Hlavní obsah

Nejstudenější bílá barva na světě odrazí přes 95 procent slunečního záření. Chladí i na dotyk

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Purdueovy univerzity v americké Indianě vyrobili bílý nátěr v nejstudenějším odstínu na světě. Odrazí tolik slunečního záření, že chladí už sám o sobě. Výzkumníci se domnívají, že by jejich výtvor mohl pomoci se zpomalováním globálního oteplování.

Foto: Purdue University photo/Jared Pike

Výzkumníci z Purdueovy univerzity Xiulin Ruan a Joseph Peoples pomocí termokamery porovnávají ochlazující účinky bílé barvy na střeše.

Článek

Skupina vedená strojním inženýrem Xiulinem Ruanem z univerzity v americkém městě West Lafayette vytvořila nátěr v tak světlém odstínu bílé barvy, že jde patrně o nejbílejší bílou na světě.

Technicky vzato je tím míněno, že jde o nejzářivější bílou. Vědci udávají, že jejich nátěr odrazí až 95,5 procenta slunečního záření, které na povrch dopadne. Při pohledu na předmět natřený takovou barvou se tedy zdá, jako by sám zářil.

Ačkoli se může zdát, že výroba zářivé bílé je nanicovatou činností, opak je pravdou. Takové nátěry je možné aplikovat například na střešní krytiny a jejich účinek se velice výrazně promítne do energetických nákladů majitele domu.

Odražené sluneční záření se totiž pak nepodílí na přehřívání interiéru uvnitř stavby, který pak není nutné ochlazovat, například klimatizací. Ty jsou přitom považované za jeden z významných zdrojů skleníkových plynů, a tedy i příčin globálního oteplování.

Foto: Purdue University photo/Joseph Peoples

Snímek z termokamery ukazuje, že bílý nátěr vytvořený na univerzitě (vlevo, tmavý) zůstává chladnější než běžný bílý nátěr.

O tom, že nejde jen o plané teorie, hovoří praktické testy s novým odstínem barvy. Po natření testovacího povrchu vystaveného přímému slunečnímu záření byla jeho teplota o 10 °C nižší než u povrchu natřeného běžně prodávanou bílou barvou. Barva je podle vědců chladná už sama o sobě, na dotyk rukou.

Otázkou, jež běžného laika může napadnout, ale je, kam se vlastně ono záření odráží. Na to odpovídá ve zprávě na webu univerzity Xiangyu Li, výzkumník z Institutu Technologie v Massachusetts, který se v rámci svého Ph.D. studia na přípravě barvy v Ruanově laboratoři podílel: „Neodrážíme teplo z (ošetřeného - pozn. red.) povrchu do atmosféry. Posíláme ho všechno do vesmíru, což je nekonečný chladič.“

Výroba by mohla být levnější

Důležitou složkou nové barvy je obsah uhličitanu vápenatého, který je běžně přítomen například ve vápenci, ulitách živočichů, případně ve školních křídách. Jinými slovy, jde o složku, která je snadno dostupná, a tak výroba nového odstínu, jenž zatím nemá konkrétní pojmenování, nebude nikterak nákladná.

„Naše barva vyhovuje výrobnímu procesu komerčních barev, její cena může být srovnatelná, nebo dokonce nižší. Základem je nyní zajistit její spolehlivost, aby vydržela dlouhou dobu i při aplikaci ve venkovních podmínkách,” řekl webu Science Daily Xiulin Ruan.

„Nepřesuneme teplo z povrchu do atmosféry. Právě to všechno skládáme do vesmíru, což je nekonečný chladič,” řekl Xiangyu Li, postdoktorský výzkumník na Massachusetts Institute of Technology, který na tomto projektu pracoval jako Ph.D. student v Ruanově laboratoři.

V malých bytech se vyplatí bílý nábytek. Prostor bude díky němu vypadat větší

Tipy a trendy

I ta nejzářivější bílá není beze skvrnky

Jak upozorňuje britský web Daily Mail, nejnovější barva, přesněji její ochlazující účinky, mají už své kritiky, a to z řad odborníků na ochranu životního prostředí.

Vycházejí z jednoduché logické úvahy. Jestliže dům bude mít novou barvou natřenou střechu, znamená to, že bude odrážet sluneční záření celoročně. V létě se taková funkce hodí, ovšem v zimě bude ochlazovat interiér zrovna tak a náklady na dotopení tohoto rozdílu patrně vyrovnají energetické úspory za používání, resp. nepoužívání klimatizace v létě.

Jinými slovy, bílý nátěr bude mít s jistotou skvělé výsledky v oblastech, kde panují vysoké teploty celoročně. Pro použití v mírném pásmu bude patrně ještě třeba promyslet, jak a kde jej nejlépe využít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám