Hlavní obsah

Mladá rodina se dvěma malými dětmi tráví život na cestách

Novinky, Jana Nesvadbová

Mladí manželé Dylan a Kallie Bergamaschiovi z australského Adelaide brázdí svůj jižní kontinent i se svými dvěma syny, se čtyřletým Lincolnem a ani ne ročním Zephyrem pouze ve svém upraveném autobusu. Malý prostor, který spolu na cestách obývají, prý zlepšil jejich vzájemné vztahy a umožnil jim, aby jeden druhého lépe poznali.

Foto: Profimedia.cz

Mladá rodina musí pečlivě zvažovat, co ke svému životu opravdu potřebuje, a co už ne. Lépe než kdokoli jiný totiž ví, že jejich úložné prostory nejsou nafukovací.

Článek

Manželé chytili cestovatelskou horečku na svatební cestě v kanadských Rocky Mountains. To bylo na podzim v roce 2017. Odtud se ještě vrátili zpět domů a nějaký čas pokračovali ve svém starém životě.

Chodili každý do práce, od 9 do 17 hodin, a pomalu sledovali, jak je tento životní styl od sebe oddaluje. Rozhodli se proto pro radikální změnu.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli se scenérie za jejich okny neustále mění, oni sami jsou neustále doma.

Za v přepočtu 300 000 korun koupili autobus pro 22 pasažérů a nechali ho přestavět na obytný. Tato úprava je stála dalších 200 000 korun a trvala půl roku. Jejich nový, mobilní domov je plně napájen solární elektřinou.

Foto: Profimedia.cz

Život ve stísněném prostoru podle mladých manželů člověka naučí, že toho ve skutečnosti až tolik nepotřebuje.

Foto: Profimedia.cz

Cestovatelská vášeň je poprvé zasáhla během svatební cesty. A už je od té doby neopustila.

Na podzim roku 2018 se tedy společně s malým Lincolnem vydali na první cestu. Už v prosinci se ovšem na krátko vrátili do Adelaide zpět, aby zde přivedli na svět svého druhorozeného syna, Zephyra.

Po několika měsících ale znovu nasedli do autobusu a vydali se znovu na cestu, tentokrát bez toho, aniž by si stanovili termín, kdy se chtějí usadit, nebo vrátit k rodině.

Foto: Profimedia.cz

Tam, kde dříve cestovalo 22 pasažerů, nalézá svůj domov čtyřčlenná rodina.

Dylan, bývalý betonář, si nemůže pozitivní vliv nomádského života na jejich rodinu vynachválit. Zejména na starším Lincolnovi je to prý dobře patrné.

„Tolik se toho na cestách naučil a zažil toho tolik, co mnozí lidé ani nikdy nezažijí. Nejenom že prožívá všechny ty vzrušující věci, ale navíc si je i pamatuje,” rozplývá se Dylan v rozhovoru pro deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Život na malém prostoru rodině mj. umožnil se vzájemně dobře poznat, ale především sblížit.

Zároveň popisuje, jak je každodenní rutina, kdy většinu dní trávili s Kallie v práci, od sebe jen vzdalovala. Život na cestě jim umožnil navázat spolu nový vztah a navíc se lépe vzájemně poznat.

Neznamená to ovšem, že by jejich partnerství bylo po celou dobu bez mráčku, vypjaté chvíle se prý čas od času dostavují, ovšem obvykle jen jako následek nutnosti najít každý večer vždy nové místo k zaparkování.

Foto: Profimedia.cz

Nejmladšímu členu rodiny ještě nebyl ani rok, a má nacestováno víc, než kdekterý dospělý.

Nadšení pro společné cestování je ovšem neopouští a jsou odhodlaní v tomto stylu života pokračovat tak dlouho, jak jen si to budou moci dovolit.

„Kdybychom nalezli způsob, jak si tento styl udržet dlouhodobě, myslím, že bychom nikdy s cestováním nepřestali,” říká Dylan.

A dodává, že jejich rodina je naštěstí velice podporuje. A tak, kdykoli jejich autobus, jemuž něžně říkají Nelly, potřebuje opravit, mají se kam vrátit a jsou vždy uvítáni s otevřenou náručí.

Foto: Profimedia.cz

Malý Lincoln zažívá na cestách s rodiči věci, které nepoznají ani mnozí dospělí.

Foto: Profimedia.cz

Kdyby přišli na způsob, jak svůj životní styl udržet, s cestováním by hned tak nepřestali.

Život v autobuse je podle manželů něčím, co by určitě prospělo každému, aby si vyzkoušel.

„Život na tak malé ploše vás přinutí minimalizovat množství svého majetku a naučí vás, že toho tolik ve skutečnosti nepotřebujete. Pomůže vám to propojit se jeden s druhým a také se svým okolím. Trávíte čas tím, že prozkoumáváte svět a zažíváte dobrodružství, místo toho, abyste seděli doma u televize,” říkají.

Foto: Profimedia.cz

Proměna starého autobusu trvala půl roku.

Jednou z nejlepších věcí na jejich životním stylu je prý to, že ačkoli se scenérie za okny neustále mění, oni jsou stále doma.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Lákalo by vás také žít život na cestách ve vlastním autobusu?
Ano, to by bylo nádherné. Hned vím, kam bychom jeli!
63 %
Asi ano, kdybychom na to měli.
21,4 %
Nevím, neumím si to moc představit.
5 %
Spíše ne. Nemám na to povahu.
4,2 %
V žádném případě! Doma je doma! A to je tam, kde jsme teď.
6,4 %
Celkem hlasovalo 238 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám