení proto doporučuji volit právě alespoň 20 cm tloušťky izolantu, protože rozdíl v ceně je minimální a v práci stavebníků žádný.“ Také doporučuje promyslet výběr materiálu. Ideálně takový, co si zachová své vlastnosti po celou dobu užívání.

Nejrozšířenějším izolačním materiálem na českém trhu je se spotřebou 62 000 tun ročně pěnový polystyren. Mezi jeho přednosti patří tepelně- i zvukověizolační vlastnosti, odolnost vůči vodě, povětrnostním vlivům, plísním a mikrobům. Díky tomu, že je tvořen z 98 % vzduchem a 2 % polymerem, jedná se o dobře recyklovatelný materiál, který splňuje předpoklady principů cirkulární ekonomiky.

Jak nejlépe využít 150tisícovou dotaci z programu Nová zelená úsporám Light

Jak na to

Reklama

Související články

Jak si poradit se zvyšováním cen energií

Téma úspor za bydlení je aktuální. Nejen u starých domů, ale i u novostaveb. Tam je ovšem moudré zamyslet se již ve chvíli samotného plánování. Zaměřit se...

Výběr článků

Načítám