Hlavní obsah

Jak vypadá Brána do pekla? Poznejte tři cestovatelské perly Střední Asie

Jestli jste strávili krásné slunečné dny na nespočtu pláží po celém světě, prochodili jste ty nejpopulárnější hory i města a teď nevíte, co dál, dost možná najdete inspiraci v následujících řádcích. Je totiž na čase, abyste se podívali tam, kam jen tak někdo nejezdí. Odhalte skryté krásy Střední Asie!

Foto: bigstock.com

Budova muslimské školy je jednou z mála původních, které se v Taškentu dochovaly.

Článek

Spousta i dost zběhlých cestovatelů moc netuší, které státy do Střední Asie patří. Střední Asie je poměrně nejasné označení pro specifické území republik bývalého Sovětského svazu, k nimž patří Kazachstán, Uzbekistán, Turkmenistán, Kyrgyzstán a Tádžikistán. Zajímavé přitom je, že UNESCO vymezuje oblast Střední Asie z kulturního hlediska jinak – kromě uvedených zemí sem řadí i Mongolsko, východní Írán, autonomní oblast Sin-ťiang, severozápad Indie a sever Afghánistánu. U všech těchto států má být patrná historicko-kulturní sounáležitost, což laik tak úplně neposoudí.

Vybrali jsme pro vás tři státy a některá zajímavá místa v nich, která byste měli navštívit, pakliže se do oblasti Střední Asie vydáte. Kultura, historie i architektura tu totiž mluví za celou oblast.

Přečtěte si také o metropoli čistoty a pořádku:

Írán – nejnavštěvovanější země Střední Asie s atmosférou Pohádek tisíce a jedné noci

Poměrně často se turisté v poslední době zaměřují na Írán. A není divu – politická situace je celkem stabilizovaná, zdejší památky poukazují na velkou a pestrou historii, všechny bez výjimky uchvacují tradiční bazary a jen málokdo z turistů, kteří absolvovali procedury v místních lázních, není blahem bez sebe. Írán vede, a to hlavně proto, že je pro spoustu turistů dosud neobjevený a většina z nás ho jako turistický cíl dlouho nechápala.

Mezi ty nejoblíbenější lokality, kam se každý turista musí podívat, samozřejmě patří metropole Teherán. Ten často mate už tím, že má hned několik center, a abychom se zorientovali, musíme brát v potaz rozdělení na Jižní a Severní Teherán. Ve městě je pak nejpopulárnějším místem Africa Boulevard a Azadi Street – dvě ulice, na nichž to žije 24 hodin denně – Azadi Square a Azadi Tower, židovská čtvrť Yusef Abad nebo Mirdamad Boulevard, na níž se to hemží těmi nejbohatšími obyvateli země.

Foto: bigstock.com

Azadi Monument je dominantou Teheránu a spatřit ho musí každý návštěvník země.

Po Teheránu nesmí v seznamu „must see“ chybět Isfahán s největším íránským náměstím a také s tradičním Velkým bazarem, kde ve spleti uliček seženete snad všechno, na co si vzpomenete. Tou nejtypičtější komoditou je patrně pestrobarevné a nádherně vonící koření.

Persepolis uchvátí všechny milovníky historie. Tato bývalá metropole nabízí pozůstatky palácového komplexu na ploše 135 tisíc metrů čtverečních. Sláva tohoto města skončila při nájezdech Alexandra Velikého, jenž zvolil vypálení města jako pomstu za zničení Atén během řecko-perských válek.

Po náročných dnech plných poznávání vám možná ze všeho nejvíce zalahodí tradiční íránské lázně. Ty se sice potýkají s velkou moderní konkurencí, ale jejich kouzlo turisty stále přitahuje. V samotném Teheránu jsou asi tři nebo čtyři tradiční lázeňské domy, v nichž najdete nejrůznější sprchy, bazénky, páru a koneckonců i zdejší zaměstnance, kteří vám poskytnou masáž těla, na jakou nikdy nezapomenete.

Foto: bigstock.com

Nádherné tradiční íránské lázně se jen tak tak drží nad vodou. Lákají už jen turisty a dělníky.

Turkmenistán – zavítejte na pobřeží Kaspického moře

Kdybychom se zeptali, co lidé vědí o Turkmenistánu, pravděpodobně bychom se dozvěděli asi jen to, že „leží někde v Asii“. Tato dosud minimálně objevovaná země může být přitom skvělým cílem pro nijak fádní dovolenou.

Republiku z velké části pokrývá Karakumská poušť, ale zároveň má přístup k úchvatnému Kaspickému moři. Všichni zřejmě víme, že nejde o moře, ale o bezodtoké slané jezero. A to velmi neobyčejné – jeho rozloha činí 376 tisíc kilometrů čtverečních, od severu na jih měří 1 200 kilometrů, jeho průměrná hloubka je 184 metrů a maximální hloubka dosahuje neuvěřitelných 1 025 metrů. Kaspické moře je zajímavé i tím, že se o jeho břehy dělí pět států – kromě Turkmenistánu je to ještě Rusko, Kazachstán, Írán a Ázerbajdžán.

Foto: bigstock.com

Kaspické moře je kouzelné, i když opravdu nejde o moře.

Kromě Kaspického moře je samozřejmě na místě navštívit metropoli Ašchabad ležící mezi svahy pohoří Kopet Dag. Název města překládáme jako „město lásky“ a vstoupit se do něj dá čtyřmi branami. Jde o město veskrze moderní, protože zemětřesení v roce 1948 zde napáchalo takové škody, že většina města musela být postavena znovu.

V Ašchabadu se můžete podívat například na Olympijský stadión, který zde sice stojí, ale olympiáda se tu nikdy nekonala. K dalším pozoruhodným místům patří Velká mešita, Náměstí nezávislosti, Pomník zemětřesení nebo Pomník neutrality, jenž vypadá jako raketa.

Přečtěte si také:

V Turkmenistánu nesmí nikomu ujít Brána do pekla, kráter uprostřed pouště Karakum poblíž oázy Darvaza, v němž už od 70. let hoří unikající zemní plyn. Sovětští geologové zde prováděli právě v této době průzkum ložisek zemního plynu a během vrtání došlo k propadu podloží, což zapříčinilo následný únik plynu. Tato nehoda tedy ve finále dala vzniknout jednomu z nejnavštěvovanějších míst v Turkmenistánu.

Uzbekistán – země s největší koncentrací památek UNESCO

Uzbekistán se tváří velmi nenápadně, ale jde o zemi s největším počtem památek pod ochranou UNESCO z celé Střední Asie. Už to napovídá, že tu nemůže být nouze o poznání a zážitky.

Hlavní město Taškent je největší metropolí ze zemí Střední Asie a nabízí toho skutečně mnoho, třeba už jen proto, že bylo od dob svého vzniku součástí několika skutečně mocných říší.

Vzhled města ovlivnila právě jeho historie, například připojení k Sovětskému svazu neprobíhalo úplně nejpohodověji a velká část historického města byla zničena. V roce 1966 zase Taškent čelil zemětřesení, po němž bylo nutné město znovu vybudovat, tentokrát v sovětském stylu. I přes tyto události zde můžeme najít původní budovy – budovu muslimské školy Kukeldash, mešitu Khast Imam nebo tržiště Chorsu.

Obyvatelům Uzbekistánu se nežije dobře
Když se zeptáte obyčejného smrtelníka v Uzbekistánu na životní úroveň, vyslechnete si to, co byste sami zažít nechtěli. Spousta lidí se protlouká, jak může, každý, kdo má aspoň nějaké auto, načerno provozuje taxi službu. Měsíční výdělek průměrných obyvatel je asi 20 dolarů, přičemž na aspoň trochu důstojnější přežití je nutné mít aspoň 50 dolarů. Země je navíc pověstná korupcí a úplatností na mnoha místech.

Absolutní dominantou Taškentu je televizní vysílač z přelomu 70. a 80. let čnící do výšky 375 metrů. Uchvátí vás ale také tradiční Chorsu Bazaar s mozaikovou kupolí, která vaše zraky přitáhne už z dálky. Kromě tržiště, na němž seženete všechno možné i nemožné, na místě najdete i stánky s ovocem a zeleninou a jen málokdo dokáže odolat vůni šašliků, tradičnímu masu z grilu.

Foto: bigstock.com

Na tržišti Chorsu najdete všechno. Třeba čerstvé nebo sušené ovoce.

Inzertní sdělení: Zažijte něco nového!

Udělejte si radost nevšední dovolenou a poznejte Írán, turisticky nejpřátelštější zemi z oblasti Střední Asie, která si vás podmaní pestrou kulturou, nádhernými památkami a atmosférou tradičních bazarů!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, pro vás vybírá ze zájezdů do Asie.

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o nádherném bariérovém útesu nedaleko Cairns, nahlédněte na idylické Bahamy nebo prozkoumejte nejkrásnější pláže Havajských ostrovů. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Zajímá vás kultura a historie Střední Asie?
Ano, protože je nám to tolik vzdálené.
59,6 %
Ne, nic mi to neříká.
29,8 %
Nepřemýšlel/a jsem o tom.
10,6 %
Celkem hlasovalo 47 čtenářů.

Největší vnitrozemský stát, seznamte se!

Kazachstán ležící ve Střední Asii je dnes největším vnitrozemským státem. Zaujímá totiž plochu přes 2,5 miliónu kilometrů čtverečních, tedy asi 34x větší území než Česká republika. Ač je jeho území rozlehlé, obyvatel zde žije málo, celkem přes 17,5 miliónu obyvatel, průměrně asi 6,5 osoby na kilometr čtvereční. Jen v hlavním městě, jímž je Astana, žije něco přes 800 tisíc obyvatel.

Kazachstán často překvapuje svou přírodní krásou. Většinu území sice tvoří nízko položené plošiny, směrem k východu se však povrch zvedá. Nejnižší bod země se nachází v Karagijské proláklině, ve -132 metrech pod mořskou hladinou, nejvyšší bod Aksoran dosahuje výšky 1 565 metrů nad mořem.

Bez zajímavosti nezůstává jezero Balchaš, které je naplněno sladkou i slanou vodou, obojím z poloviny. Obě tyto poloviny jsou spojeny jen úzkým a mělkým průlivem Uzynaral. Salinita vody je proto právem celosvětovým unikátem.

Získejte obecné informace o cestování do Kazachstánu na webu Ministerstva zahraničních věcí.

Související články

Výběr článků

Načítám