Hlavní obsah

Dům na stromě připomíná dva velké soudky k němu připevněné

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheriton treehouse v jihoanglickém Somersetu je to, čemu se běžně říká dům na stromě. Čistě technicky vzato ale toto nevšední dřevěné stavení na stromě není. Ze tří stran jej obemyká, to ano, ovšem nespočívá na něm. Každý, kdo jej navštíví, mu však tento drobný nedostatek jistě rád odpustí. Odměnou mu totiž bude nebývale velká porce romantiky, které se mu mezi jeho oblými dřevěnými stěnami dostane.

Foto: Profimedia.cz

Nevšední stromový dům je tvořen dvěma tubusy propojenými schodištěm.

Článek

Dřevěný příbytek je tvořen dvojicí velkých tubusů, připomínajících trochu soudky, které jsou v různé výšce, spojnicí mezi nimi je kryté schodiště. Stavba spočívá na sérii sloupů sbíhajících se po třech a po čtyřech ve společné betonové kotvě.

Spodní, širší tubus s oválným průřezem slouží jako obývací pokoj s jídelní zónou a kuchyňkou, které nechybí nic z potřebného vybavení. Tato část domku je doplněna hned dvěma terasami, na první návštěvník přichází hned po vystoupání po schodech, na druhou se vstupuje z obývacího pokoje.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco spodní tubus slouží coby denní zóna, horní je místem vyhrazeným pro odpočinek a spánek.

Horní sud slouží jako pohodlně velká ložnice s koupelnou, jíž kraluje samostatně stojící měděná vana. Právě ta byla inspirací pro použití dalších vodovodních prvků v měděné verzi. V kuchyni lze tak spatřit měděné kohoutky, vedle vany v koupelně je právě z měděných trubek řešen i věšák na ručníky.

Foto: Profimedia.cz

Domek má hned dvě terasy. Na druhou se vychází dveřmi za kamny.

Dům má dřevěnou konstrukci a je z exteriéru i v interiéru obložen dřevem. Střechy jsou z falcovaného plechu, který lépe odolá nejenom nepřízni počasí, ale také spadu ze stromu.

Foto: Profimedia.cz

Interiér domku je celý ze dřeva, vytápěn je podlahovým topením. Zatopit lze i v krbových kamnech.

Interiér stromového domu je téměř výhradně zařízen ve dřevě. Z dubového dřeva jsou zde podklady, stěny i stropy, dřevěný je veškerý nábytek.

Hezkým nápadem je využití částí kmenů padlých stromů jako noh stolků. Na první narazí host v obývacím pokoji, kde podpírá bar, na druhý pak v koupelně pod umyvadlem.

Foto: Profimedia.cz

V horním tubusu je ukryta ložnice. Jejím ozvláštněním je velký světlík přímo nad lůžkem. Za jasných nocí má díky němu člověk pocit, jako by měl hvězdné nebe přímo nad sebou.

Jak uvádí web Homecrux, domek je vytápěn podlahovým topením, které člověk ocení zejména v chladnějších dnech, nechybí samozřejmě menší krbová kamna v obývacím pokoji.

Foto: Profimedia.cz

Královnou koupelny je samostatně stojící měděná vana.

Ačkoli je domek primárně míněn jako romantické útočiště pro páry, které touží po soukromí a klidu uprostřed přírody, nabízí i společensky založeným jedincům možnost přizvat si ještě další dva přátele, všímá si anglický internetový server Metro. Uložit je lze na rozkládací gauč v obývacím pokoji.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám