Hlavní obsah

Finišuje dostavba architektonicky jedinečné kaple v Nesvačilce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektonickým unikátem je kaple v Nesvačilce na Brněnsku, jejíž výstavba se po deseti letech prací konečně chýlí ke konci. Je kombinací moderní architektury s tradičními řemesly.

Foto: Archiv architektů

Vizualizace zachycuje budoucí podobu kaple v Nesvačilce. V rovinaté krajině na jih od Brna by měla zářit do noci jako maják klidu a bezpečí

Článek

Dokončení kaple v Nesvačilce, kterou navrhl architekt Jan Říčný se svými kolegy z ateliéru RCNKSK, je po deseti letech na dohled. Objekt ze dřeva a kamene je vybudován bez použití jediného hřebíku. Technické vychytávky jsou v ní umně skryty.

Například podlaha je jen z udusané hlíny, tedy jako ve středověku, je v ní ale podlahové topení, aby farníkům nebyla zima. S vysvěcením se počítá 8. května příštího roku. Mnozí věřící se tak stanou svědky toho, jak se splní velký sen jejich předků.

S nápadem vybudovat kapli Panny Marie Bolestné přišli farníci již za první republiky. Jejich sbírka byla ale po druhé světové válce rozkradena a celý nápad skončil u ledu. Vzkřísil jej až před několika lety kněz René Václav Strouhal, jemuž se podařilo na projekt získat 20 milionů korun; drtivou většinu tvoří dary farníků, ale i milovníků architektury z celého Česka.

Řeholní sestry si staví za Prahou klášter. Naučily se pracovat s motorovou pilou i nakladačem

Tipy a trendy

Mlýnský kámen coby součást svatostánku

„V době, kdy se kaple nestaví, je vybudování nové malým zázrakem. Přestože ještě nejsme v provozu, pilně se pracuje na interiérech, měli jsme už v ní první svatbu, zatím tedy bez mše. Jezdí sem školy, ale i milovníci moderní architektury,“ řekl Právu Strouhal.

Kaple má přídomek přírodní a je propojením minulosti se současností. Například uvnitř bude součástí svatostánku, do něhož se ukládají hostie, starý mlýnský kámen. Stojan, na němž bude umístěna bible, bude vyroben z dubového překladu – trámu, k němuž se v jedné z dávno neexistujících stodol z okolí kdysi přivazoval dobytek. Hlavní konstrukci objektu tvoří sedm patnáctimetrových jedlových trámů opracovaných tesaři po staru pouze sekerami.

Maják klidu a míru

Objekt je naproti tomu moderně pojatý. Jde o pětadvacetimetrovou válcovitou stavbu, na níž je věžička. V rovinaté krajině na jih od Brna bude zářit do noci jako maják. Stavba by měla symbolizovat bezpečí, klid a mír. Budova je ve svých detailech protkána církevní symbolikou. Například 55 oken představuje závoj slz Panny Marie, které bude kaple zasvěcena.

„Momentálně se zlatí části interiérů. Uvnitř nás čeká ještě mnoho drobných prací. Scházejí nám lavice, musíme také dokončit přístupovou cestu a kolem udělat zahradní úpravy. Pak nás bude čekat kolaudace a hlavně vysvěcení,“ zdůraznil kněz.

Když skončil před rokem v nemocnici po cévní mozkové příhodě, někteří farníci se obávali toho, že se celý projekt zastaví. Jenže duchovní se zotavil a opět pilně pracuje na svém životním díle.

Dohlíží na stavbu, s farníky po objektu provází návštěvníky, snaží se získat peníze na poslední práce spojené s výstavbou kaple. První velkou společenskou akcí bude novoroční koncert, který se v ní bude konat první lednovou sobotu. Přestože kaple ještě není dokončena, kněz neodmítá skupinky zájemců, kteří si ji chtějí prohlédnout.

Stačí se jen přes web farnosti domluvit na návštěvě. „Největším zázrakem je pro mě to, že nám i v této nelehké době posílají lidé z celé republiky finanční příspěvky na dostavbu kaple,“ doplnil duchovní. Dary na kapli v Nesvačilce lze zaslat na účet veřejné sbírky 2300338440 / 2010.

Díky dokonale využitému odrazu z vodní hladiny shlíží kaple na vesnici jako měsíc v úplňku

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám