Hlavní obsah

Zapuštěný bazén vydrží desítky let, při výběru nezapomínejte na doplňky

Právo, Sylva Svobodová

Zvolená konstrukce a filtrace jsou pro spokojenost s bazénem rozhodující. Proto na těchto komponentech nešetřete, volte špičkovou kvalitu. I když u klasických bazénů je vyšší vstupní investice, jsou odolnější než nadzemní a jejich životnost si nezadá s životností nemovitosti.

Foto: Albixon

I když vodu v bazénu ošetřujete solí, bez bazénové chemie se neobejdete. Chemické prostředky skladujte v původních obalech.

Článek

Jestliže uvažujete o stavbě zapuštěného bazénu, začněte s tím již nyní, na počátku jara. Kromě stavebních prací kolem bazénu je totiž důležitá i úprava okolí, řešení terasy. Zde totiž trávíme nejvíce času.

Samotný výběr je hodně individuální záležitost: materiál, tvar, velikost a hloubku bazénu volíme podle toho, kdo, jak často a k jakému účelu bude bazén primárně používat.

Foto: Desjoyaux

Bazén 5 x 3 m obdélníkového tvaru s rohovým vnitřním schodištěm je díky technologii možno rozměrově přizpůsobit prostorovým možnostem. Bohatá nabídka bazénových fólií dodá každému bazénu svou originalitu.

Výběr bazénu

Možností je nespočet. Existují i bazény, jejichž konstrukčním základem jsou robustní panelové dílce, díky nimž se dá bazénu vtisknout originální tvar i rozměry. Nadefinovat lze i různou hloubku (nejčastěji mají bazény standardní hloubku 1,2 nebo 1,5 m) a tvar dna: mělčinu pro děti, hlubší část pro plavání nebo skákání do vody.

Pro správnou volbu nejen velikosti, tvaru, ale i konstrukčního řešení je vhodné oslovit bazénového specialistu. Bazény jsou totiž z velmi rozmanitých materiálů (keramické, sklolaminátové, kompozitní, fóliové, sklokompozitní, ocelové, nerezové apod.), a to je třeba zohlednit.

Foto: Mountfield

Konstrukční a materiálové řešení bazénu Azuro Vario je vhodné pro instalaci bazénu na povrchu terénu i pro jednoduché částečné, nebo úplné zapuštění bazénu do země. Kovová stěna má zvýšenou protikorozní ochranu a vnější vzhled v imitaci dřeva.

Kam ho umístit?

Ideální je místo, které je během dne osluněné, nejlépe na jižně orientované části pozemku. Důležitou roli hrají stromy, vyšší dřeviny, stavby ze sousedství, členitost a svahování pozemku, komunikační návaznost na jiné objekty.

„Bazén lze umístit volně do zahrady, ale může být i součástí terasy přiléhající přímo k domu. Obecně platí, že v těsné blízkosti nemají být opadavé stromy nebo vegetace se zvýšenou produkcí pylu. Preferujte soukromí. Při umístění bazénu počítejte předem i s odsunem zastřešení mimo bazén,“ vysvětluje František Všetečka z firmy Mountfield.

Foto: Mountfield

Keramický bazén Excelence model Lord s posuvným zastřešením má komfortní integrované schodiště nevystupující z linií bazénu. Rozměrová řada 5,50 x 3 x 1,50 m, objem 19 m3.

Zakrytí bazénu

Bazénové zastřešení prodlužuje koupací sezónu na šest až sedm měsíců v roce. Díky solárnímu efektu dochází k ohřevu vody během dne, naopak v noci si voda pod ním udrží mnohem déle vyšší teplotu. Lze si ho na bazén instalovat kdykoliv.

Zastřešení snižuje znečištění vody, péče o vodu je snazší. Klíčová je i bezpečnost dětí, protože krytý bazén lze znepřístupnit (uzamknout). V případě, že zvolíte větší a vyšší model zastřešení, získáte prostor pro posezení za špatného počasí.

Foto: Desjoyaux

Bezkolejnicové zastřešení je k dispozici v různých barevných provedeních včetně pohodlného bočního vstupu do bazénu a elektrické motorizace. Po odsunutí zastřešení nezůstávají podél bazénu žádné kolejnice, ve kterých by se usazovaly nečistoty.

Zajímavou alternativou k posuvnému zastřešení jsou pro majitele moderních zapuštěných bazénů plovoucí lamelová zakrytí s elektrickým pohonem na dálkové ovládání. Možné je i finančně nejdostupnější univerzální zakrytí bezpečnostní plachtou.

Foto: Hornbach

Dobrým pomocníkem pro udržení teplé vody je solární plachta. Když se bazén na noc přikryje, zmenší se tepelné ztráty nastřádané během dne. Může se využít i jako přirozený ohřívač vody ve dne.

Bazénové příslušenství

Křišťálově čistou vodu udržíme jen s pomocí bazénové techniky, příslušenství a filtrace.

„Písková filtrace čistí vodu přes křemičitý písek, který zachytává většinu nečistot. Kromě toho pomáhá udržet správnou hodnotu pH vody,“ vysvětluje Daniel Brychta, odborník z Hornbachu. Ideálně se pohybuje v rozmezí 7,0 až 7,4.

Foto: Mountfield

Bazénová chemie a kapkový tester Azuro - vhodné přípravky k odzimování a úpravě vody.

Vybavte se i doplňky, které zpříjemňují pobyt v bazénu a ulehčují péči o vodu: automatické dávkovače, bezchlórové úpravy, tepelná čerpadla, protiproudy, reflektory, masážní trysky apod. Dále sem patří bazénové teploměry, bazénové vysavače od manuálních až po automatické.

Nezbytností u nezastřešeného bazénu je solární plachta. Zamezuje vniknutí nečistot do vody a zabraňuje tepelným ztrátám během noci. Ale pozor, nikdy neslouží jako zábrana proti pádu!

Vždy myslete na ochranné prvky, třeba bezpečnostní zábradlí, elektronický hlídač hladiny, který signalizuje pád do bazénu. V případě malých dětí je ale nejlepší ochranou zastřešení s uzamykáním.

Foto: Hornbach

K vyššímu bazénu se vyplatí pořídit bezpečné schůdky. Mezi další vybavení patří plovák na chlórované tablety, čisticí houbičky, speciální vysavač, hladinové síťky a různé kartáče.

Chyby z praxe

„Nejčastější chybou je, že chceme mít vše najednou. Vlastní bazén s filtrací, zastřešení, automatické dávkování nebo alespoň elektrolýzu, tepelné čerpadlo, protiproud, robota… Ve snaze vejít se do rozpočtu se pak šetří na důležitých komponentech. Zejména na vlastní konstrukci bazénu a filtraci,“ vysvětluje odborník Jiří Princ z firmy Desjoyaux. Další bazénové doplňky a příslušenství lze dokoupit v klidu později.

Hodně lidí si myslí, že i strojovna filtrace má být v zemi. Na první pohled se toto řešení nabízí, ale má i mnoho nevýhod.

„Zejména je to obrovský diskomfort obsluhy bazénu, kondenzace vlhkosti a negativní vliv na elektroniku, možné poškození jímky a bazénové technologie zvýšením hladiny spodní vody. Ve finále jsou to i poměrně vysoké pořizovací náklady,“ vysvětluje František Všetečka z Mountfieldu.

Foto: Mountfield

Automatický vysavač Seawalker je skvělý pomocník na údržbu bazénu. Po vložení vysavače do bazénu stačí na externí programovací jednotce zvolit délku pracovního cyklu. Po skončení se sám vypne.

Rozšířený je mýtus, že sůl v bazénu znamená bezchlórovou údržbu. Jde o omyl, protože většinou jde o úpravu slané vody elektrolýzou. Díky speciálnímu zařízení – salinátoru – je ve speciální cele protékající voda obohacována plynným chlórem, čímž je dezinfikována. Plynný chlór je bez zápachu, proto si většina lidí myslí, že v bazénu chlór vůbec není.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Rekonstrukce

Při renovaci stávajících bazénů je důležité postupovat individuálně a vycházet z daného stavu. Neexistuje jednotný manuál.

Často je užívána technologie bezpotrubních filtračních jednotek. Výhodou je jednoduchost a rychlost instalace, nejsou nutné žádné potrubní rozvody ani prostupy bazénových stěn, technologické zázemí. Odzimování a zazimování probíhá bez zbytečného odpouštění většiny vody z bazénu.

Minislovníček

Písková filtrace: Čistí vodu, bez ní ji nelze mít kvalitní. Filtraci udržujte neustále čistou, jednou za 14 dní ji pravidelně propírejte a nejlépe jednou za dva roky vyměňte.

pH vody: Je hodnota zásaditosti či alkality vody, kterou je třeba před každou úpravou vody měřit testerem. Měření provádějte ve stejnou hodinu, nejlépe ráno. Kontrolujte ji při použití chlórové chemie, UV lampy, ionizátoru i solničky.

Chlórová chemie: Dodává se pomocí tablet, granulátů, oblíbená je úprava vody solí, kdy se ze slaného roztoku získává nejčistší forma volného chlóru, která ihned dezinfikuje. Chlórové tablety nesmí být delší dobu umístěny ve skimmeru (hladinový sběrač nečistot), zejména při vypnutém oběhovém čerpadle.

UV lampa: Možnost, jak mít vodu čistou bez chlóru. Je šetrná k životnímu prostředí, působí na mikroorganismy, nedokáže však zničit všechny bakterie a řasy, proto se stále používá i druhotná dezinfekce.

Ionizátor: Zbaví nás potřebných chemikálií k ošetřování bazénové vody. Ta pak není cítit po chemických čisticích prostředcích. Vodu dezinfikuje elektrolytickým dávkováním iontů mědi, stříbra, a to zcela automaticky.

Tepelné čerpadlo: Není závislé, na rozdíl od solárních panelů, na svitu slunce. Odebírá totiž tepelnou energii z okolního vzduchu o nízké teplotě a dokáže bazén vyhřát až o 10–12 °C.

Salinátor: Do vody rozpustí odpovídající množství soli a elektrický proud o bezpečném napětí pak vytváří plynný chlór, která je základem dezinfekce vody. Podíl soli není tak vysoký jako v moři, tento způsob úpravy je prospěšný i lidem s citlivou pokožkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám