Hlavní obsah

Víte, že pomocí tepelného čerpadla můžete svůj domov také ochlazovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tepelné čerpadlo má už z principu jeho názvu většina lidí spojené s vytápěním domů. Ve skutečnosti jej lze ale velmi dobře použít i ke zcela opačnému účelu v létě. Může interiér účinně chladit, takže lze ušetřit za klimatizaci. Toto řešení je pak obzvláště výhodné pro ty, kteří mají navíc vlastní fotovoltaickou elektrárnu.

Foto: Envato elements

Propojení tepelného čerpadla s fotovoltaikou se vyplatí obzvláště v létě, slouží-li nejenom k ohřevu teplé vody, ale i k chlazení.

Článek

Ačkoli se to tak často nezmiňuje, je faktem, že v Česku nejčastěji používaná tepelná čerpadla pracující na principu vzduch-voda nebo země-voda umí (případně s drobnými doplňky umět mohou) nejenom topit, ale i chladit.

Není ve skutečnosti divu. Kdo se o princip tepelného čerpadla třebas jen letmo zajímal, ví, že tato zařízení fungují při běžném chodu (tedy, když topí) na opačném principu než lednice. V létě se s nimi pak tedy nestane nic jiného, než že se systém jejich práce obrátí.

„Jedná se o takzvané reverzační neboli aktivní chlazení fungující na jednoduchém přístupu – běžný chod čerpadla je totiž obrácen. Interiér je ochlazován, teplo je mařeno do vnějšího prostředí a na tepelný komfort v domácnosti se můžete spolehnout,“ vysvětluje proces chlazení David Liška z týmu českého výrobce tepelných čerpadel Master Therm.

Desatero tipů, jak ochladit horký byt a také sebe

Jak na to

Dva systémy v jednom

Ten, kdo plánuje rekonstrukci nebo novou stavbu, a není si jistý tím, zda si v domě nechat instalovat také tepelné čerpadlo, ale už tuší, že bude potřebovat interiér v létě nějak chladit, měl by o jeho pořízení o to spíš uvažovat. Jak vysvětlují odborníci, tepelné čerpadlo má v porovnání s klimatizací jednu velkou výhodu. Jeho jeden systém ochlazuje všude tam, kde v zimě topí. To je proti klimatizaci rozdíl, neboť u ní je obvykle třeba pořizovat pro každou přes den častěji obývanou místnost jednu jednotku. Plus, v některých rodinách bývá nezbytností i jednotka v ložnici (například tam, kde jsou ložnice v podkroví).

Letní provoz zadarmo

Velmi často bývá v posledních měsících skloňovaná varianta kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaického systému. Někteří této kombinaci vytýkají, že jde o nesmysl, neboť se „tyto systémy funkčně nepotkávají“. Pokud však domácnost přes léto chladí právě pomocí tepelného čerpadla, pracují pak vysloveně v souhře, z níž má rodina naprostý užitek. Tepelné čerpadlo čerpá energii zadarmo z panelů, a to přesně ve chvíli, kdy ty vyrábějí elektřinu v největším objemu.

Elegantní řešení, ale…

Jakkoli může nápad s využitím tepelného čerpadla působit jako skvělé řešení, poctiví prodejci své klienty dopředu upozorňují na eventuální negativa, s nimiž se za určitých podmínek mohou setkat.

Tam, kde se topí podlahovým topením, bude podlaha médiem, které domácnost ochlazuje. A studená podlaha - byť v horkých dnech - nemusí být každému příjemná.

„Mnoho moderních tepelných čerpadel sice chladit umí, jde ale o to, že většina domů a jejich topných soustav není uzpůsobená k tomu, aby chlad přenášely. Na rozvodech se může začít kondenzovat voda, při chlazení do podlahy je zase nutné počítat s delší časovou prolukou, než teplota klesne,“ upozorňuje Vojtěch Janoušek ze společnosti Acond.

Řešením proto může být využití stropního chlazení, nebo tzv. fancoilů, což jsou jednotky určené k distribuci tepla a chladu buď v podobě volně stojící, nástěnné nebo vestavěné, ale také stropní či podlahové.

Chytré spojení s rekuperací

Kdo má doma zájem nejenom o příjemnou teplotu, ale zároveň touží i po čerstvém vzduchu, může při plánování tepelného čerpadla promýšlet i jeho propojení s rekuperací. I její funkci lze s tepelným čerpadlem užitečně propojit prostřednictvím výměníku. Ten lze v součinnosti s tepelným čerpadlem využít pro dohřev, dochlazování a odvlhčování vzduchu. „Snadno se instaluje za rekuperační jednotku. Jeho zdrojem tepla nebo chladiva je právě tepelné čerpadlo,“ popisuje Roman Šubrt ze společnosti Zehnder.

Anketa

Využíváte tepelné čerpadlo i k ochlazování interiéru?
Ano, přesně tak.
20,4 %
Ne, jen k vytápění.
32,5 %
Zatím ne, ale čerpadlo plánujeme a přesně takhle ho chceme využívat.
13,1 %
Čerpadlo plánujeme, ale jen k vytápění a eventuálně ohřevu TUV.
3,1 %
Ne. Tepelné čerpadlo nemáme a ani ho neplánujeme.
30,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 191 čtenářů.

Fotovoltaika a tepelné čerpadlo – hodí se k sobě?

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Jak mít příjemné klima i v parných dnech

Vyhnat z interiéru rychle horko a pocit těžkého vzduchu nám pomohou ochlazovače, ventilátory či klimatizace. Sofistikované modely navíc vzduch ionizují, čistí...

Výběr článků

Načítám