Hlavní obsah

Eurovíkendy táhnou. Do Moskvy se létá za Leninem i za romantikou na řece

Loď odráží od břehů a je to tady. Slunce svítí, voda je velmi klidná a my už jsme připraveni na romantické zpestření víkendu v Moskvě. Užijeme si dvouhodinovou plavbu kolem nejslavnějších staveb města, a pak se ještě projdeme po Gorkého parku, Rudém náměstí a podíváme se i na místa, kudy kráčel Napoleon Bonaparte, když Moskvu dobyl. Krásných velkých měst s tak slavnou historií najdeme v Evropě jen pár.

Foto: Anton Zelenov (Wikimedia Commons)

Nejen Praha je stověžatá. Moskva je na tom v tomto ohledu ještě lépe. Pohled od řeky na Kreml tomu nasvědčuje.

Článek

Spolu s Petrohradem patří Moskva mezi suverénně nejpopulárnější a nejnavštěvovanější místa v celé velké Rusi. Vzhledem dobré dostupnosti z České republiky je oblíbená i jako cílová destinace tzv. eurovíkendů. Ty probíhají tak, že ve čtvrtek odlétáte a v neděli se vracíte domů. Stihnout se toho tu dá docela dost, hodně místních krás odhalují plavby po řece Moskvě. Co dalšího skrývá asi dvanáctimilionová metropole?

Foto: Cruiseshipportal.com

A vyplouváme!

Vzhůru na východ! Zachovali tu sídlo KGB

Jednu z hlavních atrakcí Moskvy představuje Ljubjanka, proslulé ústředí KGB. Budova tajné služby vznikla jako sídlo pojišťovací společnosti. Po dobu „velké čistky“ v třicátých letech dvacátého století, ale i později, místo patřilo tajné službě Sovětského svazu.

Když si odmyslíme negativní minulost, musíme uznat, že žlutá fasáda a neobarokní základ z Ljubljanky dělají jednu z nejpozoruhodnějších staveb města. Mezi ty patří i hotel Cosmos, ačkoliv vznikl mnohem později – v sedmdesátých letech dvacátého století.

Foto: Bigstock.com

Nejslavnější ubytování v Moskvě - hotel Cosmos.

Tady na rozdíl od Ljubljanky žádné náznaky baroka nenajdete, jde o čistě moderní stavbu projektovanou pro co nejpohodlnější ubytování i těch nejnáročnějších hostů. Mají tu například typickou ruskou „baňu“, tedy chaloupku, která je místní obdobou finské sauny.

Foto: Bigstock.com

Moskva je nejen historické, ale i velmi moderní město.

Jako by byl z vosku – Lenin na Rudém náměstí

Když se touláme po atrakcích ruského hlavního města, nesmíme zapomenout na slavné mauzoleum Vladimira Iljiče Uljanova proslaveného pod jménem Lenin. Hned po jeho smrti 21. ledna 1924 padlo rozhodnutí poskytnout možnost zachovat tělo velké osobnosti pro následující generace.

Ani ne týden poté už byla nabalzamovaná mrtvola vystavena v dočasném dřevěném mauzoleu otevřeném pro návštěvníky (v prvních sedmi týdnech se sem údajně přišlo podívat přes sto tisíc návštěvníků).

Pět let po vybudování provizorního mauzolea začala výstavba současného kamenného úložiště. Leninovo mauzoleum na Rudém náměstí už tehdy střežili ozbrojení vojáci, kteří tu stáli ještě dva roky po zániku Sovětského svazu. Mnohem kratší dobu poblíž Lenina ležel i Stalin, v období problematizace jeho kultu osobnosti byl ale přesunut a pohřben o něco dále u kremelské zdi.

Přečtěte si další články o zajímavých místech světa:

Kreml začíná na „krásném náměstí“

Mauzoleum je sice významnou, ale ne jedinou dominantou Rudého náměstí. Po jedné jeho straně se vine vysoká červená cihlová zeď, která ohraničuje Kreml, baštu ruských panovníků. Mnozí mají za to, že název náměstí je odvozený právě od barvy zdi – to ale není pravda. Krasnyj v překladu znamená nejen „rudý“, ale i „krásný“ – a to je prý původní název slavného prostranství.

Kreml je od 14. století sídlem ruské moci a dnes i de facto synonymem pro označení ruské vlády. Komplex paláců, chrámů a jiných budov vznikl na místě jehličnatého lesa a díky více než dva kilometry dlouhé obvodové zdi, která je místy vysoká až 19 metrů a silná 6 metrů, prakticky nedobytný. Za vlády Stalina byl pro veřejnost nepřístupný. V roce 1990 se stal první ruskou stavbou zapsanou na seznam UNESCO a dnes patří k hlavním turistickým cílům.

Foto: Bigstock.com

Kreml a jeho okolí večer krásně svítí.

Největší zvon, který nikdy nezvonil
Při návštěvě Kremlu se rozhodně nevyplatí vynechat Chrámové náměstí. Právě na něm se totiž nachází jeden z největších zvonů světa – Car kolokol. Paradoxně nikdy nezazvonil. Vznikl v první polovině 18. století a jeho rozměry i dnes budí respekt – váží 20 tun a na výšku i v průměru má více než 6 metrů. Při jeho dokončování ale vzplálo dřevěné lešení okolo a při hašení se voda dostala i na rozpálený povrch, který v tu ránu praskl. Ze zvonu se odlomil velký kus, frustrovaní dělníci na něm přestali pracovat a práci už nikdy nedokončili.

Od poloviny 16. století stojí na Rudém náměstí ještě jedna stavba – ta se ale stala výrazně dominantní až v 18. století. Chrám Vasila Blaženého byl totiž původně natřený jen bílou barvou a kupole osmi kostelů a jednoho centrálního chrámu byly zlacené. Po úpravách v 18. století tuto církevní stavbu vyzdobili červenobílými ornamenty a původní zlatou barvu kopulí vystřídaly pestré odstíny mnoha barev – tak jak je známe dnes.

Foto: ESO travel

Chrám Vasila Blaženého - v Moskvě nenajdete nic typičtějšího pro toto město. Snad s výjimkou Kremlu.

Zajímavých staveb v Moskvě najdeme ještě mnohem více. Když se procházíme po jejích uličkách, narazíme například na proslulou Treťjakovskou galerii nebo na nepřehlédnutelnou 540 metrů vysokou televizní věž Ostankino.

Pokud se sem vydáte, určitě toho poznáte ještě mnohem víc a odvezete si nezapomenutelné zážitky. Rozhodně k nim patří plavba po řece mezi architektonickými dominantami města. Vyrazit sem můžete třeba na populární eurovíkend.

Inzertní sdělení: Vydejte se do velkého Ruska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do Ruska:

Poznejte Moskvu, největší a nejnavštěvovanější město Ruska. Projdete se po místech, na nichž se psala historie. Uvidíte Kreml, navštívíte Leninovo mauzoleum.

To vše během akčního eurovíkendu v Moskvě od čtvrtka do neděle.

Vydejte se po proudu vodních toků moskevské oblasti a doplujte až k Zimnímu paláci v Petrohradu. Na začátku se projdete po Rudém náměstí a dalších atrakcích Moskvy, pak se přes Jaroslavl dostanete k Petrohradu. Neváhejte a poplujte s námi!

Čtěte dále:

Přečtěte si  o útočišti téměř vyhubených druhů v Ngorongoro, dále o jedné z největších záhad světa v Guatemale či o bláznivém městě Sydney. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika a Amerika.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kde letos oslavíte konec roku?
doma
64,9 %
v restauraci / zábavním podniku
2,7 %
na dovolené v teple
19,8 %
na horách
3,6 %
jinde
9 %
Celkem hlasovalo 111 čtenářů.

Moskva

Město má přibližně o jeden milión více obyvatel než celá Česká republika. Tedy oficiálně. Žije tu velký počet nelegálních přistěhovalců, které pochopitelně statistiky nezahrnují.

Moskva má také bohatou historii, první písemná zmínka se datuje do roku 1147 (v pozici hlavního města vystřídala roku 1712 Petrohrad). V roce 1990 se Moskva dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Vděčí za to především typické architektuře. Mezi jejími slavnými stavbami vynikají především tyto dvě:

Kreml

Rudá barva už z dálky upoutává a naznačuje, že tady stojí něco výjimečného. Zdi z neomítnutých pálených cihel jsou poskládány do výšky až devatenácti metrů a obvodu dvou a jedné čtvrtiny kilometru. Skrývá několik významných pravoslavných svatostánků včetně kostela Archanděla Michaela, ale hlavně sídlo ruských panovníků a prezidentů.

Chrám Vasila Blaženého

Typický barvami hrající chrámový komplex, který je snad ve všech moskevských bedekrech na předních stranách. Byl vystavěn v polovině šestnáctého století po vítězném boji s kazaňským chánem. Řež trvala osm dnů, každý z nich symbolizuje jeden z osmi velkých kostelů komplexu.

Další informace o Moskvě:

Rozloha: 2 510 km² (trojnásobek rozlohy Prahy)

Významné instituce, které ve městě sídlí: patriarcha ruské pravoslavné církve, prezident, všechna ministerstva, nejvyšší soud

Mezi všemi světovými městy s více než deseti milióny obyvatel leží Moskva nejseverněji.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám