Hlavní obsah

Škoda už plánuje elektrickou octavii, počkáme si ale ještě roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrická Škoda Octavia jednou přijde a automobilka ji už nyní má chystat. Dřív však na trhu uvidíme produkční verzi konceptu Vision 7S, malé elektro-SUV a elektrického nástupce fabie.

Foto: Škoda

Škoda Octavia (Ilustrační foto)

Článek

Jednou to bude muset přijít - ikona českých silnic Škoda Octavia vymění TDI za elektřinu. Někomu se to může zdát hudbou vzdálené budoucnosti, podle britského webu Autocar však na takové auto už nyní automobilka spřádá plány.

Odkazuje se na Klause Zellmera, předsedu představenstva, který uvedl, že firma zkoumá možnosti elektrické octavie, která by na trh mohla přijít dřív než v roce 2035. Zellmerův předchůdce Thomas Schäfer zmiňoval elektrickou octavii už před dvěma roky s předpokládaným startem prodeje někdy v polovině dekády.

V roce 2035 EU plánuje zavést drastická omezení prodejů nových aut se spalovacími motory. Škoda Auto nicméně cílí na to, aby v roce 2030 bylo 70 % jejích zisků z prodeje elektromobilů.

Auta se spalovacími motory ve hře i po roce 2035, ovšem na syntetická paliva

AutoMoto

Zellmer ovšem také uvedl, že elektro-octavia nemusí znamenat konec té spalovací. Ta může zůstat v prodeji také, aby měl model širší cílovou skupinu zákazníků. „Octavia je fantastické auto, které samozřejmě budeme muset ponechat v nabídce tak dlouho, dokud budeme mít tak obrovské množství zákazníků,“ cituje web Zellmera.

Pokud by se tak stalo, byl by samozřejmě rozdíl v platformách - konvenční či plug-in hybridní octavia by zůstala na současné MQB, elektrická by stála na platformě určené výhradně pro elektromobily. To nemusí být současná MEB, na níž stojí enyaq či volkswageny ID, nýbrž třeba připravovaná platforma SSP, spekulují Britové.

Dvojtest Škody Octavia s motorizacemi mimo hlavní proud: základ a elektrifikovaná budoucnost

Testy

Pokračují, že až octavia v elektrické podobě přijde, mohla by mít dojezd přes 600 km na jedno nabití a umožňovat nabíjení stejnosměrným proudem o výkonu až 200 kW. To je vysoce nad hodnotami, které nabízí současné elektrické volkswageny, škodovky i cupra.

Elektrická octavia nepřijde na trh zítra, nicméně v páté generaci octavie to už je docela reálné. To tedy znamená konec tohoto desetiletí; současná, čtvrtá generace octavie má před sebou ještě modernizaci, která se ukáže v roce 2024, a s tou vydrží na trhu nejméně čtyři roky.

Škoda investuje do elektromobility 138 miliard korun

AutoMoto

Před elektrickou octavií se dočkáme ještě elektrického sedmimístného SUV, které automobilka nedávno ukázala ve formě konceptu Vision 7S, elektromobilu v kategorii malých vozů a kompaktního elektrického SUV.

Koncept Škoda Vision 7SVideo: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám