Hlavní obsah

Jak nejlépe využít 150tisícovou dotaci z programu Nová zelená úsporám Light

Důchodci a domácnosti s nižšími příjmy mají možnost získat státní dotaci ve výši až 150 tisíc z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light na stavební úpravy, jež povedou k úspoře energií v jejich domech. Dotaci lze využít na zateplení fasády, stropu, střechy, podlahy, výměnu oken a vchodových dveří. Mnoho lidí tak v současnosti hledá rady, která z úprav jim pomůže s úsporou peněz za energie nejvíce a ke které by měli přistoupit nejdříve.

Foto: Profimedia.cz

Zateplení šikmé střechy, eventuálně stropu, pokud není podkroví obývané, patří k nejúčinnějším úpravám domu z hlediska následné úspory energie.

Článek

Desítky otázek na téma, k čemu dotaci z programu Nová zelená úsporám Light nejlépe využít, co zateplit nejdříve, nebo zda dříve vyměnit okna a pak zateplovat se honí hlavou všem lidem, kteří na dotaci mají nárok a o stavebních úpravách s pomocí státu proto vážně uvažují.

Izolace stropů a střech

Největší úspory na energiích lze dosáhnout tím, že je domácnost nebude vůbec potřebovat, protože jí nebude utíkat teplo v zimě a naopak se nebude přehřívat v létě.

„To znamená zateplit střechu či stropy, kudy uniká až 20 % tepla, na to se utratí 60–100 % dotace v závislosti na velikosti střechy. Za zbylých cca 40 % lze zateplit část fasády anebo vyměnit část zastaralých oken. Na komplexní zateplení domu dotace nestačí, ale je možné dále čerpat z jiných dotačních titulů, kde ale již bude třeba investovat část peněz ze zdrojů investora,“ vysvětluje Michal Čejka, konzultant v oblasti energetické náročnosti budov z Centra pasivního domu.

Od ledna startuje program Nová zelená úsporám Light. Komu je určen a co s ním lze financovat

Tipy a trendy

Priority při zateplování by měl určit nezávislý odborník, který posoudí, jaké opatření přinese nejvíce úspor. Doporučujeme se obrátit na Energetická konzultační a informační střediska, která poskytují poradenství zdarma a zároveň pomohou se získáním dotace,“ radí Michal Čejka.

Jaký materiál na izolaci

Dalším častým dotazem je typ izolantu. Z hlediska výběru materiálu pro zateplení fasády se nabízí minerální izolace nebo polystyren (EPS). Do šikmých střech se pak nejčastěji používá minerální vata, alternativně foukaná celulóza nebo stříkané PUR pěny. Hlavním kritériem výběru by měly být izolační vlastnosti materiálu, které jsou v případě těchto materiálů zhruba srovnatelné.

Dalšími kritérii jsou nehořlavost a zvuková neprůzvučnost. Tady ale mnohem lépe skóruje minerální vata, která je nehořlavá, protože je vyrobena z kamene nebo skla, a zároveň dobře pohlcuje hluk díky své struktuře a hutnosti. Ve prospěch polystyrenu hovoří především nižší cena.

Kvalitní zateplení pomůže s úsporou při vytápění i chlazení domácnosti

Jak na to

„Dobré je také nepodcenit tloušťku izolace, konec konců podmínka programu je instalovat alespoň 20 centimetrů. Důležité je rovněž dodržet postupy a i při práci svépomocí provést zateplení kvalitně. Samozřejmě, pokud máme původní okna, je dobré je společně se zateplením vyměnit. V tom případě je doporučuji osadit ne na původní místo, ale na vnější líc nosné zdi, nebo dokonce předsazenou montáž do zateplovacího systému. Zamezíme tím tepelným mostům a zvýšíme prostup světla dovnitř,“ uvádí Pavel Zemene ze Sdružení EPS ČR.

Výměna oken

S únikem energií může rovněž velmi dobře pomoci výměna starých a dosluhujících oken, jak již bylo řečeno. „Podle našich zjištění dosahuje úspora energie po jejich výměně až 30 % s ohledem na stav a parametry původních otvorových výplní,“ říká Roman Kubálek ze společnosti Vekra.

Doporučuje začít s výměnou oken na severní či návětrné straně, a to ještě před zateplením.

„Při návrhu a zaměření oken je třeba počítat s konkrétními parametry zateplovacího systému, s jeho návazností na okno a s případným osazením budoucích doplňků, jako jsou sítě proti hmyzu nebo stínicí technika. Jen tak je možné dosáhnout maximální úspory a nová okna umístit, pokud je to možné, na vnější hranu zdiva. Případně lze využít předsazenou montáž, kdy se okno kotví na speciální hranoly rámující montážní otvor, které jsou po osazení oken zakryty v jedné rovině vnějším tepelně izolačním pláštěm,“ dodává.

Jak získat dotace na zateplení a okna

Finance

Připomeňme, že ze státní dotace při výměně oken lze získat příspěvek 12 000 Kč na jeden kus výplně, celkově pak 150 000 korun, při výměně vchodových dveří lze získat 18 000 Kč na jedny dveře, celkem až 150 000 korun. Jsou-li instalační práce řešeny dodavatelsky a je-li možné je doložit fakturami, mohou být do dotace zahrnuty všechny práce, které souvisí s realizovaným opatřením.

Počet vyměněných oken, která dotace ve skutečnosti pokryje, pak závisí na mnoha parametrech, na jejich velikosti, typu zasklení, materiálu apod. Vždy je proto třeba nechat si zpracovat cenovou nabídku na konkrétní dům.

Pozor na nepoctivé obchodníky!

Orientační cena za zateplení metru čtverečního šikmé střechy minerální vatou o tloušťce 30 cm včetně práce vyjde obvykle na 550 až 700 korun, v případě fasády (kontaktního zateplení ETICS) to je 1500 až 2000 korun, izolace stropu minerální foukanou vatou v tloušťce 40 cm se pohybuje od 700 korun za čtvereční metr, vyplývá z dat Asociace výrobců minerální izolace (AVMI).

„Pokud bude realizační firma požadovat více, musí jasně specifikovat proč, například kvůli členitosti fasády, zhoršeným přístupem na půdu nebo doplňkovým pracím, jako je instalace podhledů v podkroví,“ upozorňuje architektka Marcela Kubů z asociace AVMI.

Příklad, jak dotace 150 tisíc pomůže snížit náklady na energie

„Dobrá zpráva je, že za 150 tisíc korun lze snížit výdaje za energie až o 30 procent, což u staršího nezatepleného domu může snížit měsíční zálohy o 3000 až 6000 korun,“ říká architektka Marcela Kubů.

Tento údaj vychází z modelového příkladu, kde domácnost seniorů žije v nezatepleném domě s podlahovou plochou 150 ma spotřebuje 40 MWh ročně. Při současné fixované ceně plynu (3000 Kč za 1 MWh) tak na zálohách měsíčně platí 10 000 Kč, v případě elektřiny dokonce 20 000 Kč měsíčně (6000 Kč za 1 MWh).

Šéf Teplárenského sdružení: Teplo by lidem mělo ve druhém pololetí zlevnit

Ekonomika

Majitelé dům s využitím dotace částečně zateplí nebo si nechají vyměnit okna a dveře, čímž se jeho spotřeba může snížit až o 30 %, tedy na 28 MWh. Měsíční zálohy se tak sníží na 7000 Kč, respektive 14 000 Kč.

Závěrem

„Důležité je brát opatření z programu Nová zelená úsporám Light jako první krok a mít rozmyšleny i kroky další. Celkovou renovací domu lze totiž dosáhnout až 90% úspory energií. Při dnešních cenách energie se tak vyplatí další kroky realizovat i s nižší dotací z klasického programu Nová zelená úsporám. Stát společně s dotací nabízí i poradenství. Zájemci tak získají základní informace, jak opatření provést, aby si nezablokovali další postup renovace, byť na případnou letošní investici mohou navázat až za 5 nebo 10 let,“ radí energetický expert Petr Holub ze společnosti Budovy 21.

Jak si poradit se zvyšováním cen energií

Jak na to

Chcete ušetřit? Pak zvažte výměnu zastaralých elektrospotřebičů

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám