Hlavní obsah

Roztomilé dřevěné domky jsou jako hrst kostek vržených do divoké hornaté krajiny nad fjordem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice dřevěných chat uprostřed divoké a krásné přírody nabízí neobyčejnou romantiku a vstřícnou náruč k odpočinku. Stojí na okraji fjordu Lysefjord na západním pobřeží Norska a jejich návštěvníci mají brzy dojem, jako by během odpočinku byli uvnitř chatky, ale zároveň venku.

Foto: Henrik Moksnes / Bitmap

Chatky jsou obložené dřevem červeného cedru, jenž časem vlivem povětrnosti zešedne, a stavby tak zcela zapadnou do okolní kamenité přírody.

Článek

Jedinečný zážitek na okraji fjordu Lysefjord na západě Norska nabízí čtveřice dřevěných chatek, které pro místního podnikatele Toma Bjarta Norlanda navrhli architekti z norského ateliéru Snøhetta. Cílem bylo vytvořit ubytovny, v nichž si hosté budou moci užívat unikátní okolní krajinu.

„Projektem Bolder jsme se snažili šetřit přírodu a umocnit zážitek z pohybu v nedotčené krajině, aniž bychom sami zanechali velkých stop v okolí. Chatky jsou vyzdviženy nad terén, aby vzbuzovaly pocit beztíže na okraji velkolepých, strmých hor, ponořujících se do průzračně modrého fjordu. Cílem bylo vytvořit pro návštěvníky totální zážitek – návrat do útulného, teplého dřevěného hnízda s nádherným panoramatickým výhledem na neustále se měnící počasí po krásném dni pěší turistiky podél fjordu,“ říká architekt Frank Denis Foray.

Interiéry v minimalistickém stylu

Když vstoupíte dovnitř některé z chatek, zmocní se vás iluze, že se vznášíte ve vzduchu na okraji útesu, váš výhled na fjord nic neruší a vy můžete obdivovat okolní hory plné balvanů, které tu zanechaly ledovce, když skončila doba ledová, a také borovic, jež připomínají bonsaje.

Aby klid okolní přírody nic nenarušovalo, spojili architekti své síly s dánskými designéry ze společnosti Vipp a zařídili interiér chatek v minimalistickém stylu s nábytkem z přírodních a odolných materiálů v zemitých barvách a organických texturách. Promyšleně zkombinované prvky pomáhají navodit meditativní atmosféru, která se rozkládá napříč každým příbytkem.

Každá z chatek má v horním patře kuchyň s jídelním koutem a v přízemí vestavěnou postel a koupelnu. Na nábytku se opakují materiály jako dřevo, mramor a kůže. Naproti tomu betonová podlaha ve spodním podlaží dodává vkusnému dekoru drsnost.

V jednotě s přírodou

Aby domky odrážely povahu okolního terénu, kterému dominuje žula a pomalu rostoucí borovice, zvolili architekti jako primární materiály pro projekt práci se dřevem, betonem a místním kamenivem. Stromy, které musely být při stavbě pokáceny, byly vyčleněny k opětovnému použití pro další části projektů a v místě vytěžená žula byla použita na beton pro stavbu.

Dřevo použité na stavbu chat je neošetřený červený cedr, který časem zešedne, vytvoří přirozený vzhled a zapadne do skalnaté krajiny. Naopak dubové dřevo použité uvnitř chatek je pečlivě ošetřeno, takže z něj návštěvníci mohou mít při návratu trochu jiný zážitek.

Tvar vytvářený zevnitř

Architekti při návrhu chatek zvolili zajímavý přístup. Jejich podobu totiž vytvářeli jakoby zevnitř. Důležité bylo to, jaký bude odkud výhled, jaká bude kvalita každé z místností. A teprve potom přišel na řadu celkový tvar každého z domků.

Úplně nejdůležitější bylo, aby v každé z místností bylo co nejvíce přirozeného světla a aby si člověk mohl uvnitř neustále užívat pohledu nejenom na fjord a skály, ale také na oblohu. Odtud byl už jen krůček k nápadu vsadit do každé střechy světlík a umožnit tím výhled i přímo vzhůru, nad sebe. Tvar každého světlíku svou velikostí a umístěním odpovídá betonovému základu každého domku.

Ty jsou přitom umístěné asymetricky, aby vznikl dojem, že se chatky naklánějí k fjordu, a tím se posílil pocit beztíže.

Jako hnízdo

Každá z chatek svým tvarem připomíná krystalek. Jak říkají architekti, v mnoha ohledech jsou jako hnízdo. Osvětlené lávky vedoucí nad terénem jsou vyrobeny z cortenové oceli, která do okolní krajiny rovněž hezky zapadá. Tlumená, neutrální světla jsou pak rovněž vyzdvižená nad povrch země, aby i jejich dopad na okolní krajinu byl co nejmenší.

Projekt Bolder doplní v dalších letech ještě dvě budovy, v nichž hosté naleznou mj. salonek a gurmánskou restauraci, v níž si budou moci pochutnat na jídlech připravených z místních surovin. Tři z chatek, Stylten, Myra a Stjerna, jsou nyní již v provozu. Poslední, Eldhuset, by měla být otevřena v následujících dnech.

Anketa

Líbilo by se vám po celodenní túře skončit v takovéto chatce?
Ano, moc!!!
93,2 %
Mně by to bylo jedno.
0,8 %
Ne, to by mě nelákalo.
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 606 čtenářů.

Filmový Anakin Skywalker si koupil roztomilou chatu

Jak bydlí VIP

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Norska

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám