Hlavní obsah

Milujete letní koupání? Kupte si bazén, ale šetřete vodou

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodejci bazénů přicházejí s výhodnými cenami většinou až na podzim, lidé totiž zvažují koupi bazénu po horkém létě. K jeho pořízení však Čechy nyní motivuje i omezené cestování kvůli pandemii.

Foto: Bauhaus

Samonosný bazén Easy Set s nafukovacím prstencem je z vysoce kvalitního 3x zesíleného PVC. Kapacita 2419 bez filtrace. Cena 799 Kč.

Článek

Například společnost Albixon zaznamenala už v dubnu na českém trhu meziroční navýšení poptávek o zhruba 200 %, stejně tak eviduje nárůst počtu objednávek ze zahraničí o 10 %. Zájem je o bazény napříč celou republikou, jedná se jak o rodinné zahradní bazény, tak o bazény pro rekreační objekty.

„Velké množství zákazníků dle svých slov o vlastním bazénu uvažovalo již delší dobu, a tak současnou situaci berou jako hlavní podnět pro to, aby svůj dlouholetý sen konečně uskutečnili,“ říká František Petrášek, obchodní ředitel firmy Albixon.

Vlastnictví bazénů, zejména těch větších rozměrů, však naráží na chudnoucí vodní zdroje. Výrobci proto nabízejí možnosti takové údržby vody, díky kterým vydrží v bazénu několik sezon. Při zazimování se pak voda odpouští pouze z přelivového žlábku a potrubí, u skimmerového bazénu pouze z potrubí. Uvnitř se tak zachovají zhruba 2/3 objemu vody.

Foto: Albixon

Zastřešení bazénu chrání vodu před znečištěním zvenku a spolu s tepelným čerpadlem pro ohřívání vody v bazénu prodlouží koupací sezonu.

Foto: Hornbach

Pro bazén Florida stačí jen připravit místo, rozvinout bazénovou podložku, bazén rozbalit a sestavit podpěrnou konstrukci, na kterou se navlékne bazénová fólie. Cena 10 990 Kč.

Domek i s efektním bazénem si muž v džungli postavil takřka holýma rukama

Tipy a trendy

Zkuste slanou vodu

O slanou dezinfekční úpravu vody se postará solonizační jednotka. Slaná voda nedráždí pokožku ani oči, koncentrace soli je v ní zhruba 10x nižší než u mořské vody.

Pozor! Sůl se nepřátelí s kovy, pokud máme ve stávajícím bazénu nějaké kovové součástky (žebřík, výměník, elektrický ohřev), bude potřeba je vyměnit za plastové nebo titanové.

Foto: Mountfield

Bazény řady Métropole mají stěny z vysokopevnostního kompozitního materiálu, jsou potaženy speciální silnostěnnou vrstvou G-liners s měkčeným povrchem. Lze je zapustit třeba do stylové dlažby nebo kamenné či dřevěné terasy.

Foto: Mountfield

Keramický bazén řady Compact nabízí integrovaná schodiště nevystupující z linií bazénu, odpočinkové lavice a relaxační zóny ve vstupních schodištích. Konstrukce a izolace omezují tepelné ztráty vody, speciální gelové barvy vytvářejí atraktivní 3D efekt.

Anketa

Jak dlouho vám vydrží voda v bazénu?
Každý rok natáčíme novou.
38 %
Někdy musíme vyměnit vodu i během roku.
1,9 %
Dva roky maximálně.
3,5 %
Déle než dva roky.
56,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 573 čtenářů.

Základem je kvalitní filtrace

Voda v bazénu může vydržet i několik sezon. Podmínkou k tomu je ovšem zvolit vhodný typ filtrace a bazénové chemie.

„O bezpečné koupání v čisté vodě se postará bazénové chemie, která vám pomůže udržet vodu v bazénu bez různých mikroorganismů. V sortimentu obchodů se setkáte s bezchlorovými a chlorovými přípravky. Používají se k čištění, jako prevence proti řasám, k úpravě pH nebo k zazimování,” vysvětluje David Benda ze společnosti Hornbach a dodává:

 „Spolu s bazénovou chemií je důležité zároveň používat i bazénovou filtraci. Do menších bazénů vám stačí tzv. kartušová filtrace, do těch větších pak filtrace písková. Některé bazény se prodávají už v setu s filtrací”.

(nes)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám