Hlavní obsah

Přístavba s kuchyní a jídelnou má švih a vtip. Je prostě nnU

Mladá rodina žijící v řadovém domě v anglickém Loughtonu se rozhodla interiér přízemí výrazně modernizovat. Architekti ze Studia Jayga Architects jim vymysleli řešení, které je nejen skvěle funkční, ale navíc chytí za srdce svou nápaditostí a vtipem. Kdo spatřil okna nově vytvořené přístavby, neváhá, proč projekt dostal název nnU House (tedy Dům nnU).

BEZ KOMENTÁŘE: nnU House Video: Studio Jayga Architects

 
Článek

Přízemí domu ze 30. let minulého století bylo oproti zadní zahradě skoro o metr výš. Propojení interiéru a exteriéru se tu nekonalo. Časem přibyla přístavba, která domu sice přidala nějaký ten metr čtvereční navíc, ale k propojení obou prostorů rovněž nijak nepřispěla.

Mladá moderní rodina se proto rozhodla, že chce tento nedostatek odstranit. Znamenalo to především propojit trojici samostatných místností, jež spolu dohromady moc dobře nefungovaly (obývací pokoj bez oken pak působil doslova jako brloh), do jednoho celku sloužícího jako příjemná denní zóna zalévaná spoustou denního světla.

Londýnští architekti proto navrhli možná větší rozsah úprav, než rodina čekala, ale celkový výsledek stojí za to. Předně nechali odstranit původní přístavbu a také strhnout přístřešek, který zabíral nepřehlédnutelnou část zahrady a stínil by přízemí domu.

To naopak protáhli v podobě nové přístavby, jež do interiéru přivedla nebývalé množství světla. To proto, že v místě jejího napojení k původnímu domu ponechali architekti přes celou šířku stropu pás světlíků.

Do zahrady pak nový prostor hledí dvojicí prosklených dveří vyklenutých do oblouku a jedním velice atypickým oknem, které zasahuje až ke stropu a po něm pokračuje coby další světlík.

Měla to být jen přístavba, nyní je srdcem celého domu

Tipy a trendy

Právě dvojice dveří a okno vytvářejí dohromady písmena nnU, což dalo název celému dílu. Oblé tvary stavebních otvorů pak zopakovali v interiéru u kuchyňského ostrůvku, jehož rohy jsou rovněž zaoblené.

Novou přístavbu pak architekti vybudovali na úrovni zahrady, přičemž výškový rozdíl vyřešili v interiéru trojicí schodů oddělujících obývákovou zónu od kuchyňské s jídelní.

Dům v sadu získal prakticky řešenou i umístěnou přístavbu

Tipy a trendy

Vlastní kuchyň je zařízena v méně obvyklé zelené barvě, která je tak volným pokračováním zeleně ze zahrady a naopak.

Anketa

Líbí se vám zelená barva pro kuchyň?
Ano, je to velmi hezké.
67,9 %
Docela ano.
12 %
Nevím, je mi to jedno.
2,5 %
Moc ne.
17,6 %
Celkem hlasovalo 1892 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dům při renovaci získal zajímavou přístavbu

Kompletní renovaci si žádal dům na ulici Herne Hill v jižním Londýně. A když už se jeho majitelé, učitelé v důchodu, rozhodli pro změny, přidali k renovaci...

Výběr článků

Načítám