Hlavní obsah

Bílé střechy mohou pomoci se snižováním teploty ve městech

Bíle natřené střechy mohou během veder snížit nejvyšší teploty ve městech až o 4,7 °C. Vyplývá to z výzkumu vědců z Autonomní univerzity ve španělské Barceloně (UAB). Doporučují proto, aby lidé a obce ve velkých městech, kde vznikají ostrovy s vysokými teplotami, natřeli střechy bílou barvou a pomohli tak se snížením teploty během horkých dní v těchto oblastech.

Vědci upozorňují, že střechy natřené na bílo snižují teplotu ve svém okolíVideo: AP

 
Článek

Studie barcelonských vědců ukázala, že lidské aktivity a stavební materiály přispívají k akumulaci tepla ve městech. Zároveň potvrzuje, že teplo nastřádané v budovách a površích ulic přes den se v noci postupně uvolňuje, čímž dochází ke značnému tepelnému namáhání.

Sergi Ventura, jeden z výzkumníků, říká: „Města (jako je Barcelona) s městskými tepelnými ostrovy by mohla mít střechy natřené bílou barvou. V našem modelu jsme zvolili rovné střechy obytných budov a továren, protože se snáze natírají. V naší studii nesimulujeme všechny budovy natřené bílou barvou. Jen ty, které bude snazší natírat. A zjistili jsme průměrné snížení teploty o 0,8 °C během vln veder. A při nejvyšších teplotách snížení až o 4 stupně na určitých místech a v určitých hodinách dne.“

Pro potřeby studie vědci simulovali letní vlnu veder v roce 2015, kdy denní teploty dosahovaly 35 až 40 stupňů a 25 stupňů v noci v jedenácti různých oblastech Barcelony.

Nejstudenější bílá barva na světě odrazí přes 95 procent slunečního záření. Chladí i na dotyk

Tipy a trendy

„Spolupracujeme s veřejnými subjekty, jako je Městský plánovací úřad Barcelony. Ty nabízejí možnost zvýšení množství zelených ploch a natírání střech na bílo podporují. Zatím se ale nic neděje, přestože jde o ‚nízkonákladové‘ strategie. A podle našich předpovědí by to ve městě, jako je Barcelona, ​​fungovalo ještě lépe než zvětšování zelených ploch. Naše predikční modely detekují větší účinnost při snižování teploty s bílou barvou než s více zelenými plochami,“ říká Ventura.

Foto: AP

Obarvením střechy na bílo snížíte teplotu, vyzývají španělští vědci.

Podle ekologického aktivisty z Greenpeace Adriana Fernandeze však natírání střech na bílo ani zvětšování zelených ploch nejsou dostatečným řešením zvyšujících se teplot zejména v evropských městech. Tyto kroky mohou zafungovat na jednom konkrétním místě jako záplata.

Společnost by podle měj měla proto usilovat o změnu konfigurace měst, tedy toho, jak se staví nové budovy a ulice.

Fasádu mrakodrapu trhá zeleň deroucí se ven

Tipy a trendy

O tom, zda projekt natírání střech na bílo bude nakonec uveden do praxe a jak moc bude úspěšný, závisí na spolupráci místních úřadů a Barceloňanů žijících v bytech v nejvyšších patrech. Mezi ně patří například Samuel Saintot.

„Myslím, že je to výborný nápad. My lidé ve velkých městech opravdu hodně trpíme, hlavně v létě. Já bych to udělal určitě. A opravdu doufám, že to udělá každý. A navíc jsem přesvědčen, že takto můžeme ušetřit i spoustu peněz za energie, což je také dobré z hlediska globálního oteplování,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám