Hlavní obsah

Báň hodinové věže kláštera v Plasích prostřílely kulky, dávné poselství se rozpadlo v prach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plasy

Obnova rozlehlého komplexu bývalého konventu v Plasích pokračuje další fází. Po loňském zpřístupnění někdejší opatské rezidence došlo na další nepřehlédnutelnou budovu – barokní sýpku s hodinovou věží. Tu míjí každý, kdo do městečka přijíždí po silnici od severu.

Foto: Ivan Blažek

Pokračuje obnova mohutné barokní sýpky kláštera v Plasích, na opravené hodinové věži už svítí provizorní fasáda

Článek

Jednou tu snad budou expozice, které mimo jiné připomenou, jak zde hospodařil cisterciácký řád. To je ale ještě daleko, teď je ve hře zajištění po desetiletí chátrající stavby. „Práce začaly loni v červnu a jejich první etapa skončí na sklonku příštího roku,“ řekla Novinkám Monika Tuková ze správy kláštera. „Objekt pak bude mít nové krovy, nové střechy, zajištěné a zrestaurované přístupové schodiště, upravené budou také okolní plochy,“ přislíbila.

Bílá věž. Zatím bílá

Dominantní hodinová věž již prokoukla. „Báň nakonec zůstala původní, i když se na začátku počítalo s výměnou plechové krytiny. Ale ukázalo se, že je v dobrém stavu, akorát na několika místech byla prostřílená kulkami,“ podotkla Tuková.

Foto: Klášter Plasy

Prostřelená báň

Nacisté ji vypálili, komunisté zkázu dovršili. Druhá největší židovská synagoga v Česku po trnité historii znovu ožívá

Bydlení

Kdo se na ní takhle podepsal? „To jsme zatím v kronikách nedohledali, a tak se můžeme jen dohadovat, zda se to odehrálo někdy na konci války, nebo třeba po invazi v roce 1968. Každopádně to pro nás mělo jeden neblahý důsledek,“ upozornila Tuková. „Doufali jsme, že tam bude nějaký vzkaz, snad ještě z barokní doby. Jenže ty průstřely v nás vzbudily obavy. A bohužel oprávněné. Vzkaz tam sice skutečně byl, jenže totálně ztrouchnivělý, vysypali jsme jen hromádku drti,“ dodala.

Foto: Klášter Plasy

Ze vzkazu uvnitř báně zbyla jen hromádka drti

Hodinový stroj z roku 1688 je stále v chodu. „Při opravě věže z něj akorát sundali ručičky,“ poznamenala Tuková. A věž už svítí novou fasádou. Bílou. „To je ale jen přechodová fáze, barevnost celé budovy včetně věže se zatím řeší,“ upozornila Tuková. Stěny sýpky po této fázi moc zářit nebudou, jen se zajistí omítka proti dalšímu opadávání. „Definitivní podoba fasád bude jasná až ve druhé etapě, na kterou však zatím nejsou zajištěné peníze,“ doplnila.

Hledá se sto milionů

Celá obnova sýpky má stát kolem dvou set milionů korun, tedy zhruba stejně jako záchrana opatské rezidence. Nyní probíhající část rekonstrukce vyjde na sto milionů a financuje ji ministerstvo kultury. „Skoro polovina těchto peněz, zhruba pětačtyřicet milionů, ale půjde na obnovu altánu a ambitové chodby v zahradě kláštera. I tato akce by měla skončit v příštím roce. Máme představu, že by se tam pak mohly konat svatební obřady,“ prozradila Tuková.

Foto: Klášter Plasy

Na opravu čeká i altán s ambitovou chodbou v klášterní zahradě

Pokud se najde i zbývajících sto milionů, bude možné dokončit proměnu sýpky včetně interiérů. „Určitě ji zpřístupníme veřejnosti, věřím, že ještě v tomto desetiletí,“ uvedla Tuková a dodala: „Měly by tam být instalace o cisterciáckém řádu a jejich zajímavém modelu hospodaření, který aplikovali v každém klášteře včetně našeho. Jak přesně to bude vypadat, bude záviset na finančních prostředcích. Máme úsporné i velkorysé varianty. Počítá se také s galerijními prostory.“

Mrkev v barokním sklepě

Budova sloužila původnímu účelu do poloviny 19. století, pak Metternichové, kteří komplex získali, přemístili sýpku na jiné místo konventu. „Potraviny se tam ale ukládaly dál, a ještě ve dvacátém století si tam podnik Ovoce – Zelenina skladoval ve sklepě mrkev,“ připomněla Tuková.

Foto: Ivan Blažek

Pohled na sýpku od silnice

Objekt vyrostl částečně na základech starší středověké stavby – knížecího paláce, jejž tady měli panovníci českých zemí. „Jeho součástí byla gotická kaple, která se stala součástí barokní sýpky a jako kaple sloužila ještě v devatenáctém století,“ uzavřela Monika Tuková.

Finišuje dostavba architektonicky jedinečné kaple v Nesvačilce

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám