Hlavní obsah

Snoubenci do toho praštili, nyní platí za bydlení měsíčně o 41 tisíc méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K radikálnímu kroku se před dvěma lety odhodlal pár z amerického státu New Hampshire. Snoubenci Lindsay a Leo se do toho rozhodli praštit a pořídili si starý školní autobus, ve kterém hodlají cestovat po Americe. V něm je čeká život bohatší na zážitky a méně náročný na náklady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dvojice bydlí v přestavěném školním autobuseVideo: Caters News/Lindsay Chapman, AP

 
Článek

Devětadvacetiletá Lindsay Chapmanová se svým partnerem, třiatřicetiletým Leo Rossem, řešili už nějaký čas podobný problém jako mnoho jejich vrstevníků. Většina peněz, které vydělají, putuje pouze na bydlení. A přitom se nikam pořádně nedostanou, nic nevidí. A život ubíhá.

Před necelými dvěma lety, v září roku 2019, se proto rozhodli všechno změnit. Vyhlédli si starší školní autobus od výrobce International z roku 2003 a v přepočtu za 32 tisíc korun jej koupili.

Poté následovaly tři měsíce usilovné práce, během kterých jej kompletně přestavěli na obytný vůz. To bylo dalších 207 tisíc korun. Ale investice se zjevně vyplatila. V současnosti jsou totiž jejich měsíční náklady na bydlení v průměru o 41 tisíc korun nižší v porovnání s minulým stylem života.

Pár zveřejnil video ze svého mobilního domova, na němž je dobře vidět, kolik práce si s jeho budováním majitelé dali, i to, které věci se rozhodli oželet. Tím nejvýraznější ústupkem je nepochybně absence koupelny se sprchou, k hygieně musí stačit pouze toaleta umístěná do uzavíratelné kabinky bezprostředně za řidičovým sedadlem.

Naproti ní jsou maličká kamínka vyzdvižená zhruba do výše pasu obyvatel autobusu. Prostor pod nimi slouží jako zásobník na palivo. Kuchyňská zóna sousedí s toaletou, tvoří ji skříňka s dřezem a malou pracovní plochou, vedle níž je plynový sporák s troubou a třemi hořáky. Naproti kuchyňce je stolek s lavicí určený k jídlu a práci. Nejvíce místa v přestavěném autobusu zabírá postel, jíž od denní zóny odděluje něco málo úložných prostorů.

Pár, jenž se hodlá v polovině roku 2022 brát ve městě Jackson, sdílí svůj zeleně natřený domov s kočkou, které vytvořil velitelské stanoviště hned u čelního skla. Zrzavá společnice tak může dohlížet nejen na cestu, ale i na veškeré dění v autobusu a samozřejmě jí neunikne nikdo, kdo do autobusu vstupuje či z něj odchází.

Anketa

Oželeli byste ve svém pojízdném domově sprchu?
Ano, bez problémů. Umím se umýt i bez ní.
9,1 %
Na nějaký čas ano, trvale ne.
48,9 %
Jen kdyby nebylo opravdu zbytí.
5 %
Ne, to tedy opravdu ne.
21,5 %
Hlavně bych se nikdy nestěhoval/a do pojízdného obydlí.
15,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7307 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám