Hlavní obsah

Inženýr postavil vzdušný zámek z kontejnerů. Jeho dům na stromě zaujme na první pohled

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američan Steve Taylor z Texasu postavil z přepravních kontejnerů jednu z nejneobvyklejších staveb na světě. Na zalesněném pozemku vytvořil svůj „vzdušný zámek“, jenž udivuje hravostí a nápaditostí. Dva kontejnery jsou v něm postavené na výšku a další dva pak jako konzole vystupují do strany. Podpírají je ocelové trámy zakryté stromem. I proto stavbu označuje jako dům na stromě.

Stavba neobvyklého domu se neobešla bez pomoci jeřábu.Video: Highpoint Treehouses

 
Článek

Všechno začalo tím, že si Steve Taylor postavil malý domek na stromě na pozemku v malém venkovském městečku Ladonia asi hodinu od Dallasu. Pak ale nedaleko začali budovat více než 3000hektarovou vodní nádrž a vystudovaného inženýra napadlo, že by si mohl přikoupit sousední pozemek a na něm vybudovat domy na stromech, které by krátkodobě pronajímal.

„Tím, že jsem začínal s novým podnikáním, jsem chtěl vytvořit funkční design, který by byl vlajkovou lodí mezi domy na stromech a který by upoutával pozornost. Na farmě používáme přepravní kontejnery jako skladiště, a tak mě napadlo, že by mě jako inženýra určitě bavilo navrhnout dům na stromě z velkých boxů. Zatímco ostatní se tážou po tom, zda je využití přepravních kontejnerů na stavbu domu výhodné z hlediska nákladů, já chtěl navrhnout něco, co by jinak postavit nešlo a zároveň co by bylo velice pohodlné,“ svěřil se Steve Novinkám.

Když nad svým plánem přemýšlel, zastihl ho takto jednou jeho otec, také inženýr, a ten se ho z legrace zeptal, jestli buduje nějaké vzdušné zámky. A Steve mu potvrdil, že vlastně ano. Oba muži tak začali promýšlet už neobyčejný projekt do detailů.

Neměli žádný konkrétní plán ani nákres. Místo nich vytvořili malý dřevěný model, na kterém všechno propočítávali a upravovali. Stavba pak trvala skoro dva roky. Nejprve bylo třeba vytvořit dostatečně hluboké betonové základy, na něž pak s pomocí jeřábu nechali na výšku postavit první pár kontejnerů.

Zatímco v levém jsou dva pokoje s koupelnou a kolárnou, ve druhém je ukryto schodiště. V konzoli je pak hlavní obytný prostor, jenž nabízí kromě klasického obývacího pokoje a samostatné kuchyně také relaxační místnost s vířivkou a z terasy nádherný výhled do korun okolních stromů.

Na zařízení domu se Steve s rodinou snažili využít co nejvíce recyklovaného materiálu a opravdu se jim povedlo zařídit interiéry velice útulně.

„Nikdy bych takto unikátní stavbu nevytvářel jako soukromé bydlení. Ovšem jako prostor ke krátkodobým pronájmům nabízí náš Vzdušný zámek výjimečný zážitek pro hosty a umožňuje jim propojení s přírodou a můžou si dobít baterky,“ uzavírá Steve Taylor.

Anketa

Už jste někdy navštívili dům postavený z přepravních kontejnerů?
Ano.
6 %
Ne, ale rád/a bych někdy nějaký navštívil/a.
64,8 %
Ne, nikdy.
29,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1019 čtenářů.

Dům z kontejnerů, kde vládne severské hygge

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám