Hlavní obsah

Spořivá žena má v koupelně na zdi mozaikového tygra

Celé měsíce strávila Lauretta Dentonová z anglického Scarborough sháněním recyklovaného materiálu. Svůj zahradní domek plánovala změnit v koupelnu se sprchovým koutem a toaletou. Utrácet za to statisíce se jí ale nechtělo. Začala tedy prohledávat bleší trhy a bazary, nakonec vše zařídila za méně než 2000 liber (59 tisíc korun).

BEZ KOMENTÁŘE: Žena vybudovala koupelnu pouze z recyklovaného materiáluVideo: AP

 
Článek

Velice nevšedním dojmem působí interiér koupelny, kterou v původně zahradním domku vytvořila padesátiletá Lauretta Dentonová z anglického hrabství Yorkshire. Už v dětství jí učarovala recyklace a proto, když doma vytváří něco nového, používá k tomu věci staré. Nejinak tomu bylo i v případě koupelny.

Ta na první pohled zaujme pestrobarevnou mozaikou pokrývající všechny stěny, vytvořenou nejenom z úlomků obkladaček, které jí přenechali z místního obchodu. Zbývající materiál má docela pestrý původ, Lauretta totiž využila například staré talířky, tácky i části mramorového krbu. To vše pořizovala na trzích pořádaných charitami, přes sociální sítě, bazary s autodíly a jinde, kde se dalo. Veškeré jednotlivé části tak sehnala za částky nižší než 10 liber, tedy necelých 300 korun.

Její nástěnné mozaiky ztvárňují tu rybu vyskakující z misky, jinde plameňáka, hlavním motivem je ovšem tygr. Pozorný návštěvník si pak s pobavením všimne páva, jehož oko není nic jiného než zátka od piva. Pár zarážek do knihovny ve tvaru psa pak podpírá recyklovanou skleněnou zástěnu sprchy.

„Výzvou pro mě bylo už nasbírání materiálu, ale pak mě čekala další výzva, a to s mozaikou skutečně začít. Neměla jsem ponětí, jak to dopadne. Bylo by ale tak snadné se vzdát v půli cesty, ve chvíli, kdy se zdálo, že snad ani nemá konce,” svěřila paní Lauretta agentuře SWNS.

Technika mozaiky byla pro ženu přitom naprostou novinkou. Neměla s ní žádné zkušenosti. Začala tedy tím, že si vzhled každé stěny nejprve zhruba nakreslila na papír, aby získala přibližnou představu, kolik bude potřebovat úlomků od které barvy.

Některé kousky obkladů už dostala v nalámané podobě, jiné si musela rozbít sama, ale u některých zjistila, že jsou prakticky nerozbitné. A tak je nechala vcelku. Jiné kousky byly z čirého skla, ty podložila obaly z cukrovinek, anebo skutečnými pavími pery.

Koupelna doplňuje obytnou místnost, kterou v původním zahradním domku vytvořila. Samotný domek je samozřejmě rovněž celý vyrobený z recyklovaného materiálu. Jeho tvůrce je Laurettin manžel, 59letý Philip Denton, který je také nadšeným vyznavačem recyklace.

Anketa

Patříte také k fanouškům recyklace?
Ano, rozhodně!
42,5 %
Jsem tomu docela nakloněn/a.
23,6 %
To neumím moc posoudit.
6,1 %
Spíše ne.
5,5 %
Ne. To vůbec není můj styl.
22,3 %
Celkem hlasovalo 9667 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám