Hlavní obsah

Romantika na vlnách: Jak vypadá svatba na lodi

V letadle, pod hladinou moře, ve stylu 60. let… svatba může mít různé podoby. Klasika je svatba na lodi, na kterou pamatuje i zákon. Oddávat totiž podle českého práva může kapitán lodi, ale i kapitán letadla nebo dokonce velitel české vojenské jednotky. Pojďme se blíže podívat na svatbu na lodi.

Foto: bigstock.com

Svatba na lodi má jednu velkou výhodu. Drahá polovička vám z ní nemá kam utéci.

Článek

Svatba na lodi je velmi prestižní a romantická záležitost. Není divu, že se plavební společnosti předhánějí v tom, která nabídne lepší podmínky pro konání obřadu. Nabízejí proto různé svatební balíčky, do nichž zahrnují například luxusní snídani pro novomanžele den po obřadu, svatební koordinátorku nebo možnost přečíst si novomanželské sliby na netradičních místech.

Výhody takových obřadů spočívají v tom, že se tým k tomu určených lidí kompletně o všechno postará a svatebčané jen přijedou na místo, proplují romantická místa, řeknou si svá „ano“ a zase odjedou. Stresu z předsvatebních příprav se zbaví a mohou si užívat poslední dny svobody.

Přečtěte si také:

Foto: ESO travel

Zaoceánské plavby se mohou chlubit stylovými interiéry, prvotřídním servisem a stovkami členů posádky, kteří se starají o pohodlí cestujících ve dne i v noci.

Velké zaoceánské lodě mají také tu výhodu, že na nich svatebčané nemají šanci se nudit. Spousta zábavních atrakcích tu je koncentrována na malém prostoru, takže během chvilky se lze zabavit na tobogánu, v bazénech, ve vířivce, na golfovém trenažéru, u ping-pongu, v posilovně nebo na nákupech.

Češi a Slováci bývají při plánování svateb dost konzervativní a dávají přednost tradičním obřadům, i když čas od času se i v našich končinách koná originální svatba například na Sněžce nebo na svatebním veletrhu.

Pro české občany je naprosto bezproblémové nechat se oddat na lodi plující pod českou vlajkou. V letadlech to tak snadno nejde. Podle předpisů společností totiž smějí kapitán a jeho kolegové z kokpitu opouštět svá místa jen v nejnutnějších případech. Mezi ně jsou zahrnuty fyziologické potřeby a záležitosti související s provozem letounu, svatba nikoli.

Prozkoumejte svět v našich článcích:

Kam na svatbu na lodi?

A kam je nejlepší vyrazit na svatbu na lodi? Oblíbené jsou především plavby po Karibiku, na jejichž trase se často vyskytují oblíbené velké přístavy jako Havana, jamajské Montego Bay nebo George Town na Kajmanských ostrovech. A stejně tak mexický Cozumel – pro staré Maye kultovní ostrov vzdálený 20 km od pobřeží poloostrova Yucatán.

Foto: bigstock.com

Mexický ostrov Cozumel je častý cíl velkých výletních lodí.

Ne tak romantická jako Karibik, ale mnohem bližší je lokalita Středomoří, kterou také křižují velké zaoceánské lodě a plují mimo jiné do Gaudího veselé Barcelony, do italské Neapole, jejíž historické centrum je zapsáno na Seznamu kulturního dědictví UNESCO, nebo do největšího přístavu Francie – Marseille.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cesta lodí na Kubu, to zní jako námět na dobrodružný román. Vy si své soukromé dobrodružství můžete prožít také a zároveň se podíváte na pláže Kuby, Mexika, Kajmanských ostrovů a Jamajky. Po celou dobu bude na palubě český delegát.

Poznejte během jediné plavby pohodovou Maltu, originální architekturu Barcelony, obrovské Marseille nebo sicilskou Neapol s historickým centrem, které patří mezi klenoty světového kulturního dědictví UNESCO. Objevte za týden to nejlepší ze Středozemního moře.

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o Cartageně, koloniálním pokladu Karibiku, navštivte nejsušší poušť světa a nahlédněte do ledového království Antarktidy. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste se někdy svézt na velké zaoceánské lodi?
ano
79,5 %
ne
12,3 %
už jsem na ní plul(a)
8,2 %
Celkem hlasovalo 73 čtenářů.

Harmony of the Seas – největší z největších

Máte rádi mlčenlivé barmany, kteří se na nic nevyptávají a jen nalévají? Takového klidného pracanta mají na nejdelší lodi světa – Harmony of the Seas. Je to totiž robot. Jedním z velkých taháků vůbec největší lodi světa, která se na svoji první plavbu vydala v první polovině roku 2016, je totiž Bionic Bar, podnik, kde se o pohodlí hostů postarají roboti.

Technologie vás nebere? Raději přírodu? I s tím vám na Harmony, jež se sourozencem lodí Oasis of the Seas a Allure of the Seas, pomohou. Na jedné z palub totiž mají park. Skutečný park. S trávou, na které se můžete natáhnout, se živými stromy, s keři, lavičkami…

Cena tohoto technického zázraku je v přepočtu 27 miliard korun a na paluby (celkem jich má 16) pojme 7500 lidí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám