Hlavní obsah

Podkroví je romantické, když je pod střechou příjemně

Prostor těsně pod střešní konstrukcí vybízí k zajímavé interiérové dispozici, výhledům i uspořádání atypického nábytku. Vše si lze užít, ale musíte se v podkroví cítit komfortně. Co to znamená? Mít dostatek denního světla a tepelné pohody. V létě nesmí být nesnesitelně horko a v zimě musí topení zvládnout prostor vyhřívat. A s tím souvisí kvalitní izolace střechy, stěn a oken.

Foto: Vekra

Podkrovní části, kde jsou chodby či místnosti s menším počtem oken, se vyplatí vybavit celoskleněnými dveřmi a příčkami. Opticky se zvětší prostor, zachová se vzdušnost a průchod světla, vytvoří se předěl, jenž ale zůstane vizuálně propojený. V místech, kde je vyžadována intimita, zvolte neprůhledné sklo.

Článek

Dobré zateplení šikmé stěny vyžaduje materiály, které dokážou kopírovat tvar konstrukce krovu takovým způsobem, aby překonaly jeho nedokonalosti. Díky tomu se pak zamezí vzniku prázdných míst, která se stávají tepelnými mosty. Ty způsobují úniky tepla, srážení par z interiéru a možnou tvorbu plísní.

Počet špatně zaizolovaných střech ale v praxi spíše přibývá. Může za to buď nevhodný materiál, nebo špatná aplikace a pracovní postup. Náprava škod ale vždy stojí hodně peněz.

Zateplení za pár hodin

Tepelná izolace může snížit spotřebu tepla o 30 až 80 % v závislosti na rozsahu, typu izolace a izolačním materiálu. Nedostatečná izolace znamená zbytečně vysokou spotřebu energie a tyto náklady budou z dlouhodobého hlediska špatné řešení. Ačkoliv je počáteční investice do kvalitního zateplení vyšší, její návratnost je poměrně rychlá. Obecně se udává, že je to do 7 až 10 let.

Díky rekonstrukci získala chata tři pokoje v podkroví

Tipy a trendy

Podkroví a střechu lze dodatečně zaizolovat, jestliže jste v zimě zjistili, že nemáte teplotní komfort. Právě jaro a léto je ideální čas na stavební práce. S vhodným materiálem máte navíc zatepleno i za několik hodin.

Dobrým tipem je třeba stříkaná PUR pěna, která vyplní každý prostor, takže obvodové zdi či střecha jsou dokonale utěsněny a nevznikají tepelné mosty. Její výhodou je, že časem nemění tvar, nedochází k jejímu posunu, usednutí ani vzniku mezer. Pěna dokáže dýchat, a tak v izolovaném prostoru nekondenzují páry a nevznikají plísně.

Pěnu lze aplikovat, aniž by bylo nutné třeba demontovat vnitřní sádrokartony a komplikovat tak bydlení v podkroví během rekonstrukce. Práce probíhají výhradně s vyškolenými pracovníky, záruka je minimálně 25 let na životnost a funkčnost izolace.

Zaizolování lehkých příček

Otevřený prostor v podkroví je v rámci rekonstrukce často rozčleněn na jednotlivé zóny a místnosti pomocí sádrokartonových příček. Ty nezatěžují konstrukci, jsou lehké, montáž probíhá rychle. Mnozí se obávají jen jejich horších akustických vlastností, ale při vyplnění kvalitní zvukovou izolací mají skvělé užitné vlastnosti.

Používá se minerální izolace, která nedovolí vznik tepelných mostů a zhoršení průzvučnosti příčky. Kvalitní materiál je pružný, skvěle drží v konstrukcích, zaručuje dokonalé vyplnění dutiny. Ve srovnání s příčkami bez izolace dochází ke snížení přenosu hluku až o 15 decibelů.

Okna, duše podkroví

Okna mají vliv na světelnou pohodu a teplotní komfort v podkroví. Zvolit můžete střešní či vikýřová okna, nejlépe s izolačním sklem, které v létě chrání před přehřátím interiéru a v zimě má tepelněizolační vlastnosti. Praktickým řešením jsou i okenní fólie, které se snadno aplikují na sklo a díky širokému výběru světelné propustnosti lze v interiéru dosáhnout optimálního poměru světla a zároveň pronikajícího tepla. Vliv má samozřejmě i správný způsob usazení oken do střešní konstrukce.

Rekonstrukce, která dostala jedničku

Tipy a trendy

Střešní okna na šikmou střechu jsou vítaná, ale zkosení komplikuje návrh dispozice. Vhodnějším řešením je vikýř, protože se vnitřní prostor efektivně využije. Svislá poloha vikýřových oken brání výraznému přehřívání interiéru, poskytuje lepší výhled. Je třeba však počítat s rozsáhlejšími stavebními pracemi.

Vikýř má atypický tvar, proto je ideálním materiálem dřevo, které má velkou tvarovou variabilitu. Atyp má někdy i omezené možnosti ovládání, např. nemusí být možné otevřít ho na ventilaci.

Díky snadnějšímu vyhřátí podkrovního prostoru je dobré myslet i na vnější stínění. Pořizujte ho zároveň s okny, aby byla zajištěna jeho bezproblémová funkčnost.

Změřte a víte

Máte podkroví zaizolované, a přesto teplota není stále komfortní? Nechte izolaci zkontrolovat termokamerou. Vhodným časem je zimní období, měření totiž funguje nejlépe, když je mezi vnitřní a vnější teplotou rozdíl kolem 20 °C. Před samotným měřením nemusíte dělat nic speciálního, stačí vytopit dům. Ideální počasí pro měření je bez silného větru, deště a slunce. Šikovný technik umí ale i bez kamery zkontrolovat celkový stav střechy a podkroví, odvětrávací mezery a detaily kolem oken.

Anketa

Už jste někdy rekonstruovali podkroví?
Ano, máme s tím zkušenost.
61,3 %
Výhledově se na to chystáme.
9 %
Ne a ani to neplánujeme.
29,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 111 čtenářů.

Tančící dům Schneiderových je bezpečným domovem pro mladé talenty

Jak bydlí VIP

Sci-fi, nebo budoucnost bydlení? Architekt vymyslel průhlednou střechu, kterou zvenku nerozeznáte od ostatních

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Se střešními okny vznikne dokonalé podkroví

Půdní prostory skýtají netušený potenciál pro vytvoření útulného bydlení. Při řešení otázky, jak tento specifický prostor dostatečně prosvětlit, se nabízí více...

Výběr článků

Načítám