Hlavní obsah

Dům, v němž žila a zemřela Marilyn Monroe, se patrně podařilo zachránit před demolicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na poslední chvíli se losangeleské radní Traci Parkové podařilo zabránit demolici domu, který patříval hvězdě stříbrného plátna Marilyn Monroe. Dům ve čtvrti Brentwood chtěl nechat současný majitel strhnout, a zažádal si proto o povolení k demolici. Když se to radní dozvěděla, prosadila na zasedání rady města, aby byla nemovitost prohlášena za kulturní památku. Stavební úřad v americkém Los Angeles následně přislíbil své povolení k demolici zrušit.

Domu v Los Angeles, kde bydlela Marilyn Monroe, hrozí demoliceVideo: Reuters

 
Článek

Velký rozruch v minulých dnech vzbudil v Los Angeles vcelku nenápadný dům ve čtvrti Brentwood, jenž byl postaven v typickém španělském koloniálním stylu. Zajímavý je tím, že patříval herečce a filmové ikoně Marilyn Monroe.

Ta koupila jednopatrový dům s užitnou plochou 270 m2 počátkem 60. let za 75 000 dolarů po rozvodu se svým třetím manželem, dramatikem Arthurem Millerem. A jak uvádí deník Los Angeles Times, byl to ve skutečnosti jediný dům, který kdy sama vlastnila. V něm pak byla také v srpnu roku 1962 ve věku 36 let nalezena mrtvá, když se předávkovala barbituráty.

Současným vlastníkem objektu je podle deníku Economic Times společnost s názvem Glory of the Snow a právě její zástupci si podali na stavební odbor města Los Angeles žádost o povolení k jeho demolici, kterou odbor schválil.

Dům, jenž patříval herečce Elizabeth Taylorové, je na prodej za 110 milionů korun

Jak bydlí VIP

Zpráva o chystaném zničení domu slavné hvězdy snímků Někdo to rád horké, Páni mají radši blondýnky, Mustangové apod. ovšem vyvolal na sociálních sítích poprask. Jakmile se o tom dozvěděla místní radní Traci Parková, přednesla na nejbližším zasedání představitelů města návrh na záměr prohlásit dům historicko-kulturní památkou. Rada tento záměr schválila.

„Marilyn Monroe představuje pro lidi příliš mnoho, pro muže i pro ženy. Ukázala, jaké to je překonat nepřízeň osudu, pracovat v Hollywoodu, být průkopníkem a ikonou. A tento domov, kde žila a vytvářela svůj jedinečný osobní styl, kde zůstávají její doteky, jsou přesně tím druhem památek a míst, které potřebujeme zachovat,“ řekla agentuře Reuters Traci Parková.

Povolení k demolici bude zrušeno

Záměr rady města proto nyní vlastníkovi ukládá „dočasné zastavení demolice, provádění podstatných změn nebo odstraňování čehokoli na daném místě a stavbě až do určení“.

Stavební odbor pak vydal prohlášení, že má v úmyslu zrušit povolení k demolici domu Marilyn Monroe. Dalším krokem v tomto případě má být postoupení záměru na prohlášení stavby historicko-kulturní památkou Úřadu historických zdrojů k prostudování a posouzení. Následně by se měla případem zabývat Komise pro kulturní dědictví (CHC), aby i ona zvážila oprávněnost nominace domu na „městskou historicko-kulturní památku“.

Foto: Reuters

Dům, ve kterém žila a zemřela herečka Marylin Monroe

Vyhráno zatím není

V praxi to tedy znamená, že dům nemá ještě zcela vyhráno, radní Parkové se ovšem podařilo pro něj získat minimálně nějaký čas, za což ji místní a fanoušci Marilyn Monroe velmi chválí. Je to totiž podle jejich přesvědčení jedna z posledních hmatatelných památek vztahující se k její osobě.

„Ráda jej používám jako orientační bod a chtěla bych, aby to zůstalo tak, jak to je, protože mám spoustu přátel, kteří sem chodí. Ráda jim ho ukazuji a oni jsou opravdu ohromeni městem, herci a zábavou,“ svěřila se agentuře Reuters jedna z místních, paní Estara Goldová.

Foto: Reuters

Dům stojí na této adrese, na konci slepé ulice.

Anketa

Co myslíte, podaří se dům prohlásit památkou a zachránit?
Ano! Neumím si představit, že by jej vážně nechali strhnout.
80,2 %
Tak to vážně netuším.
13 %
Myslím, že si majitel nakonec prosadí jeho demolici.
6,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 414 čtenářů.

Režisér Titanicu a Avatara James Cameron po 24 letech prodává svůj nádherný ranč v zeleném ráji

Jak bydlí VIP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám