Hlavní obsah

Neviditelný dům v ulici opravdu téměř nezaregistrujete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se mu Neviditelný dům a můžete jej objevit – po pečlivém hledání – v londýnské čtvrti Richmond upon Thames. Při letmém pohledu, například z kolem projíždějícího autobusu, jej nejspíše prozradí pouze trojice černě orámovaných štítů. Zbytek fasády totiž pokrývají zrcadla.

BEZ KOMENTÁŘE: Díky fasádě ze zrcadel je dům v Londýně téměř neviditelnýVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Neobvyklý dům hledí svým čelem na rušnou silnici A316 nedaleko velkého kruhového objezdu. Jeho zadní strana pak směřuje do ulice 21 St Johns Road.

Původně to bývala kočárovna, v roce 2015 však dům prošel rekonstrukcí a proměnou podle návrhu architekta a výtvarníka Alexe Hawa. Ten jej přebudoval na rodinný dům, ovšem velice originálním způsobem; zařídil, aby se na rušné ulici stal téměř nepostřehnutelným a jeho obyvatelé tak měli co největší klid.

Potvrzuje to i zkušenost jednoho z uživatelů internetové sítě Reddit, který ve svém příspěvku napsal: „Ve čtvrti bydlím zhruba deset let a projížděl jsem okolo víckrát, než mohu spočítat, a vážně jsem si ho nikdy nevšiml. Víte o něm někdo něco? Je obytný (dům), nebo komerční? Zkusil jsem si to vygooglit, ale nic jsem o něm nenašel.“

Drobná záhada upoutala pozornost místního zpravodajského webu MyLondon, jehož redaktoři se do domu vypravili, aby o jeho obyvatelích zjistili něco bližšího.

Přístavba s kuchyní a jídelnou má švih a vtip. Je prostě nnU

Tipy a trendy

Rodina, která v domě žije, si z pochopitelných důvodů přála zůstat v anonymitě. Prozradila však, že jej obývá celoročně, a to od roku 2019.

„Náš designér Alex Haw přišel s nápadem zrcadla. Zrcadlo přimělo dům k ‚rozpravě se svým okolím‘. V odrazu na něm vidíte stromy na kruhovém objezdu a mraky nad nimi. Ta myšlenka se nám skutečně líbila, a tak jsme ji realizovali,“ prozradili majitelé reportérům na místě.

Dům sice z dálky působí, jako kdyby celá jeho čelní fasáda byla pokryta zrcadly, ve skutečnosti jsou mezi nimi ale i běžně prosklené plochy. Mají podobu dlouhých svislých pásů, které sahají od země až skoro ke střeše. Zrcadlový povrch má rovněž fasáda na zadní straně domu.

Pětice hnědých fotbalových míčů vytváří dohromady domov pro celou rodinu

Tipy a trendy

Pro toho, kdo by chtěl velké plochy zrcadel využít k nějakým vylomeninám, či dokonce nepřístojnostem, mají však obyvatelé varování: „My vás vidíme!“ Zrcadla jsou totiž polopropustná.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Zatímco kolemjdoucí dovnitř domu nevidí, majitelé z domu naopak vidí vše, co se před nimi na chodníku a ulici děje. A tak jsou také nezřídka svědky toho, jak lidé jdoucí kolem, když zaregistrují svůj odraz, využijí nečekanou příležitost a pustí se spontánně do úpravy svého zevnějšku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám