Hlavní obsah

Řadovému viktoriánskému domu dodala rekonstrukce s přístavbou světlo a moderní šmrnc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadový viktoriánský dům v londýnské čtvrti Brook Green měl vše, co staré domy mívají - nedostatek světla, příliš mnoho místností a neustálý pocit chladu. Není divu, že se jej majitelé rozhodli nechat přestavět, prosvětlit a modernizovat. O pomoc požádali architekty z ateliéru s příhodným názvem - Architecture for London (Architektura pro Londýn).

Foto: Christian Brailey

Díky přístavbě je v domě mnohem více světla.

Článek

Zajímavá architektonická řešení vymysleli londýnští architekti pro starý řadový dům ve čtvrti Brook Green. Jeho poněkud temný a uzavřený interiér rozšířili pomocí prosklené přístavby připojené k zadní straně budovy.

Londýnský řadový dům má tradiční uspořádání podlaží, tj. z ulice se vstupuje do tzv. vyššího přízemí, z nějž se po schodech sestupuje do sníženého přízemí. To má vzadu za domem vstup na zahradu. Z vyššího přízemí vede rovněž schodiště vzhůru do vyšších podlaží.

Právě podobu nižšího a vyššího přízemí architekti proměnili jako první. Oba prostory propojili otvorem v podlaze a spustili tudy do spodního přízemí nové dřevěné schodiště z douglasky.

Jeho poslední tři stupně jsou přitom odlité z betonu a tvoří integrovanou součást pracovní desky, která je jejich pokračováním.

Foto: Christian Brailey

Mezi dřevěnou a betonovou částí schodiště je ponechaná mezera, výška stupně ale zůstala stejná.

Zajímavostí je rovněž fakt, že dřevěná část nedoléhá k betonové natěsno, ale je mezi nimi volný prostor ve výši jednoho stupně.

Celek působí o něco odlehčeněji a mezerou může pronikat alespoň trochu světla i do zadní části pracovní plochy, kde tak není úplné šero.

Z bývalého zásobníku na vodu vzniklo OSB království

Tipy a trendy

V nejspodnější části je kuchyň s jídelnou, pod předzahrádkou je pak malá koupelna s toaletou. V zadní části je dům rozšířen směrem do zahrady. Právě zde, v nejsvětlejší části domu a nejblíže vstupu na zahradu, je nově uložena hlavní varná zóna. Propojení se zahradou umožňují posuvné skleněné dveře s rámy z douglasky.

Vyšší přízemí má nově otevřenou zadní stěnu, pokračuje zde prosklená přístavba. Díky tomu se odtud nově nabízí hezký výhled na zahradu a proudí sem také mnohem více světla.

Další velkou úpravou je vestavba loftu do podkroví a otevření střechy tak, aby se prosvětlil interiér. Přidanou hodnotou je pěkný výhled, který okno nabízí.

Kate Mossová prodala sídlo v Londýně, bude žít trvale na venkově

Jak bydlí VIP

Architekti při úpravách napříč domem měli na mysli i jeho vizuální proteplení a provázanost. K tomu využili především dřevo douglasky, které tak zakomponovali v nějaké podobě do každého podlaží. Objevuje se na podlahách, na dveřích a jsou z něj i některé kusy nábytku.

Dřevo je v kontrastu s chladnou šedou barvou leštěného betonu a dlažbou a obklady z přírodního kamene. Paletu materiálů pak architekti doplnili detaily z kararského mramoru a mosazi.

Anketa

Líbí se vám prosklené přístavby ke starším domům?
Ano, dodají jim vždycky takový moderní nádech.
52,6 %
Obvykle ano.
11,5 %
Jak kdy.
9,3 %
Spíše moc ne.
6,3 %
Ne, skoro vždycky je to jako pěst na oko.
20,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 399 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám