Hlavní obsah

Dům, který byste si rádi vyfotili. Trvale žít by v něm ale asi zvládl málokdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sem tam nějaký ten umělecký výtvor na zeď domu asi spáchal během dětství každý. Málokdo však pojal nápad pokrýt jej čmáranicemi celý. Angličan Sam Cox, známý jako Mr. Doodle (Pan Čmáral), měl od dětství právě takový sen a ten si v dospělosti splnil. Jeho dílo v anglickém Kentu působí neobyčejně živě a je zábavné nacházet nové a nové detaily na zdech a oknech domu, který takto zkrášlil. Ale ruku na srdce, bydlet v něm trvale, to by chtělo asi pořádné nervy. Sam a jeho žena mají ale přesně tohle v plánu.

Britský umělec si vyzdobil dům tak, že z něj oči přecházejíVideo: AP

 
Článek

Většina smrtelníků si čmárá obvykle z nudy. Když telefonují, když jsou na poradě, na školení… Někteří v dětství pak nejroztodivnějšími čmáranicemi vyšperkovali zeď nejednoho domu, nebo alespoň plot okolo školního pozemku.

Sam Cox je ovšem umělec, a tak obyčejné čmárání povýšil na něco výjimečného, co na první pohled zaujme – někoho vyděsí, jiného nadchne. Svými kresbičkami pokryl totiž doslova každý centimetr povrchu dvanáctipokojového domu v městečku Tenterden, v anglickém hrabství Kent.

Práce mu zabrala dva roky (začal v září 2020) a vše si pečlivě zaznamenával, aby na konci ze všech snímků, jichž bylo zhruba 2000, mohl vytvořit jedinečnou animaci.

„Byla to vždycky trocha kreslení, pak uděláte fotku, zase něco přikreslíte, uděláte další fotku a nakonec se vám z toho sama poskládá animace zachycující všechny kresby. Každá část měla být trochu jiná, každá místnost měla mít jiné téma, takhle jsem to zkrátka chtěl a byla to nádherná práce,“ pochvaluje si Sam.

Ačkoli ze Samova popisu, jak postupoval, může vyznívat, že šlo o velmi jednoduchou záležitost, i jen trochu zkušenější divák brzy pochopí, že preciznost a titěrnost kresbiček pokrývajících dům odpovídá přesně preciznosti a titěrnosti práce, kterou s vytvářením animace musel mít.

Už jenom ona nezměrná pečlivost, přesnost a bezpochyby neobyčejná dávka trpělivosti, kterou projevil, vzbuzují na sociálních sítích zasloužený obdiv.

Dům včetně veškerého jeho vybavení bylo nutné nejprve natřít bíle. S kresbičkami začal v ložnici a odtud se pak už šířily dál a dál, až pokryly v domě vše, včetně tabulek oken a dveří, stropů, podlah, poliček, nábytku, ušetřeno nezůstalo zhola nic.

Časosběr zachycuje, jak Sam při práci na jednom z pokojů postupoval.Video: Reuters

Sam na dokončení svého díla spotřeboval 900 litrů bílé barvy, 401 plechovek černé barvy ve spreji, 286 černé kreslicí barvy v lahvičkách a 2296 hlavic.

To je důslednost! Učitelka výtvarné výchovy má doma takřka vše růžové

Tipy a trendy

Sam žije se svou ženou Alenou, společně plánují se do domu nastěhovat. Ani pro jednoho všudypřítomné kresby nejsou nijak rušivé.

„Je to pro nás vlastně relax, zvykli jsme si na tento dům. Byl to projekt dva roky a zvykli jsme si na všechno kolem nás,“ říká Sam v rozhovoru pro televizní stanici ITN.

Anketa

Umíte si představit, že byste v takovémto domě bydleli?
Ano, a moc rád/a!
3,4 %
Kdyby nebylo jiného zbytí....
2,9 %
Na pokoukání je to zajímavé, ale bydlet v něm bych nemohl/a.
23,6 %
Tohle mě nějak míjí. Ani na pohled mě to nenadchlo, natož tam bydlet.
70,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6756 čtenářů.

Tím také svým způsobem odpovídá i na eventuální dotaz svých 2,7 milionu příznivců na Instagramu.

Jeho dům známý jako Doodle House nebude veřejnosti přístupný. Na sociální síti pro zájemce ale ponechá všechny fotografie tak, aby si je mohli fanoušci kdykoli odkudkoli prohlédnout prostřednictvím svého mobilního telefonu nebo počítače, aniž by za ním museli jezdit do Anglie.

Reklama

Související témata:
Sam Cox (Mr. Doodle)
Doodle House

Související články

Výběr článků

Načítám