Hlavní obsah

Fasádu kancelářské budovy pokrývá zeleň a křižují klouzačky pro zaměstnance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kancelářská budova v čínském Čcheng-tu prošla nedávno rekonstrukcí, díky které se stala hvězdou sociálních sítí. Její fasádu totiž oživuje spousta zeleně, ale především se na ní různě křižují klouzačky, jejichž zakončení připomínají trychtýře fonografu. I proto nese dům pojmenování Phonograph in Garden 1982 (Fonograf v zahradě 1982). A ano, klouzačky jsou určené pro zaměstnance kanceláří. Mají jim pomoci uchovat si v sobě něco z dítěte.

Proč se zdržovat chůzí po schodech? Kancelářská budova je vybavena skluzavkami.Video: Reuters

 
Článek

Kdo by neznal radost, která člověka zaplaví na konci pracovní doby. Sbalit tašku, hodit na sebe oblečení a - hurá domů! V nově rekonstruované kancelářské budově v Čcheng-tu, hlavním městě čínské provincie S'-čchuan, budou mít brzy tamní zaměstnanci na konci pracovní doby o důvod k radosti navíc.

Svou cestu domů mohou totiž začít sjezdem klouzačky, jejíž tubusy se porůznu křižují a proplétají na čelní straně budovy.

Pozorný kolemjdoucí má možnost napočítat celkem jedenáct úseků, z nichž nejdelší sahá přes tři podlaží a má podobu točitého tobogánu.

Foto: Reuters

Fasádu domu pokrývá spousta zeleně.

Foto: Reuters

Zakončení dojezdů připomíná trychtýře fonografu.

Jak připomíná web South China Morning Post, šestipatrovou budovu postavili v roce 1982 a už tehdy fungovala jako administrativní.

Nedávno ovšem prošla rekonstrukcí, přičemž práce na ní má na starosti architekt Čchien I. Právě jeho tým přišel s nápadem klouzaček, jež mají pomoci zaměstnancům, aby „v srdci zůstali navždy mladí“ a „užili si více zábavy“ ve svém zaměstnání.

Anketa

Uvítali byste možnost sklouznout se cestou z práce domů?
No jeje! Moc by se mi to líbilo.
82,4 %
Nu, možná... Jednou za čas...
7,5 %
Já už ne, ale naše děti by si občasné cesty k nám do práce zamilovaly.
4,3 %
Ne. Je to infantilní.
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1470 čtenářů.

Pro ty, kterým nevadí výšky, jsou pak připravené i různé vyhlídkové plošiny a půlkruhový chodníček s prosklenou pochozí plochou.

Foto: Reuters

Ačkoli nejsou klouzačky ještě v provozu, budova se i tak stala hitem sociálních sítí.

Foto: Reuters

Prosklený chodníček nebude možná pro každého…

Jak architekt vysvětluje, klouzačky jsou zatím ve fázi testování. V okolí nástupních ploch a dojezdů jsou ale již umístěné nápisy s tradičními pokyny o tom, že je povolena jízda pouze vsedě, že je zakázáno šplhat tubusy vzhůru apod.

Kvůli zvýšení bezpečnosti mají ještě přibýt polštáře a chrániče u dojezdů.

Budova čínské nemocnice připomíná svým tvarem toaletu

Tipy a trendy

Přestože skluzavky ještě nejsou v provozu, na síti Xiaohongshu (čínská obdoba Instagramu) se budova stala již hvězdou a lidé si snímky její fasády nadšeně sdílejí a komentují je.

„Tohle bude určitě skvělý způsob, jak ze sebe dostat stres po celodenním zápřahu v práci,“ komentuje například jeden z uživatelů. „Můj dětský sen se stal konečně skutečností - svézt se po službě na klouzačce. Jen si říkám, jestli tam budou muset lidé také čekat ve frontě,“ zamýšlí se jiný.

Reklama

Výběr článků

Načítám