Hlavní obsah

Plán na obnovu Jánských Koupelí: Čeká se na certifikát o kvalitě vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když by se mohlo zdát, že se nic neděje, avizované plány na obnovu slávy bývalých lázní Jánské Koupele platí. Tvrdí to noví majitelé areálu, kteří před několika lety zdevastované objekty na Opavsku koupili od firmy bývalého tenisty Tomáše Berdycha, jenž se zde pokoušel neúspěšně vybudovat tenisovou akademii, ale narazil na odpor památkářů.

Foto: Atel1er3M + ProjektStudio

Vizualizace obnovy lázní Jánské Koupele na Opavsku.

Článek

Podnikatel Karel Ležatka spolu se svým bratrem Janem mají za sebou celou řadu jednání a nezbytných kroků a čekají teď hlavně na dvě věci – změnu územního plánu a rozhodnutí o certifikaci léčivé vody.

Tyto kroky představují proces ještě na několik měsíců. „Všechno je v běhu, jen to nejde tak rychle, jak by všichni chtěli,“ říká Karel Ležatka, který lázně zakoupil před třemi lety. Na podzim roku 2021 pak prezentoval architektonickou studii, kterou si nechal zpracovat s tím, že má za sebou silného investora, jenž chce obnovu lázní částečně financovat. Pro své plány chce získat i podporu z veřejných zdrojů České republiky i Evropské unie.

Od roku 2021 se podle Ležatky podařila řada kroků, které sice nejsou tolik vidět, ale pro zahájení rekonstrukce jsou naprosto nezbytné. Nebyla to ani tak komunikace s památkáři, kteří plánům na obnovu lázní fandí, jako zejména majetkoprávní záležitosti.

Bourání haly Tatran a bývalého hobbymarketu rozděluje Ostravu

Tipy a trendy

„Nebyli jsme vlastníky všech nemovitostí, které ale potřebujeme. Patřily nám objekty, ale nepatřila nám podstatná část okolních pozemků,“ řekl s tím, že jde například o prostor pro budoucí parkoviště, bez kterého se takový objekt dnes již neobejde.

„Aktuálně máme díky různým směnám i odkupům veškeré pozemky scelené. Teď je na stole celá sada žádostí, které jsou nezbytné pro změnu územního plánu,“ dodal Ležatka.

Další potřebná věc je certifikát o tom, že voda z Jánských Koupelí je léčivá a zdraví prospěšná. Dosavadní odběry tomu nasvědčují, ale potřebný souhlas stále chybí, v plánu jsou ještě opakované čerpací zkoušky.

„Takže stále probíhá řízení u Českého inspektorátu lázní a zřídel. Jakmile to skončí, bude vydáno osvědčení, a zároveň dojde i ke změně územního plánu, budeme moci konečně uvolnit peníze do projekčních prací, což jsou desítky milionů korun. Pak budeme schopni dát na stůl přesný časový harmonogram stavby,“ dodal Ležatka.

Z historie Jánských Koupelí

Lázně Jánské Koupele byly založeny na počátku 19. století. Léčily se zde choroby srdce, oběhového a dýchacího ústrojí, ale i revmatismus. Léčení zde bylo přerušeno jen dvakrát – nejprve za II. světové války, kde zde byl výcvikový tábor Hitlerjugend a později zajatecký tábor, a poté v 90. letech minulého století, kdy byla tehdejší zotavovna ROH prodána soukromému vlastníkovi, který si ale s jejím provozem nevěděl rady. Od té doby objekty změnily několikrát majitele, staly se obětí nájezdů vandalů a zchátraly.

Anketa

Přijde vám užitečné obnovovat podobné komplexy?
Ano, rozhodně!
94,7 %
V některých případech asi ano.
3 %
Moc ne...
0,6 %
Ne, přijde mi to zbytečné.
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1398 čtenářů.

Finišuje dostavba architektonicky jedinečné kaple v Nesvačilce

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám