Hlavní obsah

Šedesát rodin spojilo síly a dokázalo se střechou svého domu malý zázrak

Když na samém konci minulého století postavili v čínském městě Čcheng-tu sídliště, nebylo to právě utěšené místo. Větší plochu zeleně aby člověk v okolí nudných šedých bloků pohledal. V minulých letech prošla tato část města revitalizací, do práce se pustili i obyvatelé dlouhého bytového domu. Na paškál si vzali jeho střechu, kterou proměnili v příjemný park.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé domu proměnili jeho střechu v komunitní zahraduVideo: Reuters

 
Článek

Rezidenční čtvrť v Čcheng-tu v provincii S'-čchuan byla v roce 1999, kdy vznikla, ukázkou výstavby zohledňující potřebu vytvoření co nejvíce bytových jednotek, ovšem bez velkého ohledu na kvalitu prostředí, v němž budou jejich obyvatelé následně žít.

V minulých letech ovšem tato šedavá čtvrť prošla úpravami. A to dalo impulz i pro vlnu občanské aktivity v domě, který je obzvláště dlouhý a svým vzhledem při pohledu z ulice rozhodně nikoho neomámí.

Šedesát rodin, které v něm žijí, se pod vlivem okolních změn rozhodlo, že ke zlepšení stavu životního prostředí ve svém bezprostředním okolí mohou vlastně přispět také. A to změnou využívání střechy svého paneláku.

Biodiverzní střecha pražského rodinného domu připomíná v létě rozkvetlou louku

Bydlení

Obyvatelé domu tak spojili síly a vybudovali na střeše o velikosti 1100 čtverečních metrů park. Travnatou plochu protkávají cestičky z betonových stupů, v pravidelných rozestupech se objevují lavičky i stolky, prostředí zkrášlují velké truhlíky s květinami.

Přístup sem mají jen místní, a tak se park stal i bezpečným místem, jež mohou využívat k odpočinku, ke společnému setkávání i dalším společným aktivitám.

Anketa

Myslíte, že by se něco podobného podařilo také ve vašem okolí?
Ano, určitě bychom se také dokázali dát dohromady a něco vytvořit.
14,7 %
Tak to si nejsem vůbec jistý/á.
12,8 %
Ne, tady se lidi nedohodnou na ničem.
72,5 %
Celkem hlasovalo 6003 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Zelené střechy domům sluší

Střechy pokryté vegetací mají pozitivní přínos jak pro majitele domu, tak jeho okolí. Díky tepelně izolačním vlastnostem šetří výdaje za energie a ochlazují...

Výběr článků

Načítám