Hlavní obsah

Pár předělal dodávku na obytný vůz. Jen s bednou nářadí a půjčenou pilou

Mladý pár, Jessie a Chris z americké Atlanty, snížil své měsíční náklady na méně než polovinu poté, co si koupil dodávku a přeměnil ji na obytný vůz pomocí jediné sady nářadí a vypůjčené pily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pár si předělal dodávku na dům snů, ročně tak ušetří v přepočtu přes půl milionu korunVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Devětadvacetiletá Jessie Biserová původem z Minnesoty je online instruktorkou jógy a její partner, 25letý Christopher Kelly, je softwarový inženýr. Společně si splnili sen a posledních 18 měsíců strávili cestováním po USA v dodávce Ram Promaster.

Pár se poprvé setkal v Atlantě, kam se Chris přestěhoval z Massachusetts za prací. Netrvalo dlouho, přesněji osm měsíců, a partneři si v lednu 2019 společně koupili vozidlo za 40 000 dolarů, v přepočtu za 856 tisíc korun.

První rok strávili tím, že z dodávky udělali místo, kde je možné bydlet, a pak se vydali na cesty. „Jednoho dne, krátce poté, co jsme spolu začali chodit, jsem se zmínila o tom, že mám na léto seznam věcí, které bych chtěla zažít,“ svěřila se reportérům agentury AP Jessie.

„Chris si zpočátku myslel, že to je naprosto šílený nápad, ale po troše přemýšlení a zkoumání se rozhodl, že žít v dodávce bude přesně ten typ vzrušení, jaké si nakonec také užije. Oba rádi poznáváme nová místa, trávíme čas venku a ke štěstí nepotřebujeme hromady předmětů.”

Jessie měla původně v plánu strávit na cestách v autě pouze léto, a to ještě jen v menším vozidle, pravděpodobně by to bylo SUV nebo menší dodávka, kterou ale nebude předělávat na domov na kolečkách.

Když ji ale přítel podpořil, rozhodli se, že původní nápad poněkud upraví. Chris totiž zatoužil po plně vybaveném obytném voze, ve kterém bude nejenom postel, ale také sprcha, toaleta, sporák atd.

Jessiino nadšení neznalo mezí: „Můj malý sen se brzy změnil v něco velkého a skvělého.“

Řemeslníky samouky se stali podle videonávodů

Ve snaze udržet náklady na co nejnižší úrovni se partneři rozhodli, že si auto upraví k trvalému pobytu sami, vlastními silami.

Bylo to docela odvaha, neboť ani jeden z nich neměl s něčím podobným z dřívějška zkušenosti. Chris měl určité zkušenosti s tesařskými pracemi, ale to je tak všechno.

Bývalá dodávka pro koně slouží jako skromný, ale plnohodnotný dům

Tipy a trendy

Veškeré elektrikářské, instalatérské, a dokonce i svářečské zkušenosti získali jen díky internetu. Krok za krokem se ale ve svých dovednostech zdokonalovali, především díky kutilským videonávodům, která si hledali na Youtube.

Proměna nakonec opravdu nestála tolik. Celkové náklady na ni činily 18 000 dolarů, tedy 385 tisíc korun. „Veškerou práci jsme zvládli sami, což nám ušetřilo spoustu peněz,” pochvaluje si Jessie.

Rok práce po nocích a víkendech se vyplatil

„Na proměnu jsme měli jen noci a víkendy a jen jednu sadu nářadí Ryobi od Home Depot plus na několik týdnů zapůjčenou stolní pilu. Vše ostatní jsme ale dělali ručně. Celé nám to trvalo asi rok, ale zhruba po sedmi měsících jsme byli z 90 procent hotovi,” odhaduje zpětně Jessie.

Po osmnácti měsících je jejich životní styl úplně jiný než dříve. Především prý ale takto ušetří obrovské množství peněz a zároveň mají možnost neustále prozkoumávat nová a nová místa.

Jessie to vysvětluje: „Život v dodávce je mnohem levnější. Přešli jsme ze dvou plateb nájemného a dvou plateb za auto na jednu platbu za dodávku. Náš celkový součet měsíčních nákladů činil 3800 dolarů (81 tisíc korun) a nyní je to 1585 dolarů (34 tisíc korun).” Ročně tak ušetří takřka 570 tisíc korun.

Svobodná matka a automobilová závodnice přestavěla autobus na obytný vůz

Tipy a trendy

„Nejsme si jisti, kde se jednou budeme chtít usadit, takže je to skvělý způsob, jak vidět každé místo a opravdu si ho zažít. Pokud se nám nějaké místo líbí, můžeme tam zůstat tak dlouho, jak chceme, a pokud se nám nějaké místo nelíbí, můžeme odejít a jet někam jinam,” popisuje hlavní výhodu svého životního stylu mladá žena.

Občasné nepohodlí za zážitky stojí

Zároveň je ale stále nohama na zemi a přiznává, že život na takto malém prostoru je samozřejmě někdy i náročný. Jsou to převážně věci, nad nimiž člověk bydlící v bytě či domě ani nepřemýšlí. Ať je to někdy otázka, kde se bude spát, zda budou mít dostatek vody nebo kam vynesou toaletu. S životem v dodávce také odpadá možnost nakupování kdykoli se člověku zamane.

Někdy trpí také jejich fyzické pohodlí. Není možné si prostě jen roztáhnout gauč a uvelebit se, citlivkám by jistě mohlo vadit i to, že se pořád někde něco kolem povaluje. Z hlediska profesního života je pak i nepříjemné, pokud se nacházejí v místě bez signálu wi-fi.

„To jsou všechno věci, které mohou každý den trochu více stresovat a pak je opravdu důležitá komunikace. Celkově však víkendové průzkumné výlety a úžasná místa, která vidíme, rozhodně stojí za trochu těch nepříjemností,” je přesvědčená Jessie. „Za rok 2021 jsme už projeli asi 20 národních parků a 12 států, včetně Arizony, Utahu, Colorada a Kalifornie,“ vypočítává.

Závěrem má pár rad pro všechny, kdo o podobném obratu ve svém životě také uvažují: „Každý má své priority, ale pokud je tohle to, po čem toužíte, pak vězte, že existují způsoby, jak toho dosáhnout dostupnější cestou, aby to odpovídalo vašim představám.”

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám