Hlavní obsah

Od ledna startuje program Nová zelená úsporám Light. Komu je určen a co s ním lze financovat

Od 9. ledna 2023 je možné začít podávat žádosti o dotaci z nového programu Fondu životního prostředí nazvaného Nová zelená úsporám Light. Ten je určen pro sociálně slabé rodiny a jednotlivce, kteří potřebují urychleně zlepšit energetickou náročnost svých domovů, ale nemohou si dovolit vstupní investice do potřebných stavebních úprav.

Foto: Isover, Saint-Gobain

Zateplení fasády bílým pěnovým polystyrenem

Článek

Jinak dobře fungujícímu programu Nová zelená úsporám bývá někdy vytýkáno, že je určen v podstatě domácnostem, které alespoň nějaké peníze mají. Sociálně slabší rodiny však ani s touto dotací obvykle neměly možnost na úpravy domu či bytu, které by snížily jejich energetickou náročnost, dosáhnout. Tento nedostatek ministerstvo životního prostředí hodlá odstranit programem Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light).

Cílem je poskytnout finanční prostředky na zateplení rodinných domů domácnostem s nižšími příjmy a seniorům. Podporovaná jsou snadno a rychle realizovatelná opatření, která napomohou okamžitým úsporám výdajů na energie. Konkrétně jde o tyto zásahy:

  • Zateplení fasády
  • Zateplení stropu
  • Výměna oken
  • Zateplení střechy
  • Zateplení podlahy
  • Výměna vchodových dveří

Pro koho je dotace určena

Program NZÚ Light je určen vlastníkům nebo spoluvlastníkům rodinného domu, nebo trvale obývané rekreační stavby, kde jsou všichni členové domácnosti příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu 3. stupně.

O dotaci mohou zažádat rovněž rodiny, které v období od 12. 9. 2022 do zažádání o dotaci pobíraly příspěvek na bydlení.

Chcete ušetřit? Pak zvažte výměnu zastaralých elektrospotřebičů

Tipy a trendy

Pro doložení důchodu žadatelům stačí aktuální výměr důchodu. Pokud ho žadatel nemůže dohledat, může se obrátit na kteroukoli pobočku OSSZ, kde příslušný dokument vyhotoví na počkání.

K doložení příspěvku na bydlení pak stačí rozhodnutí o přiznání příspěvku na bydlení v období mezi 12. 9. 2022 a datem podání žádosti.

O dotaci lze přitom žádat pro rodinný dům s jedním až třemi bytovými jednotkami nebo pro trvale obývaný rekreační objekt, pokud žadatel doloží prohlášení o jeho užívání k trvalému bydlení.

Foto: Knauf Insulation

Zateplování foukanou vatou je sice na první pohled jednoduché, ale raději se spoléháme na experty. Špatně nafoukaná izolace časem sesedne. Obtížnější je také izolování slabých míst, hlavně rohů a prostorů kolem střešních oken.

Akční skupiny

Důležitou novinkou je připravovaná rozsáhlá poradenská síť zahrnující místní akční skupiny (MAS) a obce, EKIS (Energetická konzultační a informační střediska), úřady práce i sociální služby. Ty mají poskytnout co nejširšímu okruhu domácností potřebné informace a pomoci efektivně čerpat dotace na úsporná opatření.

Pomoc se bude zaměřovat zejména na žadatele z řad seniorů a domácnosti s nižšími příjmy, a proto bude zahrnovat asistenci celým průběhem od podání žádosti až po doložení realizace.

Smyslem velkého množství poradenských institucí je vybavit žadatele maximálním množstvím informací a zavčas zabránit unáhlenému sepisování smluv s podloudnými firmami. Výrobci a prodejci už nyní očekávají, že se na trhu brzy vyrojí velké množství tzv. šmejdů, kteří se budou snažit prodat starším lidem například nevyhovující zateplovací materiál pod rouškou příslibu, že jim jej zaplatí stát. Pokud však takovýto materiál nebude odpovídat účelu, na nějž se má vztahovat dotace, stát jej proplácet nebude.

Takřka desetina českých domácností má v bytě zimu. A nejsou samy. Přitopit by si chtělo 34 milionů Evropanů

Tipy a trendy

Právě tak se odborníci obávají navyšování cen například u zateplovacího materiálu a prací, protože nepoctiví prodejci budou chtít vydělat na větší poptávce po tomto druhu zboží a služeb.

„V současné době stojí zateplení metru čtverečního fasády zhruba 2500 korun včetně práce. Za částku 150 000 korun tak lze zateplit zhruba 60 metrů čtverečních, běžná fasáda rodinného domu se přitom pohybuje mezi 150 a 200 m2. Výše dotace tak napovídá, že je zaměřená především na akutní, dílčí úpravy,“ upozorňuje Miloš Hutník ze společnosti Weber, Saint-Gobain.

Přesné náklady na zateplení si lze spočítat s pomocí různých online kalkulátorů, které výrobci a prodejci na svých webech mají.

Kdy dotace žadateli dorazí

Na rozdíl od „klasické“ Nové zelené úsporám žadatelé nepotřebují žádné vstupní investice, peníze mohou dostat před zahájením prací zálohově a celková výše příspěvku může dosáhnout až 100 % přímých realizačních výdajů. O dotaci lze rovněž požádat zpětně.

„Nová zelená úsporám Light umožní i lidem bez finančních rezerv zateplit domy tak, aby jim zbytečně neunikalo teplo. Podpoříme opatření, která je možné udělat v řádu hodin, maximálně dní, jako je třeba zateplení střech, stropů či podlah foukanou izolací nebo výměna oken a vchodových dveří. Spotřeba elektřiny a plynu na vytápění se sníží okamžitě, finanční úspory budou znatelné, a hlavně trvalé,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, a dodává, že podpora je nastavena tak, aby bylo možné žádat jen na dílčí opatření, jako třeba výměnu oken, ale zároveň opatření i vzájemně kombinovat.

„V případě výměny oken lze čerpat až 12 000 Kč na jeden kus výplně, na vchodové dveře je to až 18 000 Kč na jeden kus,“ upřesňuje pak Roman Kubálek ze společnosti Vekra.

V obou případech pak celková suma dotace může činit až 150 tisíc korun. Stejnou částku lze čerpat rovněž na zateplení fasády. Na zateplení střechy stát přispěje až 120 tisíci korun, na zateplení podlahy 60 tisíci a na zateplení stropu 50 tisíci korun.

Registr žádostí o dotaci z programu Nová zelená úsporám Light bude spuštěn 9. ledna 2023.

Důležité vylepšení proti klasické NZÚ

NZÚ Light cílí na rychlá úsporná opatření v nízkopříjmových domácnostech a tomu odpovídá průběh schvalování dotací. Na rozdíl od klasické NZÚ zde není vyžadována složitá projektová příprava.

„Vše lze nahradit odborným posudkem místní akční skupiny či střediska EKIS a příslušnou fotodokumentací,“ říká Miloš Hutník.

Efektivní úsporná opatření lze nyní zařídit rychleji i díky tomu, že se situace na trhu se stavebními materiály postupně stabilizovala. „Izolace jsou nyní dostupné. Dodací lhůty se již nepohybují v řádech měsíců, ale spíše v řádech dnů, maximálně týdnů. Ve srovnání s jarním obdobím jsou navíc jejich ceny o něco nižší,“ ujišťuje.

Objevují se ale už i výhrady

Ještě před spuštěním programu NZÚ Light se však už objevují první připomínky poukazující na určitá rizika programu. Souvisí se zjednodušeným schvalováním dotací, které může být dvousečné.

Na jedné straně pomůže žadatelům tím, že se celý proces urychlí, na druhé straně je ale pak nemusí dostatečně ochránit před stavební úpravou, která jim ve finále k žádné úspoře nepomůže.

Foto: Vekra

Podstatná je správná montáž. V detailech a pod povrchem omítky v ostění se mohou skrývat poměrně zásadní rozdíly v kvalitě namontovaných nových oken.

Problém vidím v tom, že jediné kritérium pro získání dotace na výměnu oken je to, aby okno mělo trojsklo, aniž by se stát díval na to, jak je kvalitní a zda je správně namontované. Je přitom prokázané, že nekvalitním oknem může unikat až 50 % tepla. Navíc sebekvalitnější okno, když je špatně namontované, nikdy nebude fungovat správně a dotační program přitom umožňuje i montáž svépomocí. V extrémních případech se tak může stát i to, že si žadatel o dotaci zakoupí okno, které pouze zapění do otvoru, čímž se snižují požadované tepelně-izolační vlastnosti, a přesto podporu získá,“ varuje Tomáš Sysel z nezávislého Institutu zdravého bydlení.

Jeho slova by proto měla být opět pobídkou k pečlivému výběru výrobků a služeb, které si žadatelé pro výměnu oken a dveří či zateplení budou zajišťovat, a co nejužší spolupráci s připravenými poradenskými institucemi, zejména místními akčními skupinami a energetickými konzultačními a informačními středisky.

Nižší náklady na energie? Prvním krokem jsou kvalitní okna

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám