Hlavní obsah

Nejteplejší místo na Zemi ukrývá chodící kameny i pouštní želvy

Nejdrsnější, nejteplejší, nejsušší a nejníže položený. Údolí smrti drží mezi všemi národními parky Spojených států celou řadu prvenství. Leží pod úrovní hladiny moře a podle platných statistik zde před více než 100 lety naměřili vyšší teplotu než kdekoliv jinde na zeměkouli. Přesto tu žije spousta zvířat a lidé sem jezdí poznávat přírodu.

Foto: bigstock.com

Sůl nad zlato? V jezeře Badwater je jí dost.

Článek

Rekordy začneme 86 metrů pod hladinou moře. V této úrovni leží solné jezero Badwater, místo s nejnižší nadmořskou výškou (vlastně podmořskou hloubkou) na území USA. Když se na slanou vrstvu na hladině podíváte při západu nebo východu slunce, uvidíte nádherné barvy. To je romantika jako hrom!

Ale Údolí smrti není žádná nížina, její krajina je hodně pestrá, i proto patří do elitního klubu amerických národních parků. Její nejvyšší bod, vrchol hory Telescope Peak, má nadmořskou výšku 3366 m. Vyšplhat sem už dá zabrat. Na území parku však existuje celá řada snadno zdolatelných kopců, z nichž můžeme pořídit nádherné fotky. Například Dante’s View nebo Zabriskie Point.

Foto: bigstock.com

Projíždět se po Údolí smrti džípem je oblíbená zábava.

Rozmanitý není jen povrch, ale i život v národním parku. Pozorovat tu můžeme na 300 druhů ptáků, kojoty, divoké koně nebo pouštní želvy. Takže tu není rozhodně žádná vyprahlá pustina. Naopak. Žijí tu i lidé. Tato drsná oblast bývala odnepaměti domovem indiánského kmene timbišských Šošonů. Dodnes tu existuje jedna vesnice s dvěma desítkami jejich potomků.

Foto: bigstock.com

Kojotům se tu daří dobře.

Stavbou trochu jiného rázu než indiánská týpí je „Scottyho hrad“. Říká se tak domu z 20. let 20. století, který stojí pod kopci Údolí smrti. Impozantní světlý komplex budov s 15 m vysokým obývacím pokojem, zvonicí a obřími varhanami s 1600 píšťal tu nechal postavit chicagský milionář Albert Johnson. Jde sice o trochu bizarní prvek zdejší krajiny, nicméně kdo míří do národního parku, měl by se tu zastavit.

Foto: bigstock.com

Všude v okolí je neporušená příroda, žádné silnice, takže dostat sem stavební materiál bylo značně obtížné.

Ale zpátky k rekordům. Nejvyšší zde naměřená hodnota je 56,7 °C (134 °F). Zaznamenali ji před více než 100 lety ve Furnace Ranch v Údolí smrti. Je platná, i když někteří vědci o ní pochybují. Zvláštní je i to, že od té doby na tomto místě už nikdy nenaměřili ani teplotu přesahující 130 °F, tedy 54,4 °C. Je otázkou, zda byla rekordní teplota naměřena ve standardních podmínkách pro oficiální statistiky, tedy na volném prostranství 1,5 m nad zemí se zastíněním přímého slunce.

Diskutabilní rekord má ovšem celou řadu fanoušků, kteří na sté výročí rekordu začali nosit trička s natištěnou hodnotou 134 (podle hodnoty ve stupních Fahrenheita).

Máte raději písek na plážích? Podívejte se sem:

Foto: bigstock.com

Vidět koně ve volné přírodě není dnes obvyklé. V Údolí smrti to jde.

Pekelné horko přesahující 50 °C je tu ale jen výjimečně a jen přes léto. Teď na začátku listopadu je například v této oblasti velmi příjemně – okolo 17 °C. Kdo má rád teplo a chce utéct od středoevropské zimy, tady se mu splní sen.

Ještě jedno „nej“ bychom v souvislosti s Údolím smrti našli – je to jedno z nejtajemnějších míst ve Spojených státech. Na dně vyschlého jezera se tady menší, ale v některých případech i velké kameny o váze až kolem 300 kg jakoby samy od sebe přesouvají. Jednou za tři až čtyři roky se pohnou (klidně i na vzdálenost 250 m) a stopy po nich zůstávají v zemi dalších několik let.

Jejich cesta bývá rovná, někdy se ovšem i trochu klikatí. Co za tím stojí? Vítr potřebný k takovému přesunu by musel mít ohromnou sílu. Ovšem ne, když mu práci ulehčí led. V zimě totiž podle vědců kameny obalí ledová skořápka. V momentě, kdy dno jezera roztaje a zvlhne, zatímco ledová krusta na kameni ještě drží, je tření velmi malé a na pohnutí balvany stačí lehčí vítr.

Teorie má několik trhlin. Především to, že se ještě nikdy nikomu nepodařilo pohyb zachytit na záznamová zařízení. Ale to nevadí, obdivovat tuto záhadu a snažit se ji rozluštit můžeme i tak, stačí při návštěvě jezera mít připravenou kameru nebo telefon a být prvním, komu se to povedlo.

Lidé se trmáceli přes celou Ameriku, aby našli zemi zaslíbenou a došli do vyprahlé krajiny, kde je v létě 50 °C a koně padají horkem. Pak se ale po Kalifornii začaly šířit zprávy o zlatu, osadníci začali osidlovat krásné západní pobřeží a z Kalifornie je dnes nejlidnatější stát USA. A z Údolí smrti je dnes státem chráněný národní park, do něhož lidé ve volném čase rádi jezdí obdivovat krásy přírody. A ještě raději se vracejí.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Ameriky!

Poznejte to nejlepší z USA na cestě z New Yorku do San Francisca přes celé Spojené státy. Poplavíte se lodí k Niagarským vodopádům, k mostu Golden Gate, i k soše Svobody. Ohřejete se v Údolí smrti, poznáte krásy hlavního města Washingtonu a stanete na hraně Velkého kaňonu.

Vydejte se s českým průvodcem na cestu po západu USA. Dostanete se do těch nejpůvabnějších národních parků včetně Velkého kaňonu, Údolí smrti nebo Yosemite. Přírodní romantiku vystřídají světla a pohodlí velkých měst jako Las Vegas, Los Angeles a jeho pláže nebo San Diego.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o místě, kde se procházíte na metr od orangutanů, poznejte pláže ideální pro dovolenou mimo letní sezónu a podívejte se na největší výletní lodě na světě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste někdy v USA?
ano
37,1 %
ne, ale chystám se tam
18,5 %
ne a ani to neplánuji
44,4 %
Celkem hlasovalo 124 čtenářů.

Dva kalifornské zážitky, které rozhodně stojí za to

Svezení tramvají v San Franciscu

Světovým unikátem je sanfranciská tramvaj, která dennodenně vykonává svou šestnácti kilometrovou jízdu do strmého kopce ulice Hyde. Tramvaj nemá motor a nespotřebovává naftu – táhne ji totiž kabel vedený pod povrchem země. Tento unikátní systém původně poháněl více vozů, bohužel po zemětřesení v roce 1906 nezbyl peníze na jeho opravu a údržbu.

Nejsilnějším zážitkem je samotná jízda historickou tramvají, při které můžete nerušeně obdivovat krásy San Francisca. Lidé během jízdy postávají na stupíncích v otevřených dveřích, klábosí a díky její rychlosti také vystupují či nastupují za jízdy. Pokud se chcete o této tramvaji dozvědět více navštivte Cable Car Museum and Powerhouse. Vstup je zde zdarma.

Návštěva parku Yosemite

Návštěva parku Yosemite Z vyhlídky Glacier Point je nádherný pohled na dechberoucí panorama Yosemitského údolí (Yosemite Walley) s ostrými horskými štíty pokrytými sytou zelení v jejichž lůně se skrývá modravá říčka Merced River. Pokud se z turistické základny Yosemite village vydáte pěšinou Mist Trail, dorazíte k nádherným křišťálově čistým vodopádům Vernall a Nevada Falls.

K nejznámějším žulovým útvarům, které rozhodně také stojí za návštěvu patří Half Domes s chybějící polovinou a El Capitan, který je rájem horolezců.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám