Hlavní obsah

Petrohrad, město s palácem se dvěma tisícovkami oken a úchvatnou Ermitáží

Hlavní město je sice Moskva, ale většina zásadních historických okamžiků Ruska se odehrála právě tady. Nádherné velkoměsto s 5 milióny obyvatel je kulturní metropolí Ruska. A obklopuje ho i přírodní krása – nedaleko je obrovité Ladožské jezero, přímo u něj pak Finský záliv Baltského moře. Pojďme si projít jeho nejkrásnější místa.

Foto: bigstock.com

Pravoslavný chrám Vzkříšení Krista po válce sloužil jako sklad zeleniny, ale nyní je zase opečovávanou dominantou města.

Článek

Petrohrad. Kde v něm začít? Tady se těžko vybírá, co navštívit, vždyť atrakcí je tady tolik! Stačí už jen pohled na Zimní palác z Palácového náměstí. I metrákový hokejový obránce se proti němu musí cítit malinkatý a ohromený. Jenom těch oken. Úklidové týmy jich musí umýt skoro dva tisíce!

Celý obdivuhodný Zimní palác patří mezi budovy Ermitáže, kulturní multiskládanky s více než třemi milióny exponáty. Není divu, že nejkratší prohlídka tu trvá čtyři hodiny. Návštěvníci se ovšem tak ponoří do prohlídky zlatem vykládaných carských kočárů nebo Rembrandtových obrazů, že délku exkurze ani moc nevnímají.

Foto: bigstock.com

Po carském Rusku zbyla v Petrohradu spousta nádherných památek. Včetně zahrad Petrodvorce neboli Peterhofu.

Foto: bigstock.com

Majestátnost Zimního paláce znásobují jeho odrazy v řece Něvě.

Čtyři hodiny prohlídky jsou totiž nasyceny tím nejlepším, co tu mají. Vždyť ve zdejších sbírkách je například na 17 tisíc obrazů, 622 tisíc dalších grafických děl, přes milión mincí a jiných předmětů z numismatických depozitářů, tři čtvrtě miliónu archeologických nálezů nebo tři stovky nejvzácnějších starých knih. Krásná a poučná je i expozice historie techniky. Z ohromných sbírek Ermitáže se tají dech.

Foto: bigstock.com

Ermitáž je nádherná reprezentativní budova nejen zvenku, ale i zevnitř.

Křižník Aurora už zase vítá návštěvníky

K nejkrásnějším atrakcím patří i slavný křižník Aurora. Tato loď má také významné místo v dějinách konce carského Ruska. Poslední dva roky nekotvila na obvyklém místě v Petrohradu kvůli renovaci trupu, instalaci bezpečnostních kamer a moderní protipožární ochrany. Od léta 2016 je zase na svém místě a vítá návštěvníky dychtivé projít si symbol jedné z nejzásadnějších událostí 20. století – říjnové revoluce.

Ale byla by škoda opominout kvůli historickým milníkům i zázraky moderní doby, mezi něž bezesporu patří impozantní soustava vodotrysků v parku nad Finským zálivem. Každou vteřinu se skrze ni prožene 30 000 litrů vody.

Přečtěte si také:

Foto: bigstock.com

Aurora už zase kotví na Něvě.

Hlavní město carského Ruska

V Petrohradě je rozhodně co objevovat. Vždyť po dvě století byl hlavním městem ruského carského impéria. Konkrétně od roku 1703, kdy Petr Veliký město oficiálně založil a vybudoval Petropavlovskou pevnost.

Pevnost stále stojí na Zaječím ostrově a lidé mířící na populární petrohradské eurovíkendy si nenechávají její návštěvu ujít. Hlavně v tomto období. Zasněžený Petrohrad v období kolem Vánoc je obzvláště krásný.

Foto: Maxim Massalitin (Flickr.com)

Klášterní komplex ve Smolném – další pozoruhodné místo Petrohradu.

Inzertní sdělení: Na víkend do Ruska

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Výkladní skříň ruského národa. Zde se psaly dějiny. Ermitáž, Zimní palác, katedrála svatého Izáka, kopie Jantarové komnaty a další památky určitě stojí za návštěvu.

Čtěte dále:

Podívejte se na nejteplejší místo na Zemi, prozkoumejte nejtajuplnější místa světa, a přečtěte si o romantice a svatbách na lodích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kolikrát letos plánujete vyrazit na dovolenou do zahraničí?
více než třikrát
14,5 %
třikrát
4,7 %
dvakrát
11,7 %
jednou
13,6 %
ani jednou
55,5 %
Celkem hlasovalo 214 čtenářů.

Další perla Ruska – Moskva

Město má přibližně o jeden milión více obyvatel než celá Česká republika. Tedy oficiálně. Žije tu velký počet nelegálních přistěhovalců, které pochopitelně statistiky nezahrnují.

Město má přibližně o jeden milión více obyvatel než celá Česká republika. Tedy oficiálně. Žije tu velký počet nelegálních přistěhovalců, které pochopitelně statistiky nezahrnují.

Město má přibližně o jeden milión více obyvatel než celá Česká republika. Tedy oficiálně. Žije tu velký počet nelegálních přistěhovalců, které pochopitelně statistiky nezahrnují. Moskva má také bohatou historii, první písemná zmínka se datuje do roku 1147 (v pozici hlavního města vystřídala roku 1712 Petrohrad). V roce 1990 se Moskva dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Vděčí za to především typické architektuře. Mezi jejími slavnými stavbami vynikají především tyto dvě:

Kreml

Rudá barva už z dálky upoutává a naznačuje, že tady stojí něco výjimečného. Zdi z neomítnutých pálených cihel jsou poskládány do výšky až devatenácti metrů a obvodu dvou a jedné čtvrtiny kilometru. Skrývá několik významných pravoslavných svatostánků včetně kostela Archanděla Michaela, ale hlavně sídlo ruských panovníků a prezidentů.

Chrám Vasila Blaženého

Typický barvami hrající chrámový komplex, který je snad ve všech moskevských bedekrech na předních stranách. Byl vystavěn v polovině šestnáctého století po vítězném boji s kazaňským chánem. Řež trvala osm dnů, každý z nich symbolizuje jeden z osmi velkých kostelů komplexu.

Další informace o Moskvě

Rozloha: 2 510 km² (trojnásobek rozlohy Prahy)

Rozloha: 2 510 km² (trojnásobek rozlohy Prahy)Významné instituce, které ve městě sídlí: patriarcha ruské pravoslavné církve, prezident, všechna ministerstva, nejvyšší soud

Mezi všemi světovými městy s více než deseti milióny obyvatel leží Moskva nejseverněji.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám