Hlavní obsah

Dům, který se sám sestaví během několika minut, se stal realitou

Novinky, Jana Nesvadbová

Dům, který majitel snadno rozloží a v případě potřeby zase snadno a rychle složí, se stal skutečností. Navrhli a zkonstruovali jej inženýři britské společnosti Ten Fold Engineering. Ti se specializují na rozvíjení technologie využívající principu páky a protiváhy a navrhují nejrůznější produkty pracující na jejím principu. Rozkládací dům je ovšem jejich vlajkovou lodí.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozkládací důmVideo: Ten Fold Engineering

 
Článek

Společnost již v minulých letech představila návrhy rozkládacích příbytků nejrůznějších tvarů a funkcí. Počínaje jednoduchými chatkami na břeh k moři přes sofistikovanější trojhranné stavby či modulární systém, z nějž by bylo možné vytvořit celý komplex využitelný například jako hotel, až po velký dům.

Navzdory velké pozornosti, jíž se dostává všem těmto projektům, se společnosti zatím nepodařilo zahájit výrobu rozkládacích domů. Dosud se nenašla vhodná firma, jež by byla schopna zajistit produkci ve větším počtu a za přijatelnou cenu.

Konečně realizovaný příbytek je navržen tak, aby jej bylo možné ve složeném stavu snadno převážet kamionem. Přestože se na videu rozkládá sám, protože jeho páky pohání motor, ve skutečnosti je, jako ostatně veškeré další produkty společnosti, zhotoven tak, aby jej mohl rozložit člověk vlastní silou. Právě v tom se projevuje chytrost využití pák a protiváhy.

Dům je tak možné snadno a rychle dovézt prakticky na jakékoli místo a tam jej velice rychle rozložit. K sesazení z kamionu přitom není potřeba jeřáb, v rámci procesu „rozbalení se” se dům sám vyzdvihne nad nákladovou plošinu vozu, aby ten mohl odjet.

Dům ve složené podobě zabírá 23 m³. Jak je zřejmé z informací autorů, jde stále o prototyp a jeho cena nebo možnost dodání nejsou zatím známé.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak u nás vznikají domky z lodních kontejnerů

Čím dál větší popularitě se nejen ve světě, ale také u nás těší domky stavěné z lodních kontejnerů. Jsou relativně levné, do značné míry ekologické, a když se...

Unikátní domek na stromě má tvar šišky

Americký designér Dustin Feider navrhl stromový dům ve tvaru šišky a vypadá přesně tak úžasně, jak by si jen člověk mohl představovat. Není ani příliš divu....

Výběr článků

Načítám