Hlavní obsah

Domky na stromě, ale bez stromu: Architekti vymysleli roztomilé chatky ladící s okolními lesy

Soubor roztomilých a velmi elegantních chatek se strmými vysokými střechami navrhli architekti do prostředí lesnatých úbočí Alp. Domky, které při pohledu z dálky připomínají příbytky pro lesní skřítky, mají dvě až tři podlaží a v jejich vybavení se počítá s veškerým komfortem.

Foto: Peter Pichler Architecture

Chatky navržené jako domky na stromě bez stromů hezky zapadnou do lesnaté krajiny.

Článek

Rekreační přírodní resort nazvaný Youna je určen do prostředí zatím blíže nespecifikovaného koutu Alp. Milánský atelier Peter Pichler Architecture dostal za úkol vytvořit koncept ubytovacích objektů, které budou hezky zapadat do krajiny. Architekti je pojali jako domky na stromě, ovšem bez stromu.

Architekti vytvořili v rámci konceptu návrh pro osm chatek, které mají užitnou plochou 115 až 280 m2. Celkem jde o tři prototypy určené pro ubytování dvou, čtyř a šesti hostů. Jejich půdorysy jsou přitom znatelně menší než plocha v nejširší části každé z nich.

Domky jsou zabalené do dřevěného exoskeletu, který nejenomže zpevňuje kostru každé stavby, ale zároveň umožňuje vytvořit modulární dispozici interiéru. U domků je tak možné zvolit si počet podlaží, určit, co bude vnitřní a co už venkovní prostor, které stěny budou plné a které prosklené atd.

Fasáda příbytků je pak tvořena dvojitou vrstvou dřevěné mřížky na způsob treláže, která obaluje exoskeleton. Ta zajišťuje soukromí obyvatel chatek a v neposlední řadě má i stínicí funkci. Zároveň však nebrání v dokonalém výhledu ven do okolí.

Architekti vysvětlují, že velké množství dřeva nezvolili náhodou. Jednak jej vybrali jako udržitelný zdroj a jednak se právě dřevo do lesnatého prostředí alpských hor hodí nejlépe.

Zda se bude projekt realizovat a eventuálně kdy, není zatím zřejmé.

Anketa

Líbilo by se vám pobývat v takové chatce?
Ano, a nejen krátkodobě.
26,2 %
Na dovolené ano.
62,8 %
Nevím, musel/a bych to vidět zblízka.
4,5 %
Ne, tam by se mi nelíbilo.
6,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2229 čtenářů.

Roztomilé dřevěné domky jsou jako hrst kostek vržených do divoké hornaté krajiny nad fjordem

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Peter Pichler Architecture

Související články

Výběr článků

Načítám