Hlavní obsah

Jak mít v bazénu křišťálovou vodu

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během léta je bazén v plné permanenci. Do vody se však dostává i spousta nečistot, jako jsou třeba zbytky opalovacích krémů, listy či utonulý hmyz. Aby při tom všem voda v bazénu zůstávala křišťálově čistá, je nutné ji pravidelně dezinfikovat a chránit před bakteriemi a řasami. Jak na to?

Foto: Albixon

Čistá a nezávadná voda láká ke koupání.

Článek

Není nic lepšího než si v horkých dnech skočit do osvěžující vody v bazénu. Tedy pokud je voda čistá. Základem úspěchu je proto pravidelné čištění pískovou filtrací. „Ta slouží k zachycení nečistot obsažených v bazénové vodě za použití přírodních principů,“ vysvětluje Jan Puchmeltr, specialista společnosti Albixon.

„Její podstatou je průtok vody přes filtrační náplň, ve které se mechanické nečistoty zachycují, a čistá voda se vrací zpět do bazénu.“

Celý objem bazénu se musí přefiltrovat dvakrát denně. Jinými slovy: dvakrát denně by filtrace měla jet zhruba čtyři až pět hodin.

Neustále čistá musí být také písková náplň filtrace. Proto je nutné ji alespoň jednou za 14 dní propírat. Dejte pozor, při pročišťování filtrace je voda odváděna pryč z bazénu, proto je potřeba ji následně doplnit.

Vyvážená hodnota pH

Kromě filtrace je důležité vodu ošetřit i chemicky. Nejdůležitějším faktorem pro údržbu bazénové vody jsou správné hodnoty pH vody a volného chloru (Cl). Obojí je nutné jednou týdně kontrolovat. Jako první měřte pH.

„Pokud by nebyly jeho hodnoty v pořádku, nezareagovala by správně bazénová chemie a voda by vám zezelenala,“ upozorňuje David Benda z Hornbachu.

Předepsané hodnoty pH se pohybují v rozmezí 6,8–7,2. „Nižší hodnoty vyjadřují kyselost vody a způsobují korozi kovových povrchů, blednutí barev a podráždění kůže,“ popisuje Markéta Šretrová z Marimexu.

Foto: Hornbach

Základem úspěchu je správné pH vody a obsah chloru. Obojí se dá změřit pomocí jednoduchého testeru.

„Naopak vyšší pH vede k tvorbě různých minerálních zákalů a vodního kamene.“ Je-li pH nižší, je do vody potřeba přidat přípravek pH+. Jestliže je vyšší, přidejte pH-.

Přípravky jsou k dostání v podobě granulek, které se ve vodě rozpustí a vyrovnají pH do potřebných hodnot.

Chlorování

Pro chlor platí hodnoty Cl 0,1–0,6. Na správných hodnotách ho udržujeme tabletami. Pozor ale, existují dva typy!

Jedny tablety obsahují pouze chlor. Jejich nevýhodou je, že musíte často kontrolovat hodnotu pH. Druhým typem jsou kombinované tablety, které obsahují chlor, ustalují pH v té správné hodnotě a také vločkují nečistoty, to znamená, že změní např. prach na vločky, které potom můžete snadno vysát.

Jak pH, tak chlor změříte jakýmkoli běžně dostupným testerem. Měření těchto hodnot provádějte vždy ve stejnou denní hodinu, nejlépe ráno (po ukončeném filtračním cyklu).

Hodnoty pH a Cl se během dne mohou i dost výrazně měnit, a to v závislosti na slunečním svitu či počtu koupajících se osob.

Co když voda zezelená...

Jestliže by voda v bazénu i přes veškerou péči zezelenala, je nezbytné provést rychlou dezinfekci. K té slouží přípravek Chlor Shock.

„Po jeho použití nechte běžet filtraci 24 hodin a poté použijte projasňovač, který všechny zbývající nečistoty změní do vloček, co snadno vysajete,“ popisuje David Benda.

Když se proces nepovede napoprvé, opakujte ho tak dlouho, dokud voda nebude čistá.

Jak se zbavit nečistot

K pravidelné údržbě bazénu patří i vysávání nečistot, jako jsou napadané listy, tráva či uhynulý hmyz. Z povrchu je prostě seberete sběrným sítkem, ze dna vysavačem. K dostání jsou tři typy.

Foto: Albixon

Automatický vysavač stačí zapnout do zásuvky a pustit do vody. Veškerou práci obstará sám.

Základní jsou bazénové vysavače na manuální ovládání, které se připojí k filtraci, a pak už jen vysáváte nečistoty do filtračního vaku.

Poloautomatický bazénový vysavač napojíte na pískovou filtraci, poté již ale vysavač zvládne práci sám. Filtraci je nutné propláchnout.

Nejdokonalejší je robotický bazénový vysavač. Je zcela nezávislý na filtraci, takže ho jen stačí zapojit do elektřiny. Vysaje nečistoty nejen ze dna, ale také ze stěn bazénu.

Jde to i bez chemie

Chlorovou bazénovou chemii lze nahradit alternativami na bázi soli, kyslíku či iontů.

Bezchlorová úprava vody dezinfekčním ionizátorem ušetří 75 až 95 % chemikálií potřebných k ošetřování bazénové vody. Bazénová voda je obohacována o ionty stříbra a mědi, které působí jako přírodní dezinfekce.

UV lampy uchovávají vodu čistou pomocí ultrafialového záření. Tato technologie je velice šetrná k lidskému organismu i životnímu prostředí. Hodí se spíše pro menší bazény.

Nejšetrnější způsob sanitace bazénové vody je s pomocí solničky. Tento proces využívá pouze vodu, sůl a elektrickou energii. Výsledkem je jemně slaná mořská voda s antiseptickými účinky.

Anketa

Čistíte bazén chemicky, nebo alternativní cestou?
Chemicky
66,3 %
Alternativně
11,5 %
Kombinujeme obě metody
8,7 %
Nemáme bazén
13,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2990 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám