Hlavní obsah

Jak si poradit se zvyšováním cen energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma úspor za bydlení je aktuální. Nejen u starých domů, ale i u novostaveb. Tam je ovšem moudré zamyslet se již ve chvíli samotného plánování. Zaměřit se zejména na orientaci domu, kompaktní tvar, kvalitní izolaci, správný výběr materiálu.

Foto: Hornbach

Zateplete stěny v místnosti, zvláště pokud je zatím neobydlená. Izolace přinese i snížení hladiny zvuku.

Článek

Základem všeho je podle odborníků správné zateplení domu. Doposud se doporučovalo aplikovat na fasádu alespoň 16cm izolaci, ve spojitosti s růstem cen je to až 28 cm. Vhodný výběr izolace a správně provedené zateplení ušetří nejen starosti, ale i peníze.

U rekonstrukcí je dobré použít tzv. provětrávanou fasádu. Ta se od kontaktního zateplení liší tím, že mezi izolací a finální pohledovou vrstvou je provětrávaná vzduchová mezera.

Orientace domu je zásadní

Pro koncepci a uspořádání domu je důležité si ujasnit, jak a po jakou dobu se budou jednotlivé místnosti využívat. Obytné místnosti je například nevhodné situovat na severní stranu. Je velmi chladná a bez slunečního světla. Tam patří garáže, chodby, kuchyně, pracovny, koupelny a toalety.

Východní strana umožňuje proslunění zejména v ranních hodinách. V letním období je osvit příjemný, v zimě je strana chladná. Vhodná je pro umístění ložnice, jídelny, pracovny. Jižní strana je zásadní v otopném období pro pasivní solární zisky. Strana je to šikovná na obývací pokoj, hernu pro děti, dětské pokoje.

Západní strana je v letních měsících vystavena značnému svitu a slunce svítí téměř kolmo do oken. V zimních měsících je vystavena hlubokému proslunění. Vhodná je na obytné haly, pokoje.

Kromě využití světových stran hrají významnou roli i okna. Přirozené osvětlení je dostatečné tehdy, když se plocha oken rovná přibližně 1/8 plochy místnosti ve světlé výšce 2,5 metru.

Izolace podlah, stěn

Snížení nákladů na energie nemusí znamenat nutně velkou investici. Zateplit lze postupně stropy, stěny, podlahy a úniky tepla se tak výrazně zmenší.

Teplo proudí vždy směrem nahoru. Jestliže není dostatečně izolovaná střecha, najde si spolehlivě cestu ven.

Od ledna startuje program Nová zelená úsporám Light. Komu je určen a co s ním lze financovat

Tipy a trendy

Pořiďte si tedy tepelné desky, jejich výhodou je nízká pořizovací cena, jednoduchá aplikace pomocí lepidla i široký výběr dekorů. Chcete-li tepelný komfort ještě vylepšit, může vám pomoci závěsný strop, jenž funguje jako další tepelná vrstva.

Stěny lze navíc pokrýt termoizolační malířskou barvou, která má vyšší povrchovou teplotu, lépe odráží teplo a tím snižuje náklady na topení.

Úspory lze zvýšit i instalací izolační fólie za radiátor. Dokáže odrazit až 90 % tepla zpět do místnosti.

Roste zájem o domácí pomocníky

Chytré zásuvky, spínače, osvětlení nebo kamerové systémy. Chytrá domácnost pomáhá ušetřit čas i peníze, zvyšuje komfort bydlení.

„Už od loňského roku sledujeme postupný nárůst prodejů chytrých zásuvek, termostatů a dalších produktů, díky kterým je možné šetřit na spotřebě elektřiny,“ říká David Fuchs ze společnosti Agora DMT. Na elektřině lze totiž díky chytrému vybavení ušetřit až desítky procent. Záleží na typu produktu a způsobu zacházení uživatelem.

„Šetřit plyn a elektřinu pomáhají chytré termostatické hlavice, termostaty, chytré osvětlení nebo inteligentní zásuvky, žárovky a spínací moduly,“ říká Ondřej Hnát ze společnosti Alza, která ve srovnání s předloňským rokem zaznamenává v posledních týdnech nárůst prodejů v kategorii Smart produktů pro domácnost.

V minulosti byly nákupy chytrých produktů slabší. Důvodem byly obavy z jejich „hacknutí“. V současné době jsou všechny produkty dobře zabezpečeny, navíc průběžně dochází k aktualizaci jejich systémů.

Se snižováním domácí teploty to kvůli úsporám nepřežeňte, můžete si zadělat na problém

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Škoda každé kapky, kterou nevyužijete

Voda patří k základním podmínkám života na Zemi. Varování, že jí razantně ubývá, slýcháme a čteme často. Umíme ji ale doopravdy využít bez plýtvání? Ruku na...

Výběr článků

Načítám