Hlavní obsah

Fasádu mrakodrapu trhá zeleň deroucí se ven

Navrhnout mrakodrap, který by v sobě neměl zakomponovanou zeleň, se stává pro přední světové architekty takřka nemyslitelným počinem. A tak přicházejí se stále novými a obvykle i vizuálně docela zábavnými nápady, jak rostliny vrátit zpět do měst. Hezkou ukázkou je nedávno dokončený mrakodrap CapitaSpring v Singapuru, pod nímž je podepsán ateliér BIG.

Foto: Finbarr Fallon

Mrakodrap vysoký 280 metrů je označován za zelenou oázu.

Článek

Dánský ateliér, v jehož čele stojí architekt Bjarke Ingels, je Čechům od letošního roku dobře známý. Právě podle jeho návrhu se v Praze bude stavět Vltavská filharmonie. V Singapuru v minulých dnech otevřeli jinou jeho budovu - CapitaSpring.

Jde o 280 metrů vysoký mrakodrap s 51 podlažími. Jde o smíšenou stavbu s kancelářemi, obchody, restauracemi a rezidencemi. Má širokou, několik podlaží vysokou základnu, z níž se pak zdvihá komín naplněný převážně již zmíněnými prostorami.

Budovu Vltavské filharmonie v pražských Bubnech postaví podle návrhu dánského studia BIG

Tipy a trendy

Zajímavá je na tomto domě zejména fasáda, která má výrazné vertikální linie na několika místech jakoby rozhrnuté, aby vzniklými otvory mohla ven vykukovat zeleň. Trochu to připomíná potrhané džíny, jimiž probleskuje ven tělo nositele.

Dům je umístěn do centra finančnické čtvrti Singapuru a díky množství zeleně, jež do ní vnáší, je označován za vertikální oázu.

V zahradách rozmístěných do různých výškových úrovní je zasazeno na 80 tisíc rostlin všemožných druhů a velikostí. Jak uvádějí architekti, z celkové užitné plochy 93 000 m2 stavby je pro vegetaci vyčleněno 8300 m2.

Anketa

Líbí se vám současný trend architektury začleňovat do staveb zeleň?
Ano, podle mě by to mělo být povinné. Zeleň je zejména ve městech nezbytná.
79 %
Docela ano.
2,3 %
Nemusí to být za každou cenu, ale některé takové stavby se mi líbí.
13,8 %
Spíše ne.
1 %
Ne, to se mi nelíbí. Vše má mít svůj prostor. Architektura i zeleň.
3,9 %
Celkem hlasovalo 9344 čtenářů.

Vnitřní uspořádání budovy

Nový mrakodrap vnáší zeleň do hustě zastavěné části města už na úrovni ulice, kde navazuje na historicky významnou Market Street a přidává jí veřejně přístupné plochy.

Klikaté zahradní cesty vytvářejí přirozené vstupy do haly zvané City Room. To je 18 metrů vysoký otevřený prostor na úpatí věže, nabízející kolemjdoucím a obyvatelům města úkryt před tropickým slunečním zářením i sprchami deště a vítá nájemníky v oddělených halách pro kanceláře a rezidence.

Svou cestu si zde snadno naleznou i nakupující a strávníci, kteří míří do potravinového centra na pódiu věže.

Dánové z BIG slaví další úspěch. V Curychu postaví letiště podle jejich návrhu - ze dřeva

Tipy a trendy

Prvních osm pater věže je věnováno rezidencím s obsluhou, jejichž obyvatelé mají k dispozici širokou škálu zařízení, jako je bazén, jacuzzi, běžecká dráha, tělocvična, společná kuchyně, salonek a grilovací zázemí.

Nejvyšších 29 pater nabízí prémiové kancelářské prostory s panoramatickým výhledem na řeku Singapur a záliv Marina Bay.

Zahrady skryté za fasádou

V centrální části věže, jako předěl mezi rezidencemi a kancelářemi, jsou čtyři propojené úrovně organické měkké krajiny nazývané „Zelená oáza“. Jde o 35 metrů vysokou venkovní zahradu pro práci, příležitostné procházky, relaxaci, cvičení a společenské akce.

Právě tato oáza vykukuje skrz fasádu ven do ulic. „Oživuje elegantní hladkost moderní architektury s všudypřítomnou tropickou přírodou regionu,“ popisují architekti.

Vertikálně orientovaná krajina oázy napodobuje rostlinnou hierarchii tropických deštných pralesů; hierarchický růst listů rostlin je přímo úměrný dostupnosti světla ve vegetačních vrstvách.

Rostliny odolné vůči stínu s velkými listy se nacházejí na nejspodnější úrovni deštného pralesa. Při pohybu směrem ke „střeše“ deštného pralesa jsou pak největší dominantou stromy.

Střešní zahrada s výhledem na město funguje jako pěstební. Na pěti tematických pozemcích se zde pěstuje více než 150 druhů ovoce, zeleniny, bylinek a květin, které zásobují restaurace v budově.

V Kodani otevřeli umělou sjezdovku. Je na střeše místní spalovny

Tipy a trendy

Nová budova získala už v době, kdy ji stavěli, certifikát oceňující její elegantní design a množství začleněné zeleně. Její charakter totiž odpovídá snaze města stát se metropolí plnou vegetace s udržitelným způsobem života i stylem dopravy.

Architekti představitele Singapuru potěšili i vytvořením 165 míst pro parkování kol i 600 m dlouhou cyklistickou stezkou vedoucí po obvodu budovy, jež se napojuje na síť cyklistických cest po městě.

Reklama

Související články

Jak do nejvyšších pater mrakodrapu? Lanovkou

Smělý návrh multifunkční výškové budovy, jejíž nejvyšší podlaží mají být se zemí spojena mj. lanovkou, navrhli architekti z thajsko-čínského ateliéru HAS...

Výběr článků

Načítám