Hlavní obsah

Svobodná matka a automobilová závodnice přestavěla autobus na obytný vůz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příliš nákladné bydlení v domě a láska k dlouhodobým výletům do pouště nebo na pláž, to všechno vedlo Egypťanku Yaru Shalabyovou k rozhodnutí změnit styl života. Tato 37letá automobilová závodnice vzala svého syna a společně si pořídili autobus. Ten nechali přestavět na obytný a nyní jim už nic nebrání v tom, aby si užívali života po svém a levněji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Egyptská svobodná matka si předělala autobus k bydleníVideo: AP

 
Článek

Egypťanka Yara Shalabyová je svobodná matka a zároveň závodnice rallye. Ač se může její život zdát nevšední, až dobrodružný, i ona se denně potýká s problémy běžného dne. Například nájemné, které platila, bylo pořádně vysoké. Na to, jak ho snížit, ale dlouho nemohla přijít.

K jejím zálibám patřily dlouhé výlety do pouště. Anebo na pláž. Jenomže ani na jedno z míst se člověk bez důkladné přípravy na moc dlouho vypravit nemůže. Po pár dnech dojdou zásoby jídla nebo se vybijí baterie v zařízeních. A pak, ať člověk chce, nebo ne, musí zase zpátky do civilizace.

Jiné by to ale bylo, kdyby se člověk mohl do pouště nebo na pláž dočasně přestěhovat. V nějakém mobilním příbytku... Zhruba tak postupovala ve svých úvahách paní Yara. A jako řidička nalezla schůdné, byť v zemi velmi neobvyklé řešení. Ukázalo se jím bydlení v obytném voze, který získá proměnou vyřazeného autobusu.

Ten si také pořídila a posledních pět měsíců strávila hledáním dílen, kde by jí pomohli s jednotlivými fázemi přeměny jejího autobusu. V minulých dnech se do něj konečně mohla začít stěhovat.

Předpokládá, že kompletní přesun si vyžádá dva měsíce. Musí totiž během té doby přijít na to, co bude v mobilním obydlí skutečně potřebovat a bez čeho se nakonec obejde. Po tuto přechodnou dobu si ještě hodlá ponechat svůj byt. Aby měla nějakou jistotu a zázemí i místo, kde nepotřebné věci může zatím přechovávat. Ze srdce se ale už těší na okamžik, kdy se břemene v podobě bytu zbaví a ušetří tak značně za nájemné.

Jak si voják plní svůj sen: Proměna vlakového vagonu

Tipy a trendy

To není opravdu zanedbatelné. „Kdybych místo nájmu splácela koupi, mohla jsem mít touto dobou už pěkný byt ve velmi dobré čtvrti,“ přiznává s jistou dávkou hořkosti paní Yara.

Jak poznamenává agentura AP, v zemi se za posledních deset let výrazně zvýšily ceny v realitním sektoru, což se odrazilo na životech rodin chudé a střední třídy. Pro ně je vlastnictví bytů nyní mnohem nákladnější.

Paní Shalabyová tak přesunem do upraveného autobusu hodlá ušetřit peníze na koupi bytu pro svého zatím jedenáctiletého syna. Krok, ke kterému se odhodlala, není v Egyptě vůbec běžný. Odvážnou matku čeká ještě spousta administrativních úkonů, než se jí podaří změnit veškeré doklady od autobusu na papíry ke karavanu.

Anketa

Líbilo by se vám také vyrážet na několikadenní výlet do pouště?
Ano, to musí být zajímavé.
19,2 %
Možná...
2,4 %
Nevím, to si neumím představit.
3,8 %
Asi ne do pouště, ale třeba u nás někam do přírody, to by bylo fajn.
60,9 %
Já bych asi raději spíš na tu pláž.
5,6 %
Neláká mě nic z toho. Není nad normální byt.
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2916 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám