Hlavní obsah

Dvojice hadů svírající nenápadnou budovu nabízí místo nejen k přátelskému posezení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hranici mezi klidnou a živou čtvrtí japonské Saitamy stojí dům se čtvercovým půdorysem, který by sám o sobě asi málokoho upoutal. Pokud by ovšem neměl dva ochozy, které jej ozvláštňují a působí dojmem, jako by celou stavbu nazvanou Enhako ovíjela vlnící se těla dvou hadů. Jejími autory jsou architekti z tamního ateliéru Organic Design. Zvlněné ochozy jsou určené k posezení místních a k přátelskému povídání a probírání novinek.

Foto: Yukinori Okamura

Nenápadnou budovu ozvláštňují ochozy ve tvaru dvojice hadů, kteří jako by ji obtáčeli a svírali.

Článek

Budova Enhako je asi 15 minut chůze od nejbližšího vlakového nádraží na předměstí, na hranici mezi rezidenční čtvrtí a smíšenou komerční a vládní čtvrtí.

„Klient nás kontaktoval, protože zvažoval, zda je tato lokalita vhodným místem. Nebyl si jist, zda by tamní komerční budova byla schopna přilákat stálý příliv lidí vzhledem k poloze bloku mimo hlavní silnici a nepříliš blízko nádraží,“ vzpomínají na zahájení práce na stavbě architekti.

Nakonec se ale developer rozhodl dům s plochou půdorysu 784 m2 na dané parcele postavit s tím, že bude mít smíšený účel. Bude v něm klinika a obchody. Svým charakterem se tak stane přirozeným místem setkávání velké části místní komunity, jíž tvoří ve všední dny zejména senioři a maminky s malými dětmi.

V Japonsku je novým trendem bydlení bez koupelen

Tipy a trendy

„O víkendech rodiny nakupují na ranním trhu, který se koná na parkovišti u radnice, tráví čas ve velkém parku a jedí v kavárnách nebo rodinných restauracích, než se vrátí do svých domovů,“ popisují místní život autoři návrhu stavby.

Architekti si dali záležet, aby se dům brzy zapsal do paměti místních a zároveň jim nabídl i zajímavý prostor třeba jen k prostému posezení a odpočinku. Obě funkce dohromady tak plní dvojice ochozů na úrovni prvního a druhého patra.

Spodní stranu balkonů tvoří organicky tvarované teplé dřevěné povrchy, z boku jsou pak kovové lesklé připomínající hladké tělo hadů.

Budova je orientována na sever, díky čemuž nabízí výhled přes ulici lemovanou stromy do parku, ale také k radnici a na další okolní památky. Za teplých večerů k ní zalétnou zvuky letních festivalů, o víkendech po ránu je možné slyšet i ruch z tržiště.

Kdo nebude chtít být účasten přímo na místě, může vše vnímat z klidného prostředí opodál, právě na jednom z ochozů domu.

„Naším cílem bylo navrhnout komerční budovu, která bude sdružovat členy komunity. Interiér lze pronajmout jako celek, po patře nebo po jednotce dle potřeby,“ uzavírají architekti.

Anketa

Hodila by se vám budova s podobným účelem do vaší obce?
Ano, rozhodně!
32,2 %
Nemám tušení.
16,9 %
Ne, to u nás nepotřebujeme.
50,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 59 čtenářů.

Prohnutý dům připomínající protahující se kočku je domovem pro ilustrátorku komiksů manga

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Dům plný hudby připomíná obří reproduktor

Nový šestipatrový dům v Tokiu připomíná na první pohled čelní stranu reproduktoru. Málokoho proto překvapí zjištění, že v jeho útrobách vládne hudba. Budova...

Výběr článků

Načítám