Hlavní obsah

Užívejte si teplou vodu v bazénu po celý rok, vyzkoušejte solární ohřev

Právo, Sylva Svobodová

Někdy slunce nezvládne ohřát bazén tak rychle, jak si přejeme. Děti se ale chtějí koupat hned, a brzy mají modro kolem pusy. K příjemně teplé vodě si proto pomůžeme ekologickým solárním ohřevem, který je určen pro bazény. A to nadzemní i zapuštěné.

Foto: Albixon

Solární ohřev vody udrží správnou teplotu i v případě, že slunce zajde za mraky. Jinak pracuje zadarmo a ekologicky.

Článek

Ohřev vody probíhá díky solárnímu panelu. Aby k naší spokojenosti dobře „pracoval”, musíme ho správně umístit.

Je logické, že musí stát na místě, kde je dostatek slunce. Vyhneme se proto stínu, zamyslíme se, zda se panely či prvky vzájemně nepřekrývají.

Hledáme i prostor, kde nehrozí poškození větrem. Odborníci doporučují jako optimální sklon pod úhlem okolo 30° směrem na jih. Také pozor, aby zařízení nestálo v bezprostřední blízkosti bazénu: kvůli bezpečnosti osob i možnému poškození samotného výrobku.

Jak funguje?

Solární panel pohlcuje tepelnou energii slunečních paprsků a předává ji vodě, která panelem proudí. Chladná voda v bazénu je pomocí čerpadla filtračního systému vháněna do solárního panelu.

Basketbalista LeBron James si koupil sídlo, jehož pýchou je ohniště v nekonečném bazénu

Jak bydlí VIP

Průchodem množstvím malých obdélníkových trubiček, kterými je panel tvořen, se voda ohřívá a teplejší se vrací zpět do bazénu.

Foto: Mountfield

Solární ohřev Supreme má výkon díky materiálům a technologii výroby. Základem solárního ohřevu je zesílený deskový ohřev, který je zasazen do samonosné konstrukce. Ohřev je zakrytý transparentním polykarbonátovým 3mm plátem, vzniká skleníkový efekt.

Foto: Hornbach

Solární ohřev Slim 3000 díky svému tvaru absorbuje více slunečního záření než jiné ohřevy. Má nožičky a je možné ho nasměrovat přesně na slunce. Cena 2990 Kč.

Příjemné je, že vlastně využíváme zdarma sluneční energii. Správně nainstalovaný solární systém zvýší teplotu vody v bazénu až o 6 °C oproti bazénům bez ohřevu.

Jestliže je pod mrakem nebo deštivo, solární ohřev bude samozřejmě pracovat hůře, ale stačí jeden nebo dva dny a teplota vody se rychle vrátí zpět. Dobrá zpráva je, že solární absorbéry jsou v podstatě bezúdržbové, stačí je pouze, hlavně v pylové sezoně, prostě umýt.

Domek i s efektním bazénem si muž v džungli postavil takřka holýma rukama

Tipy a trendy

Vyberte správně

Plocha panelů solárního ohřevu by ideálně měla být 60 % plochy vodní hladiny. Pro bazény s objemem vody do 9 m³ lze použít panel o ploše 0,9 m².

Pro bazény s objemem vody do 20 m³ se používá panel o ploše 3,6 m², do 30 m³ panel o ploše 5,4 m².

Foto: Hornbach

Solární ohřev Marimex Slim Flexi má rozměry 120 cm x 120 cm, vhodný je pro rozměrné nádrže 10 m³, jak k pískové, tak kartušové filtraci. Umístíme ho vedle bazénu směrem na jih. Cena od 899 Kč.

Foto: Hornbach

Regulační ventil pro solární ohřevy se zapojuje do filtračního okruhu se solárním ohřevem tak, aby se dal průtok vody v systému regulovat (noční filtrování, dostatečně ohřátá voda, zvýšená intenzita filtrování při znečištěné vodě).

Panely lze mezi sebou spojovat bazénovými hadicemi. Pokud máte menší plochu panelů, než kolik by měla být podle velikosti vašeho bazénu, s teplotou vody nebudete spokojeni. V oblastech, kde je chladnější a kratší léto, je zase lepší použít rovnou panely s větší plochou.

Máte rádi neotřelý luxus? Pak je tu něco pro vás - kostel s vlastním bazénem a vířivkou

Tipy a trendy

Výhody solárního ohřevu

Tyto systémy nepředstavují žádné náklady navíc při svém provozu. Sluníčko je zadarmo a kromě prvotní investice do zařízení už nic dalšího neplatíme.

Vykoupete se v příjemně teplé vodě mnohem dříve, aktivně si užívat bazénu budete od jara do podzimu.

Foto: Marimex

Solární ohřev Pyramida SUN je určen pro nadzemní i zapuštěné bazény do objemu 6 m3. Díky kompaktnímu tvaru a pyramidově uspořádanému vinutí vody v ohřevu je ideální pro menší zahrady, kde není prostor na ploché solární ohřevy.

Foto: Mountfield

Solární ohřev Domeček o ploše 1,84 m2 skloubil dvě funkce: solárního ohřevu a funkci domečku na pískovou filtraci. Díky obloukovitému tvaru dosahuje dobrých výsledků při ohřevu vody. Slunce na jeho plochu dopadá po většinu dne a bazén se ohřívá průběžně.

Na trhu je mnoho solárních systémů, pro všechny druhy, velikosti a tvary bazénů.

Mají jednoduchou montáž. Solární ohřev stačí připojit do filtračního okruhu. V něm se filtrovaná voda ohřeje a do bazénu se vrací teplá.

Předností je i skutečnost, že jde o spolehlivý a snadný systém, u nějž nic nemusíme složitě nastavovat ani udržovat.

Anketa

Využili byste solární ohřev vody v bazénu?
Už ho máme.
50,2 %
Ano, určitě si ho pořídíme.
20,7 %
Asi ano.
7,6 %
Nevím.
2,2 %
Asi ne.
3,1 %
Ne, nic takového nepotřebujeme.
6,1 %
Nemáme bazén, takže není k čemu ho pořizovat.
10,1 %
Celkem hlasovalo 604 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Připravte bazén na novou sezonu

S přípravou bazénu na jaro a léto začínáme, když se teplota vody v něm pohybuje lehce nad 10 °C. V teplejší vodě se zvyšuje riziko růstu řas a množení...

Výběr článků

Načítám